LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 30 Απριλίου 2025 14:03

Τέμπη - Καραμανλής: Είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου

"Πυρά" εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός μεταφορών για την απόφαση να μεταβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για τα Τέμπη. Τι ανέφερε για τον Εφέτη Ανακριτή.

Τέμπη - πρόταση δυσπιστίας - Καραμανλής

Ο πρώην υπουργός μεταφορών, Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε δηλώσεις σχετικά με την διαβίβαση της δικογραφίας για την τραγωδία στα Τέμπη στη Βουλή.

Αναλυτικά η δήλωση του Κώστα Καραμανλή:

"Σήμερα ανακοινώθηκε η διαβίβαση προς τη Βουλή της δικογραφίας για το δυστύχημα των Τεμπών.

Ο Εφέτης Ανακριτής Λάρισας, χωρίς να κάνει κάποια αξιολόγηση ή να διατυπώνει οποιαδήποτε κατηγορία, ζητά από τη Βουλή να εκτιμήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες των διατελεσάντων υπουργών.

Είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου.

Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν είμαι στη διάθεση των αρχών, ώστε να λάμψει η αλήθεια".

Η διαδικασία

Ανακοινώθηκε και επισήμως από τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, η παραλαβή της δικογραφίας, που αφορά στη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των πρώην υπουργών Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, στην υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Τη δικογραφία διαβίβασε στη Βουλή, μέσω Αρείου Πάγου και υπουργείου Δικαιοσύνης, ο εφέτης ανακριτής Λάρισας, Σωτήρης Μπακαΐμης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου «περί ευθύνης υπουργών». Όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης, πρόκειται για ποινική δικογραφία που αφορά στους διατελέσαντες υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, πρόκειται για ογκωδέστατο υλικό, δεκάδων χιλιάδων σελίδων. «Για να δώσουμε πρόσβαση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων, αλλά και σε μεμονωμένους βουλευτές, που θα έχουν δικαίωμα να κρατήσουν τις σημειώσεις τους, χωρίς όμως αντίγραφα ή φωτογραφίες, από κανέναν, κάνουμε κάτι για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλής [. . .] Διαμορφώσαμε την αίθουσα "168-Παύλος Μπακογιάννης" με 10 τερματικά, ένα για κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και ένα για τους ανεξάρτητους βουλευτές, ώστε να μπορούν ταυτόχρονα να βλέπουν το σύνολο της δικογραφίας, που μας διαβιβάστηκε σε ηλεκτρονική μορφή. Η αίθουσα αυτή, εκτός από σήμερα, που θα ανοίξει από τις 11:00 για να δούμε τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, θα είναι επτά ημέρες την εβδομάδα ανοιχτή, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης.

Σημειώνεται, ότι το περιεχόμενο της δικογραφίας βρίσκεται σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, ενώ οι υπολογιστές δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Βουλή - Αίθουσα - Τέμπη - Δικογραφία

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε στο Σώμα ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε, επίσης, στη Βουλή ποινική δικογραφία που αφορά στον πρώην υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, ποινική δικογραφία που αφορά στον πρώην υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Μιχαήλ Παπαδόπουλο, και ποινική δικογραφία που αφορά στον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή.

Με βάση τον κανονισμό της Βουλής, για την άσκηση δίωξης εναντίον υπουργού απαιτείται πρόταση κατηγορίας που υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές, και απόφαση της Βουλής που δέχεται αυτήν την πρόταση.

Βουλή - Αίθουσα - Τέμπη - Δικογραφία

Βουλή - Αίθουσα - Τέμπη - Δικογραφία

Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με τον νόμο για την ευθύνη των υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Βουλή - Αίθουσα - Τέμπη - Δικογραφία

Ειδήσεις σήμερα:

Ινδία: Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο (βίντεο)

Σκαραμαγκάς: Αντροπή νταλίκας στη Λεωφόρο Αθηνών (βίντεο)

Άνω Πατήσια: 52χρονος απειλούσε να κάψει γείτονα με φλογοβόλο - Χειροπέδες για παιδική πορνογραφία

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν μετά από σχεδόν 3 χρόνιαΣήμερα 20:10 | Ειδήσεις

Την άμεση κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε στον Ευρωπαίο ομόλογό του ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι συνέπεια της δυτικής πολιτικής.

Φωτιά στις φυλακές Βόλου: Στο Νοσοκομείο τέσσερα άτομα (εικόνες)Σήμερα 22:03 | Ειδήσεις

Η φωτιά προκάλεσε έντονη κινητοποίηση των αρχών, με τρεις πυροσβεστικές δυνάμεις να σπεύδουν άμεσα στο σημείο, επιχειρώντας να περιορίσουν τη φλόγα και να αποτρέψουν την εξάπλωσή της σε γειτονικούς θαλάμους.

Η παιδίατρος που έσωσε τον 65χρονο στο αεροδρόμιο της Ρόδου μιλά ζωντανά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)Σήμερα 19:46 | Ειδήσεις

Η παιδίατρος Όλγα Τζέτζη μίλησε στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου για το πώς με ψυχραιμία και πίστη έσωσε τη ζωή του τουρίστα

Καύσωνας στην Ιταλία: Μπλακ άουτ σε Μπέργκαμο και ΦλωρεντίαΣήμερα 21:42 | Ειδήσεις

Στο μεταξύ, τόσο η ευρύτερη περιοχή της Νάπολης όσο και η Καλαβρία αποφάσισαν να ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων, λόγω της αύξησης των περιστατικών που συνδέονται με τις συνέπειες του καύσωνα, ιδίως τις τελευταίες ημέρες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα είναι "αυστηρός" με τον Νετανιάχου ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα 23:57Φωτιά στις φυλακές Βόλου: Στο Νοσοκομείο τέσσερα άτομα (εικόνες)23:45Θεσσαλονίκη: Βελτιωμένη εικόνα από τη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Ωραιόκαστρο23:35Βουλή: Εγκρίθηκε το ενεργειακό νομοσχέδιο - Στο επίκεντρο η τροπολογία για οικισμούς και οι τιμές ενέργειας23:21Ινδία: Έκρηξη σε εργοστάσιο με χημικά προϊόντα23:07Πέθανε ο Κωνσταντίνος Γιατράκος22:51Τραγωδία στην Ισπανία: Νεκρό ένα δίχρονο παιδί λόγω καύσωνα22:36Τένις - Wimbledon: Η Σάκκαρη πέρασε στον 2ο γύρο22:18Τραγωδία – Πάτρα: Νεκρή γυναίκα μετά από φωτιά σε διαμέρισμα22:02Καύσωνας στην Ιταλία: Μπλακ άουτ σε Μπέργκαμο και Φλωρεντία21:46Μωβ μέδουσες: Σε έξαρση στις ελληνικές θάλασσες - Ποιες περιοχές είναι στο "κόκκινο"21:30Θεσσαλονίκη: Ξέσπασε δασική πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο– Στάλθηκε μήνυμα από το 11221:15Μαρκόπουλο: Υπο μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε χώρο απορριμμάτων21:00Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν μετά από σχεδόν 3 χρόνια 20:46Η παιδίατρος που έσωσε τον 65χρονο στο αεροδρόμιο της Ρόδου μιλά ζωντανά στον ΑΝΤ1 (βίντεο) 20:30Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη20:05Τραγωδία στην Κατερίνη: Κατέληξε η 14χρονη που έπεσε από γέφυρα19:50Γερμανία: Διένυσε τη πιο ζεστή μέρα του χρόνου19:32Δήμος Μαρκοπούλου: Πυρκαγιά σε χώρο εναπόθεσης απορριμάτων19:14Θεσσαλονίκη: Καλλιεργούσαν 453 δενδρύλλια κάνναβης στον Λαγκαδά19:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο