Μεγάλη Παρασκευή: Τα έθιμα ανά την Ελλάδα (βίντεο)
Της Άννας Νικολάου
Η Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα απόλυτης κατάνυξης και πένθους για την Ορθόδοξη Εκκλησία, τιμάται με σεβασμό σε όλη την Ελλάδα, συνοδευόμενη από μοναδικά έθιμα και παραδόσεις που διατηρούνται ζωντανά από γενιά σε γενιά. Από τη λιτή νηστεία και την προσκύνηση του Επιταφίου, μέχρι τις κατανυκτικές περιφορές στους δρόμους των πόλεων και των χωριών, κάθε γωνιά της χώρας αποτυπώνει με τον δικό της τρόπο το θρησκευτικό και πολιτισμικό βάθος της ημέρας.
Νάξος
Το πένθος της Μεγάλης Παρασκευής μέσα από ένα ιδιαίτερο λατρευτικό έθιμο στη Νάξο, μουσικοί προσδίδουν μια διαφορετική νότα με θρησκευτική κατάνυξη
Ντόπιοι και επισκέπτες αφού ψάλλουν το Χριστό βγαίνουν στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου μοιράζονται οι «πούλοι», σύκα και καρύδια καθώς και ντόπια ρακή.
Σύρος
Η ημέρα κορύφωσης του Θείου Δράματος για όλους τους Χριστιανούς, λαμβάνει στη Σύρο έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, το άψυχο σώμα του Ιησού περνά ανάμεσα από τους τάφους, φέρνοντας μαζί του όχι μόνο το πένθος για τη σταύρωση του Θεανθρώπου, αλλά και την προσωπική θλίψη των ανθρώπων για τις δικές τους απώλειες. Κάθε οικογένεια που είχε χάσει έναν δικό της άνθρωπο, στέκεται σιωπηλή δίπλα του, περιμένοντας τη στιγμή που θα περάσει από μπροστά τους το ιερό σύμβολο του μαρτυρίου και της θυσίας
Πάρος
Στα ορεινά χωριά της Πάρου βιώνει κανείς το Πάσχα με την πιο αυθεντική του μορφή. Το βράδυ της Μ. Παρασκευής, στα χωριά Μάρπησσα, Πρόδρομος, Μάρμαρα και Λεύκες, πραγματοποιούνται οι περίφημες «Αναπαραστάσεις» της Εβδομάδας των Παθών του Κυρίου. Οι πιστοί συμμετέχουν στην περιφορά του Επιταφίου και δραματοποιούνται ζωντανά από νέους και νέες, σκηνές όπως η Προσευχή στο Όρος των Ελαιών, ο Μυστικός Δείπνος ή η Σταύρωση του Θεανθρώπου.
Κέρκυρα
Στην Κέρκυρα η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική και συνάμα λαμπερή, με χορωδίες και φιλαρμονικές, έθιμα ιδιαίτερα, που «αναδύονται» από το ιστορικό παρελθόν του νησιού. Τη Μεγάλη Εβδομάδα, η Κέρκυρα, «ζει και αναπνέει» με συναίσθημα έντονα θρησκευτικό. Ορθόδοξοι και Καθολικοί Χριστιανοί, γιορτάζουν μαζί το Πάσχα, από το 1583. Τα σιδερένια βενετσιάνικα φανάρια στους δρόμους, τις πλατείες και το Λιστόν, «τυλίγουν» την ατμόσφαιρα σε ένα μελαγχολικό μαβί χρώμα.
Κοζάνη
Στο Δρυόβουνο Κοζάνης , οι πιστοί ανεβαίνουν στον λόφο γνωστό ως «Γολγοθάς», ακολουθώντας την πένθιμη πομπή με τη συνοδεία μπάντας. Εκεί, τελέστηκε η Αποκαθήλωση με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συγκίνηση, ενώ το σώμα του Ιησού παραδόθηκε από τον Μητροπολίτη Αθανάσιο στις μυροφόρες, προτού μεταφερθεί πίσω στον ναό για τον Επιτάφιο.
Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο
Χανιά: Ημίγυμνος άντρας μπούκαρε σε εκκλησία κι άδειασε το παγκάρι (εικόνες)
Πάσχα: Φεύγουν και οι τελευταίοι εκδρομείς - Ουρές σε διόδια και λιμάνια (βίντεο)