LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 20 Μαΐου 2025 18:53

Ρούμπιο: Η Συρία απέχει εβδομάδες από έναν εμφύλιο επικών διαστάσεων

Την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε χώρες του Κόλπου, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε συνάντηση στο Ριάντ με τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ανακοινώνει αιφνιδιαστικά την άρση των κυρώσεων κατά της Δαμασκού, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει την πιθανότητα εξομάλυνσης των σχέσεων με την Συρία.

Μάρκο Ρούμπιο - Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε σήμερα ότι η Συρία ενδέχεται να απέχει εβδομάδες από έναν «ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο», και την κατάρρευση της μεταβατικής κυβέρνησης, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα για την επιτυχία των μεταβατικών αρχών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε χώρες του Κόλπου, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε συνάντηση στο Ριάντ με τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ανακοινώνει αιφνιδιαστικά την άρση των κυρώσεων κατά της Δαμασκού, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει την πιθανότητα εξομάλυνσης των σχέσεων με την Συρία.

«Κατά την εκτίμησή μας, ειλικρινά, η μεταβατική αρχή, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει, απέχει λίγες εβδομάδες, αν όχι μήνες, από μια πιθανή κατάρρευση και έναν ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο, κάτι που σημαίνει διάλυση της χώρας», δήλωσε σήμερα Ρούμπιο στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, υπερασπιζόμενος την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να έχει διάλογο με τους ισλαμιστές ηγέτες της Συρίας, που ανέλαβαν την εξουσία τον Δεκέμβριο ανατρέποντας το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Οι δηλώσεις έρχονται μετά τις αιματηρές επιθέσεις σε αυτή την αραβική χώρα κατά των μειονοτικών ομάδων των Αλαουιτών και των Δρούζων.

«Αν έχουμε διάλογο μαζί τους, αυτό μπορεί να λειτουργήσει, μπορεί και όχι. Αν δεν έχουμε διάλογο, η αποτυχία είναι εγγυημένη», τόνισε ο Ρούμπιο, σημειώνοντας ότι οι μεταβατικές αρχές «αντιμετωπίζουν βαθιά εσωτερική δυσπιστία σε αυτή τη χώρα, επειδή ο Άσαντ σκόπιμα έστρεψε αυτές τις ομάδες τη μία εναντίον της άλλης».

Ειδήσεις σήμερα:

Νέες αποκαλύψεις στην υπόθεση της Λάρισας: Ζωγραφιές στα γεννητικά όργανα του 5χρονου (βίντεο)

Φωτιά στα Μέθανα: Διακοπή ρεύματος στην Αίγινα

Συνελήφθη ο Χρήστος Μαυρίκης για την απόπειρα δωροδοκίας Αρεοπαγίτη

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Super League: Τρία στα τρία με Κοϊτά η ΑΕΚ22:41Λούλα σε Τραμπ: Η δημοκρατία και η κυριαρχία της Βραζιλίας δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση22:27Φωτιά στη Βαμβακουργία Βόλου - Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής22:13Ηράκλειο: Συνέχεια των μεταναστευτικών ροών - Αποβίβαση 39 ατόμων σε παραλία21:59Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση αυτοκινήτου με δίκυκλο - Στον "αέρα" ο οδηγός της μηχανής (εικόνες)21:44Συνελήφθη γιος πασίγνωστου έντεχνου καλλιτέχνη21:30Ευρωμπάσκετ 2025: Με δάκρυα στα μάτια ο Γιάννης Αντετοκούνμπο - Το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής μου21:16Καλημέρα Ελλάδα: Πρεμιέρα τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου – Στο τιμόνι ο Παναγιώτης Στάθης και η Άννα Λιβαθυνού (βίντεο)21:02Super League: Μεγάλη ήττα για τον Παναθηναϊκό από την Κηφισιά20:48Σ. Ζαχαράκη: Επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά20:34Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Antοnio Costa 20:18Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα20:04Τουρκικός Τύπος κατά Δένδια: Σκανδαλώδης ανάρτηση για γενοκτονία19:48Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια του πρωθυπουργού στην Εθνική για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου19:31Ευρωμπάσκετ 2025: «Χάλκινη» η Εθνική Ανδρών!19:14Τραγωδία στον Βόλο: Νεκρή 48χρονη σε τροχαίο – Το δίκυκλό της συγκρούστηκε με ΙΧ18:57Κρήτη: Υπάλληλος βρήκε τον εργοδότη του νεκρό στο κατάστημα18:40Φωτιά τώρα στον Έβρο – Επιχειρούν 4 εναέρια18:26ΔΕΘ 2025: Η ερώτηση του ANT1 News στον Νίκο Ανδρουλάκη18:12Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας: Ακινητοποιήθηκε λεωφορείο – Δυσκολία στην κυκλοφορία17:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο