LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 30 Μαΐου 2025 23:11

Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μειώνουμε τη γραφειοκρατία

Το επόμενο διάστημα προκηρύσσονται καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου για μεταποίηση, μεγάλες επενδύσεις και για όλους τους παραμεθόριους νομούς και τις περιοχές με εισόδημα κάτω του 70% του εθνικού μέσου όρου

Τάκης Θεοδωρικάκος

Τη στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη μείωση της γραφειοκρατίας υπογράμμισε από την Κοζάνη ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στην 1η τακτική γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος συνεχάρη τον νέο πρόεδρο της ΚΕΕΕ, Ιωάννη Βουτσινά, αλλά και όλους τους προέδρους των Επιμελητηρίων, τους οποίους χαρακτήρισε «στενότερους συνεργάτες του υπουργείου Ανάπτυξης». Προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας τους, σημειώνονατς πως «θα φτιάξουμε μαζί έναν σύγχρονο, λειτουργικό νόμο, σε απόλυτη συνεργασία με τον επιμελητηριακό κόσμο».

Αναφερόμενος στο ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι «ζούμε σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα» και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. «Χρειάζεται ετοιμότητα και σχέδιο. Η ελληνική οικονομία πάει καλά, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού», τόνισε.

Σχετικά με τις ανακοινώσεις για μείωση της ανεργίας στο 8,3%, επεσήμανε πως «είναι αποτέλεσμα σοβαρής πολιτικής, αλλά και της δουλειάς του επαγγελματικού κόσμου. Τώρα πρέπει να πάμε παρακάτω, να αλλάξουμε το παραγωγικό μας πρότυπο», επισήμανε.

Για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, μέσω του οποίου θα κινητοποιηθούν πόροι 1 δισ. ευρώ την επόμενη διετία, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι αποτελεί το βασικό εργαλείο για την ενίσχυση της παραγωγής και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Όπως είπε, δίνει έμφαση στη βιομηχανία, στη μεταποίηση, στην καινοτομία και στηρίζει τόσο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όσο και τις μεγαλύτερες επενδύσεις «που δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη και πολλές θέσεις εργασίας».

«Θα υπάρξουν καθεστώτα που αφορούν σχεδόν αποκλειστικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ή και αυτόνομα φυσικά πρόσωπα. Ακόμη και παραδοσιακές μορφές οικονομίας μπορούν να ενισχυθούν, από τη χειροτεχνία και την κεραμική, μέχρι τη νέα κοινωνική επιχειρηματικότητα», ανέφερε.

Όπως ανακοίνωσε, το επόμενο διάστημα προκηρύσσονται τα τρία πρώτα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου: για τη μεταποίηση, τις μεγάλες επενδύσεις και ένα ξεχωριστό καθεστώς για όλους τους παραμεθόριους νομούς και τις περιοχές της χώρας με εισόδημα κάτω του 70% του εθνικού μέσου όρου. «Οι τέσσερις νομοί της Δυτικής Μακεδονίας εντάσσονται στο ειδικό αυτό καθεστώς και συμμετέχουν κανονικά και στα υπόλοιπα καθεστώτα. Στόχος είναι να ξαναμπούν οι περιοχές αυτές στον παραγωγικό χάρτη της χώρας», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι οι νομοί της Δυτικής Μακεδονίας αξιοποιούν και τα πολύ σημαντικά κονδύλια της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Υπογράμμισε μάλιστα πως τα τελευταία χρόνια υλοποιούνται έργα που ξεπερνούν τα 22 δισ. ευρώ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση για τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή εποπτείας της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή. «Προχωράμε σε μια βαθιά μεταρρύθμιση. Κάποτε το Κράτος αποφάσισε για το θέμα των φόρων και της φοροδιαφυγής ότι αυτός που θα το ελέγχει θα είναι η ανεξάρτητη αρχή που λέγεται ΑΑΔΕ. Έτσι και στο κομμάτι της προστασίας του καταναλωτή και της εποπτείας του εμπορίου η νέα ισχυρή ανεξάρτητη Αρχή θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης, των ελέγχων, της προστασίας του καταναλωτή και της σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά. Και θα ζητήσω τη συμβολή όλων», είπε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε ειδική αναφορά και στο νομοσχέδιο για την εθνική πολιτική ποιότητας, που κατατίθεται το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Όπως τόνισε, «πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό νομοσχέδιο που αφορά το σύνολο της επιχειρηματικότητας και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας, μέσα από την αναβάθμιση του συστήματος διαπίστευσης, πιστοποίησης και ελέγχων. Στόχος είναι να προλαβαίνουμε και να εγγυόμαστε την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων πριν συμβούν αρνητικά γεγονότα, όχι να κινητοποιούμαστε εκ των υστέρων».

Κλείνοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε: «Το 2026 είναι μια χρονιά με πολλή δουλειά: επενδύσεις, Αναπτυξιακός Νόμος, νέα Αρχή, νέο νομοσχέδιο για την πολιτική ποιότητας. Πάμε να προλάβουμε και να χτίσουμε ισχυρή, βιώσιμη ανάπτυξη. Σας θεωρώ συνεργάτες και αρωγούς στην κοινή προσπάθεια να ισχυροποιήσουμε την ελληνική οικονομία».



Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Σινά: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη και Αλ Σίσι - Ελληνική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην Αίγυπτο

Αττική: "Άδειαζαν" σπίτια και αγόραζαν πολυτελή αυτοκίνητα - Ντοκουμέντα από τη δράση πολυμελούς συμμορίας (βίντεο)

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Πρεμιέρα με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑυτό είναι το κρησφύγετο του Τούρκου που πυροβόλησε τα στελέχη της ΕΥΠ (βίντεο)Χθες 21:51 | Ειδήσεις

Εντοπίστηκε και συνελήφθη σε χωριό του ορεινού όγκου της Ροδόπης

Μονή Σινά: Την Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία στην ΑίγυπτοΧθες 20:24 | Ειδήσεις

Τι είχαν συμφωνήσει Ελλάδα - Αίγυπτος τον Δεκέμβριο του 2024

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Δεν έχω μεγάλη πίστη στο Ιράν αλλά έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κυρία διαπραγματευτική ισχύ του ΤραμπΧθες 19:54 | Ειδήσεις

«Από τα τέλη Μαΐου του 2025 οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για την ανανέωση της πυρηνικής συμφωνίας έχουν επιδείξει σπουδαία σημάδια προόδου».

Champions League: Πρωταθλήτρια η "διαστημική" Παρί για πρώτη φορά στην ιστορία τηςΧθες 23:34 | Ειδήσεις

Η γαλλική ομάδα διέλυσε την Ίντερ με το εντυπωσιακό 5-0, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη νίκη σε τελικό Champions League.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή23:59Champions League: Πρωταθλήτρια η "διαστημική" Παρί για πρώτη φορά στην ιστορία της23:49Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Σπάτα και Ασπρόπυργο23:39Βάλερι Μαχάφεϊ: «Έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός του "Desperate Housewives"23:24Βουλή: Την Τρίτη αρχίζει η επεξεργασία του νέου ΚΟΚ23:10Κυλλήνη: Πολυτελές αυτοκίνητο τράκαρε με τρακτέρ (εικόνες)22:55Στον Λευκό Οίκο ο Μερτς την Πέμπτη – Πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ ως καγκελάριος22:41Πύργος: Καταδίωξη και προσαγωγές μετά από άγριο καβγά ανηλίκων 22:25Γάζα: Η Χαμάς λέει ότι απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας του Γουίτκοφ22:11Αυτό είναι το κρησφύγετο του Τούρκου που πυροβόλησε τα στελέχη της ΕΥΠ (βίντεο)21:56Υγεία - ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από καρκίνο λόγω αλκοόλ21:40Βέλγιο: Οδοντίατρος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 55 ασθενών του21:26Ασπρόπυργος: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά21:12Μονή Σινά: Την Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο 20:58Champions League: Άγρια συμπλοκή στο μετρό του Μονάχου μεταξύ οπαδών της Ίντερ και της Παρί (βίντεο) 20:41Βόλος: Καθάρα τα νερά σε όλες τις πολυσύχναστες ακτές20:27Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Δεν έχω μεγάλη πίστη στο Ιράν αλλά έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κυρία διαπραγματευτική ισχύ του Τραμπ20:11ΗΠΑ: Αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι ανακάλυψαν πλανήτη νάνο στα όρια του ηλιακού μας συστήματος19:57ΝΒΑ: Ο Γουίλιαμσον αρνείται την κατηγορία για βιασμό19:40Νιγηρία: Στους 151 ο αριθμός των νεκρών από τις ξαφνικές πλημμύρες19:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο