Βεγγαλικά και κροτίδες το Πάσχα: Συμβουλές για να προστατέψετε τα κατοικίδιά σας (βίντεο)
Του Γιώργου Καρκατζελάκη
Χιλιάδες κροτίδες και πυροτεχνήματα θα έχουν την “τιμητική” τους το βράδυ της Ανάστασης. Αναμφίβολα πολλοί άνθρωποι νιώθουν ενθουσιασμό βλέποντας τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα το βράδυ εκείνο να φωτίζουν τον ουρανό ή έχουν συνδέσει το βράδυ της Ανάστασης με κάποιο έθιμο όπως ο ρουκετοπόλεμος στην Χίο. Την περίοδο αυτή δεκάδες είναι οι συλλήψεις για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.
«Μπορεί για εμάς το Πάσχα να είναι περίοδος διακοπών αλλά οι σκύλοι μας περνάμε δύσκολα αυτή την περίοδο και ιδιαίτερα το βράδυ της Ανάστασης» εξηγεί στο ant1news.gr η Σοφία Παπαπάνου, εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς.
Συμβουλές για την προστασία των κατοικίδιων από αγχωτικές καταστάσεις
Η Σοφία Παπαπάνου δίνει κάποιες συμβουλές για τα κατοικίδια και ειδικότερα τους σκύλους που μπορεί να εμφανίσουν άγχος ή φόβο από τα πυροτεχνήματα και τις κροτίδες το Πάσχα.
«Μην παίρνετε το σκύλο σας μαζί στην εκκλησία ή σε υπαίθριες δραστηριότητες όπου υπάρχει ο κίνδυνος για πυροτεχνήματα και κροτίδες. Η ακοή των σκύλων υπερβαίνει σε μεγάλο βαθμό αυτή του ανθρώπου. Υπάρχουν σκύλοι που η ένταση του θορύβου μπορεί να τους κάνει να τραπούν σε φυγή. Λάβετε υπόψη σας ότι πολύ σκύλοι φοβούνται και τις έντονες λάμψεις φωτός εκτός από τους κρότους και μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί το ένστικτο της φυγής ως απόκριση στον κίνδυνο» εξηγεί.
Ακολούθως αναφέρει ότι « το καλύτερο που έχετε να κάνετε να δημιουργήσετε έναν ασφαλή χώρο για το σκύλο σας που θα έχει πρόσβαση σε περίπτωση που στρεσαριστεί, κλείστε τα παντζούρια και τα παράθυρα, δημιουργήστε όσο το δυνατόν καλύτερη ηχομόνωση βάλτε, ήρεμη μουσική ή white noise και δοκιμάστε να σκορπίσετε στο πάτωμα μεγαλύτερης αξίας λιχουδιές από αυτές που συνήθως του δίνετε. Ο σκοπός μας εδώ είναι να ανακατευθύνουμε το σκύλο μας στην αίσθηση της όσφρησης».
Όπως τονίζει «κάθε σκύλος αντιδρά διαφορετικά στο άκουσμα των πυροτεχνημάτων κάποιοι σκύλοι γαβγίζουν έντονα και παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα και κάποιοι επιλέγουν να πάνε δίπλα στον κηδεμόνα τους. Αν παρατηρήσετε σημάδια όπως τρέμουλο, έντονο λαχάνιασμα, διεσταλμένες κόρες, απώλεια όρεξης για φαγητό, μη απόκριση όταν του μιλάτε σημαίνει ότι ο σκύλος βιώνει έντονο στρες».
Τι πρέπει να κάνουμε όταν εμφανίσει σημάδια έντονου στρες
«Σε κάθε περίπτωση ο σκύλος σας χρειάζεται για αρχή μείνετε ψύχραιμοι, είναι πάντα καθησυχαστικό και αν έχετε ακούσει ότι εάν δείξετε στοργή εκείνη τη στιγμή θα ενισχύσετε το φόβο του σκύλου προσπεράστε το, ο φόβος είναι συναίσθημα και δεν μπορεί να επιβραβευτεί από το ότι θα παρηγορήσετε το σκύλο είτε από το ότι θα του προσφέρετε φαγητό» εξηγεί.
Τέλος αναφέρει ότι «εάν γνωρίζετε ότι ο φόβος του σκύλου σας είναι έντονος, μιλήστε προηγουμένως με τον κτηνίατρό σας να σας προτείνει βοηθήματα που έχουν χαλαρωτική δράση».
Ο μύθος για την “επιβράβευση” του φόβου
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι «εάν χαϊδεύεις τον σκύλο σου όταν φοβάται επιβραβεύεις τον φόβο του». Η Σοφία Παπαπάνου, εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς εξηγεί ότι κάτι τέτοιο δεν βγάζει απολύτως κανένα νόημα. Όπως εξηγεί σε ανάρτησή της «ο φόβος είναι ένα συναίσθημα και μάλιστα ένα αποτρεπτικό συναίσθημα. Οπότε ο φόβος είναι από μόνος του αρκετά αποκρουστικός που κανένα χάδι, καμιά γλυκιά κουβέντα και καμία λιχουδιά δεν είναι πιθανό να κάνει έναν σκύλο να τρέμει περισσότερο όταν π.χ. ακούει τους κεραυνούς απέξω».
Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο
Χανιά: Ημίγυμνος άντρας μπούκαρε σε εκκλησία κι άδειασε το παγκάρι (εικόνες)
Πάσχα: Φεύγουν και οι τελευταίοι εκδρομείς - Ουρές σε διόδια και λιμάνια (βίντεο)