LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 17 Νοεμβρίου 2022 08:35 | Ανανέωση: 17 Νοεμβρίου 2023 07:44

Πολυτεχνείο 1973: Το χρονικό της εξέγερσης των φοιτητών (εικόνες)

Στις 17 Νοέμβρη κορυφώθηκε η αντιδικτατορική δράση των φοιτητών, με την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τα αιτήματα, το ραδιόφωνο στη σχολή ηλεκτρολόγων, το τανκ.

Πολυτεχνείο - επέτειος - αφιέρωμα

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου 100 άλλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στο χακί.

Κατάληψη στο κτίριο της Νομικής

Επτά ημέρες μετά τα πρώτα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής Σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους.

Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την κήρυξη αποχής από τα μαθήματα, με αίτημα να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και όχι στα τέλη του επόμενου χρόνου, όπως είχε ανακοινώσει το καθεστώς.

Ακολούθησαν συνελεύσεις φοιτητών στην Ιατρική και στη Νομική σχολή. Μάλιστα, οι φοιτητές της Νομικής εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούσαν την ανάκληση των αποφάσεων της Χούντας για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, εκδημοκρατισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 20% του προϋπολογισμού και ανάκληση του Ν.1347 για την αναγκαστική στράτευση των φοιτητών.

Όσο περνούσε η μέρα άρχισαν να μαζεύονται ολοένα και περισσότεροι φοιτητές στο Πολυτεχνείο, αλλά και άλλοι που πληροφορήθηκαν το νέο. Η αστυνομία αποδείχθηκε ανίκανη να εμποδίσει την προσέλευση του κόσμου. Το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για κατάληψη του Πολυτεχνείου. Οι πόρτες έκλεισαν και από τότε άρχισε η οργάνωση της εξέγερσης. Το πρώτο βήμα ήταν η εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία μετείχαν 22 φοιτητές και 2 εργάτες, με σκοπό να καθοδηγήσει τον αγώνα. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν επιτροπές σε όλες τις σχολές για να οργανώσουν την κατάληψη και την επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία.

Πολυτεχνείο - επέτειος

Ο ραδιοφωνικός σταθμός

Για τον σκοπό αυτό άρχισε να λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, αρχικά στο κτίριο του Χημικού και αργότερα στο κτίριο των Μηχανολόγων, με εκφωνητές τη Μαρία Δαμανάκη και τον Δημήτρη Παπαχρήστου. Επιπλέον, στο Πολυτεχνείο εγκαταστάθηκαν πολύγραφοι, που δούλευαν μέρα - νύχτα, για να πληροφορούν τους φοιτητές και τον υπόλοιπο κόσμο για τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και των φοιτητικών συνελεύσεων. Συγκροτήθηκαν συνεργεία φοιτητών, που έγραφαν συνθήματα σε πλακάτ, σε τοίχους, στα τρόλεϊ, στα λεωφορεία και στα ταξί, για να τα γνωρίσουν όλοι οι Αθηναίοι. Στο Πολυτεχνείο οργανώθηκε εστιατόριο και νοσοκομείο, ενώ ομάδες φοιτητών ανέλαβαν την περιφρούρηση του χώρου, ξεχωρίζοντας τους ενθουσιώδεις και δημοκράτες Αθηναίους από τους προβοκάτορες.

Εξέγερση του Πολυτεχνείου - Πολυτεχνείο

Η πρώτη αντίδραση του δικτατορικού καθεστώτος ήταν να στείλει μυστικούς πράκτορες να ανακατευθούν στο πλήθος που συνέρρεε στο Πολυτεχνείο και να ακροβολήσει σκοπευτές στα γύρω κτίρια. Στις 16 Νοεμβρίου μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον του πλήθους που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το Πολυτεχνείο, με γκλομπς, δακρυγόνα και σφαίρες ντουμ-ντουμ. Οι περισσότεροι διαλύθηκαν. Όσοι έμειναν έστησαν οδοφράγματα ανατρέποντας τρόλεϊ και συγκεντρώνοντας υλικά από νεοανεγειρόμενες οικοδομές, και άναψαν φωτιές για να εξουδετερώσουν τα δακρυγόνα. Αργότερα, η αστυνομία έκανε χρήση όπλων, χωρίς όμως να πετύχει το στόχο της, την καταστολή της εξέγερσης.

Τα άρματα μάχης

Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, όταν διαπίστωσε ότι η αστυνομία αδυνατούσε να εισέλθει στο Πολυτεχνείο, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το στρατό. Κοντά στο σταθμό Λαρίσης συγκεντρώθηκαν τρεις μοίρες ΛΟΚ και μία μοίρα αλεξιπτωτιστών από τη Θεσσαλονίκη. Τρία άρματα μάχης κατέβηκαν από του Γουδή προς το Πολυτεχνείο. Τα δύο στάθμευσαν στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρα, αποκλείοντας τις πλαϊνές πύλες του ιδρύματος και το άλλο έλαβε θέση απέναντι από την κεντρική πύλη. Η Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητών ζήτησε διαπραγματεύσεις, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλλει. Έπεσε πάνω στην πύλη και την έριξε, παρασέρνοντας στο διάβα του μία κοπέλα που ήταν σκαρφαλωμένη στον περίβολο κρατώντας την ελληνική σημαία. Οι μοίρες των ΛΟΚ, μαζί με ομάδες -μυστικών και μη- αστυνομικών, εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο και κυνήγησαν τους φοιτητές, οι οποίοι πηδώντας από τα κάγκελα προσπάθησαν να διαφύγουν στους γύρω δρόμους. Τους κυνηγούσαν αστυνομικοί, πεζοναύτες, ΕΣΑτζήδες. Αρκετοί σώθηκαν βρίσκοντας άσυλο στις γύρω πολυκατοικίες, πολλοί συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γενική Ασφάλεια και στην ΕΣΑ.

Πολυτεχνείο - επέτειος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Όμως, μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακρινόμενοι, ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2400 άτομα. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν σε 34 άτομα. Στην ανάκριση που διενεργήθηκε το φθινόπωρο του 1975 εναντίον των πρωταιτίων της καταστολής εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις θανάσιμου τραυματισμού. Ωστόσο, τα θύματα πρέπει να ήταν πολύ περισσότερα, διότι πολλοί βαριά τραυματισμένοι, προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη, αρνήθηκαν να διακομιστούν σε νοσοκομείο.

Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος κήρυξε στρατιωτικό νόμο, αλλά στις 25 Νοεμβρίου ανατράπηκε με πραξικόπημα. Πρόεδρος ορίστηκε ο αντιστράτηγος Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος. Όμως ο ισχυρός άνδρας του νέου καθεστώτος ήταν ο διοικητής της Στρατιωτικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης, που επέβαλλε ένα καθεστώς σκληρότερο από εκείνο του Παπαδόπουλου.

Εξέγερση του Πολυτεχνείου - Πολυτεχνείο

Η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου του 1974, αφού είχε ήδη προηγηθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Γκιζίκης και ο αντιστράτηγος Ντάβος, διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, κάλεσαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει στην Ελλάδα για να επαναφέρει τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Πηγή: sansimera.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός - Παρασκευή: καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι και πτώση θερμοκρασίας

Καταδίωξη - Επεισόδια σε Ασπρόπυργο και Εξάρχεια: Τραυματίστηκαν πυροσβέστης και αστυνομικός

“Ενώπιος Ενωπίω” - Τάιλερ Μακμπέθ: Ο Στέφανος Κασσελάκης, τα… παϊδάκια και τα πεθερικά (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραγωδία στην Ηλεία: Νεκρό το παιδί που έπεσε σε χαράδραΣήμερα 18:25 | Ειδήσεις

Σε πεζοπορία που εξελίχθηκε σε εφιάλτη, ένα 4χρονο παιδί έχασε τη ζωή του όταν έπεσε σε χαράδρα μαζί με τον πατέρα του.

Ζελένσκι: Θα περιμένω τον Πούτιν στην Τουρκία την ΠέμπτηΣήμερα 20:42 | Ειδήσεις

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι η Ουκρανία αναμένει να τεθεί από αύριο Δευτέρα σε ισχύ η πλήρης κατάπαυση του πυρός, η οποία θα παράσχει την απαιτούμενη βάση για τη διπλωματία.

Έγκλημα στη Νέα Σμύρνη: "Τι έκανα, τι έκανα;" φώναζε ο πατέρας που σκότωσε τον 45χρονο γιο τουΣήμερα 16:09 | Ειδήσεις

Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται αυτή την ώρα στο διαμέρισμα επί της οδού Αδανών.

Καλλιτέχνες ξεσηκώνονται κατά της τεχνητής νοημοσύνηςΣήμερα 20:21 | Ειδήσεις

Καλλιτέχνες στέλνουν επιστολή στον Κιρ Στάρμερ και ζητούν προστασία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ζελένσκι: Θα περιμένω τον Πούτιν στην Τουρκία την Πέμπτη20:46Καλλιτέχνες ξεσηκώνονται κατά της τεχνητής νοημοσύνης20:32Τραμπ: Αμφιβάλω ότι η Ουκρανία θα καταλήξει σε συμφωνία με τον Πούτιν 20:15Ταξί: Διαμαρτυρίες για πλαστές πινακίδες και φουσκωμένες ταρίφες20:00Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις σε νυχτερινό κέντρο για παράβαση του νόμου περί όπλων19:43Αγρίνιο: Ποινική δίωξη για τους θανάτους 40 ασθενών στη ΜΕΘ την περίοδο της πανδημίας19:26Τζούντο: “Χάλκινος” ο Τσελίδης στο Καζακστάν19:11Θρήνος στη Μονακό: 17χρονος αθλητής σκοτώθηκε σε τροχαίο18:54Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης: Τι είπαν στις απολογίες τους οι 12 από τους 28 συλληφθέντες18:42Τραγωδία στην Ηλεία: Νεκρό το παιδί που έπεσε σε χαράδρα18:27Αγρίνιο: Εισαγγελική έρευνα για 40 θανάτους από κορoνοϊό στην πανδημία 18:10Δόμνα Μιχαηλίδου: Η πρώτη φωτογραφία με τον νεογέννητο γιο της - "Δεν ήξερα τι σημαίνει να είσαι μητέρα"17:52Χαλκιδική: Συλλήψεις για κλοπή χρημάτων και εργαλείων από κτηνοτροφική μονάδα 17:35Έγκλημα στη Νέα Σμύρνη: "Τι έκανα, τι έκανα;" φώναζε ο πατέρας που σκότωσε τον 45χρονο γιο του 17:20Συντάξεις Ιουνίου: Αυτές είναι οι ημερομηνίες πληρωμής των δικαιούχων17:06Νέδα: Πατέρας και γιος έπεσαν σε χαράδρα - Ελικόπτερο για αεροδιακομιδή του ανηλίκου16:52“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Οι σακούλες με αποξηραμένες γαρίδες έκρυβαν ναρκωτικά (εικόνες)16:38Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:26Θεσσαλονίκη: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους - Άνδρας επιτέθηκε σε επιβάτη και πλήρωμα16:12Ρόδος: Επιχείρηση διάσωσης δύο τουριστών ο ένας τραυματίας15:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο