Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τα Πανεπιστήμια: Ποια μέτρα ασφαλείας εξετάζονται
Στο φόντο των πρόσφατων επεισοδίων στη Νομική Σχολή Αθηνών και της νέας συζήτησης που έχει ανοίξει για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη το πρωί του Σαββάτου, στις 10:30, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η σύσκεψη θα επικεντρωθεί στα μέτρα ασφαλείας που εξετάζονται για την προστασία της πανεπιστημιακής κοινότητας, μετά την αιματηρή επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων κατά τη διάρκεια φοιτητικής εκδήλωσης εντός της Νομικής του ΕΚΠΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκος Παπαϊωάννου, καθώς και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την επαναφορά ενός ζητήματος που η κυβέρνηση είχε θέσει ψηλά στην ατζέντα της, επιδιώκοντας την αποκατάσταση της ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Ο πρωθυπουργός δε θέλει να εμπεδωθεί η εικόνα ότι τα ΑΕΙ είναι «ξέφραγο αμπέλι», ιδίως σε μια περίοδο χωρίς ενεργές καταλήψεις, οπότε ζητά και από τους συναρμόδιους υπουργούς άμεσες προτάσεις, καλώντας παράλληλα και τους πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.
Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης για μέτρα ασφάλειας στα Πανεπιστήμια η κυβέρνηση, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, με κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίζουν, ωστόσο, πως η ευθύνη δεν βαραίνει αποκλειστικά το κράτος. Πηγές του Μαξίμου «δείχνουν» προς τις πρυτανικές αρχές, επισημαίνοντας ότι αρκετοί πρυτάνεις αποφεύγουν την ευθεία αντιπαράθεση με ταραξίες, επιλέγοντας την ειρήνη εντός των Ιδρυμάτων αντί της επιβολής της τάξης.
Στο πλαίσιο των εξεταζόμενων μέτρων περιλαμβάνονται και πειθαρχικές διαδικασίες, τόσο για φοιτητές που εμπλέκονται σε επεισόδια όσο και για Ιδρύματα που δεν εφαρμόζουν τις ισχύουσες διατάξεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής φοιτητών που συμμετέχουν σε καταδρομικές επιθέσεις.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται η σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την εφαρμογή του νόμου του 2021, που προβλέπει την κατάρτιση σχεδίου ασφαλείας για κάθε Ίδρυμα.
«Η βάρβαρη επίθεση υπενθυμίζει σε όλους μας – από τις πρυτανικές αρχές και τους φοιτητικούς συλλόγους, έως τα πολιτικά κόμματα και την ίδια την κυβέρνηση – την ανάγκη επικαιροποίησης και αυστηροποίησης του θεσμικού πλαισίου, για την ουσιαστική προστασία των φοιτητών, του διδακτικού προσωπικού και κάθε πολίτη εντός των πανεπιστημίων», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, προαναγγέλλοντας ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Θεσσαλονίκη: Φονική έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε υπαίθριο πάρκινγκ
Τραμπ: Η οικονομία μας θα απογειωθεί, αλλά μπορεί προσωρινά να έχουμε ύφεση