LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 06 Ιουνίου 2025 17:22

Έκζεμα: Πώς η επαφή με κατοικίδιους σκύλους μπορεί να καταπολεμήσει τον γενετικό κίνδυνο στα παιδιά

Ποιοι είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που συσχετίζονται με το έκζεμα; Τι έδειξε μελέτη.

Παιδιά - σκύλος - παιχνίδι

Η ύπαρξη σκύλου στο σπίτι θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του εκζέματος σε παιδιά που είναι γενετικά επιρρεπή στην πάθηση, όπως επισημαίνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Allergy.

Το έκζεμα είναι μια δερματική διαταραχή με φαγούρα που προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, αλλά λίγα είναι γνωστά για το πώς αλληλεπιδρούν οι δύο αυτές επιδράσεις.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Μπρίστολ, τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και το ερευνητικό ινστιτούτο Helmholtz του Μονάχου, εξέτασε δεδομένα από σχεδόν 300.000 άτομα για να διερευνήσει αν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη εκζέματος μπορεί να ανταποκρίνονται διαφορετικά σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 16 ευρωπαϊκές μελέτες για να εξετάσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των 24 πιο σημαντικών γενετικών παραλλαγών που σχετίζονται με το έκζεμα και 18 περιβαλλοντικών παραγόντων της πρώιμης ζωής, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μητέρας και του πρώτου έτους ζωής του παιδιού.

Μια αρχική ανάλυση περισσότερων από 25.000 ατόμων κατέδειξε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ επτά περιβαλλοντικών παραγόντων (ιδιοκτησία σκύλου, μεγαλύτερα αδέλφια, ιδιοκτησία γάτας, θηλασμός, κάπνισμα, χρήση αντιβιοτικών και πρακτικές πλύσης) και τουλάχιστον μίας καθιερωμένης γενετικής παραλλαγής για το έκζεμα.

Στη συνέχεια διεξήγαν πρόσθετη ανάλυση σε μια μεγαλύτερη ομάδα σχεδόν 255.000 ατόμων. Η ισχυρότερη αλληλεπίδραση που βρέθηκε ήταν μεταξύ μιας περιοχής του κώδικα DNA που αύξανε τον κίνδυνο εκζέματος, αλλά σε παιδιά ή βρέφη των οποίων οι οικογένειες είχαν κατοικίδιο σκύλο, αυτός ο κίνδυνος εξαφανιζόταν. Οι εργαστηριακές δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι τα μοριακά σήματα που προέρχονταν από σκύλους και θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργία, τελικά κατέστειλαν τη φλεγμονή του δέρματος.

Παρόμοια ήταν η επίδραση μεταξύ των μικρών παιδιών με τα μεγαλύτερα αδέλφια, αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί η συσχέτιση.

Οι επιστήμονες υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε ποικιλία βακτηρίων σε μικρή ηλικία, μέσω επαφής με σκύλους και άλλα παιδιά, θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την προστατευτική επίδραση.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η μελέτη δεν εξέτασε την επίδραση της έκθεσης σε σκύλο στη θεραπεία του υπάρχοντος εκζέματος και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η απόκτηση σκύλου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε ορισμένα παιδιά.

Ειδήσεις σήμερα: 

ΗΠΑ – Ταραχές στο Λος Άντζελες: Ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή για ανάπτυξη 2.000 μελών της Εθνοφρουράς

Σεισμός στο Άγιον Όρος: Η στιγμή του εγκέλαδου (βίντεο)

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο αστέρας του Tik Tok, Κάμπι Λάμε - Είχε λήξει η βίζα του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠ. Φάληρο: Οι Αρχές σκανάρουν τη γυναίκα με το καρότσι – Τα αναπάντητα ερωτήματα (βίντεο)Χθες 20:39 | Ειδήσεις

Το Λιμενικό εστιάζει την προσοχή του σε βίντεο από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Στο μικροσκόπιο η γυναίκα με το καρότσι και τα τρία παιδιά

Βουλή: Νέος γύρος αντιπαράθεσης και υψηλοί τόνοι υπό τη σκιά της χθεσινής διαδικασίας ψηφοφορίας για ΠροανακριτικήΧθες 13:44 | Ειδήσεις

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε την διαδικασία της ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο ως άκυρη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στα εγκαίνια του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών - Πύργου (βίντεο)Χθες 19:49 | Ειδήσεις

Ο αυτοκινητόδρομος θα δοθεί την Παρασκευή το μεσημέρι σε λειτουργία - Είναι ο πρώτος πλήρως αυτοματοποιημένος αυτοκινητόδρομος στη χώρα που θα λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτρονικά διόδια και μηχανήματα Αυτόματης Πληρωμής.

Συγκινεί ο πατέρας του Δημήτρη στον ΑΝΤ1: Πέτυχε το 8ωρο χειρουργείο - Αγωνία για αποδοχή του μοσχεύματος (βίντεο)Χθες 19:18 | Ειδήσεις

Αισιόδοξοι είναι οι γιατροί σε Ελλάδα και Τορίνο για τον 15χρονο Δημήτρη που παρολιγο να χάσει τη ζωή του απο βλάβη στο ήπαρ που του προκάλεσε η θερμοπληξία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας23:59ΗΠΑ: Γεννήθηκε το "γηραιότερο μωρό" στον κόσμο - Eίχε καταψυχθεί πριν... 31 χρόνια23:44Ανθούσα: Τροχαίο με δύο μηχανές - Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας23:27Αποσύρονται 1.350 μέλη της Εθνοφρουράς που είχαν αναπτυχθεί στο Λος Άντζελες23:10Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε εγκατάσταση κατασκευής πυραύλων της Χεζμπολάχ22:55Σοκαριστικό ατύχημα σε λούνα παρκ - Τουλάχιστον 23 τραυματίες (βίντεο)22:39Ο K. Μητσοτάκης στο WhatsApp: "Άμεσος τρόπος για να επικοινωνούμε, κάντε εγγραφή"22:22Συναγερμός στην Λευκάδα: Αγνοούνται δύο άτομα που έκαναν SUP - Εξέπεμψαν SOS μέσω του 11222:06Αγία Παρασκευή: Η οικογένεια του Πολωνού καθηγητή ζητά την επιμέλεια των παιδιών του21:49Ποδόσφαιρο - UEFA: Βαρύ πρόστιμο στην Παρί Σεν Ζερμέν για τη συμπεριφορά οπαδών της στον τελικό του Champions League21:33Π. Φάληρο: Οι Αρχές σκανάρουν τη γυναίκα με το καρότσι – Τα αναπάντητα ερωτήματα (βίντεο)21:16Εγκυμοσύνη: Η πιο μαγική περίοδος στην ζωή μιας γυναίκας21:01Επίδομα παιδιού: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα20:44Φρίκη στην Ιταλία: Μητέρα και σύντροφος σκότωσαν, διαμέλισαν και έθαψαν 35χρονο20:30Θηλασμός και καλοκαίρι: Χρήσιμες συμβουλές για θηλάζουσες μητέρες20:13Κυριάκος Μητσοτάκης: Στα εγκαίνια του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών - Πύργου (βίντεο)19:57Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 75χρονος - Παρενοχλούσε σεξουαλικά την 11χρονη γειτόνισσά του19:40Συγκινεί ο πατέρας του Δημήτρη στον ΑΝΤ1: Πέτυχε το 8ωρο χειρουργείο - Αγωνία για αποδοχή του μοσχεύματος (βίντεο)19:25ΟΗΕ: Ο Τραμπ θέλει συμφωνία για εκεχειρία στην Ουκρανία έως τις 8 Αυγούστου19:08Μωβ μέδουσες: Σε έξαρση στις ελληνικές θάλασσες - Ποιες περιοχές είναι στο "κόκκινο"18:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο