LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 14 Απριλίου 2025 16:43

Γιατί οι Έλληνες θέλουν να κόψουν το κρέας;

Το 85% των Ελλήνων δήλωσε ότι καταναλώνει και προτιμά τα όσπρια σε τακτική βάση.

Ψησταρια - κρεας

Επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, αλλά δυσκολεύονται στην πράξη οι Έλληνες καταναλωτές, όπως προκύπτει από πρόσφατη πανελλαδική έρευνα του Συλλόγου Ελλήνων Χορτοφάγων «HellasVeg», με τη συνεργασία της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Καντάρ Ελλάδας ΑΕ», σε δείγμα 750 ατόμων.

Παρά την πρόθεση για την κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφίμων, οι καταναλωτές δηλώνουν ως αντικίνητρα την έλλειψη επαρκών φυτικών επιλογών στην αγορά, το υψηλό κόστος αυτών των προϊόντων, την έλλειψη ενημέρωσης και εμπιστοσύνης για τις εναλλακτικές φυτικές πρωτεΐνες και τις νέες τεχνολογίες ή ακόμα και την αντίληψη ότι τα επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα δεν είναι υγιεινά, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, την οποία συγχρηματοδότησε Ευρωπαϊκή Ένωση Χορτοφάγων (EVU).

Κατά τα λοιπά, παρότι η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παμφάγων στην Ευρώπη (73%), η έρευνα αποκαλύπτει ότι αυξάνεται η επιθυμία για πιο υγιεινές και βιώσιμες επιλογές διατροφής. Το 10% των Ελλήνων καταναλώνει πλέον κρέας μόλις μία φορά την εβδομάδα, ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση στην κατανάλωση του χοιρινού (-16%), βόειου κρέατος (15%), καθώς και στην κατανάλωση γαλακτοκομικών (-8%). Ως βασικοί λόγοι περιορισμού της κατανάλωσης του κρέατος αναδείχθηκαν, από την έρευνα, η υγεία (με ποσοστό 56%), η ευημερία των ζώων (53%) και το περιβάλλον (31%).

Τα όσπρια κυριαρχούν στις προτιμήσεις για τρόφιμα φυτικής προέλευσης, με το 85% των Ελλήνων να τα καταναλώνει τακτικά. Παράλληλα, το 76% δηλώνει ότι σκοπεύει να διατηρήσει ή να αυξήσει την κατανάλωση φυτικών προϊόντων, αρκεί να είναι γευστικά (28%), οικονομικά (27%) και υγιεινά (23%). Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη πολιτικών παρεμβάσεων: το 71% των Ελλήνων απαιτεί μεγαλύτερη διαφάνεια στις πιστοποιήσεις προϊόντων, ποσοστό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (64%). Επιπρόσθετα, το 68% υποστηρίζει την κατάργηση των φόρων σε τρόφιμα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ το 66% ζητά μειωμένους φόρους στα υγιεινά τρόφιμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Εγνατία: Εικόνες αποκάλυψης στο σημείο του τροχαίου με τους 2 νεκρούς 

Μαγνησία- Κουρέτας για δρόμο που κατέρρευσε: Είχα πάει την μελέτη για τον δρόμο 1 χρόνο πίσω (βίντεο)

ΑΑΔΕ: Επικαιροποιείται ο κατάλογος των αποζημιώσεων, επιδομάτων, ασφαλίστρων και λοιπών βοηθημάτων

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜεγάλη Παρασκευή - Επιτάφιος: Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η περιφορά σε όλη την Ελλάδα (εικόνες)Σήμερα 23:13 | Ειδήσεις

Η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε με κατάνυξη και ευλάβεια σε όλη την χώρα.

Η S&P αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεοΣήμερα 23:36 | Ειδήσεις

Πρόκειται για τον τρίτο οίκο ο οποίος αναβαθμίζει την Ελλάδα εντός της επενδυτικής βαθμίδας.

Τραγωδία στην Εγνατία: Στη φυλακή ο Ουκρανός οδηγός του φορτηγούΣήμερα 17:23 | Ειδήσεις

Ποιες κατηγορίες βαραίνουν τον 38χρονο οδηγό του φορτηγού που κατηγορείται για το τροχαίο δυστύχημα στην Κοζάνη.

Βεγγαλικά και κροτίδες το Πάσχα: Συμβουλές για να προστατέψετε τα κατοικίδιά σας (βίντεο)Σήμερα 20:48 | Ειδήσεις

Η εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Σοφία Παπαπάνου εξηγεί στο ant1news.gr το πώς πρέπει να αντιδρούν όσοι έχουν κατοικίδιο, το οποίο βιώνει στρες ή φόβο στο άκουσμα θορύβων από βεγγαλικά ή κροτίδες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Ράιαν Γκόσλινγκ πρωταγωνιστής σε μια νέα ταινία Star Wars23:59Η S&P αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο23:46Μεγάλη Παρασκευή - Επιτάφιος: Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η περιφορά σε όλη την Ελλάδα (εικόνες)23:33Αρτέμιδα: “Βιαστικό” μωράκι γεννήθηκε σε ασθενοφόρο! (εικόνες)23:19Συρία: Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος στη Δαμασκό, πρώτη επίσκεψη σε 16 χρόνια23:04Η αιμορροφιλία22:50Serie A: Στοπ στους βραδινούς αγώνες υψηλού κινδύνου22:36Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Το αναστάσιμο μήνυμά του για το Πάσχα22:21Εξωτερική Πολιτική: "Σταθερά, Τολμηρά, Μπροστά"22:07Tραμπ σε Ρωσία - Ουκρανία: Κανείς δεν με κοροϊδεύει, προσπαθώ να βοηθήσω21:53Smart Cities: Το μέλλον είναι εδώ για μια καλύτερη ζωή!21:39Βεγγαλικά και κροτίδες το Πάσχα: Συμβουλές για να προστατέψετε τα κατοικίδιά σας (βίντεο)21:25Missing Alert: 14χρονη στην Πάτρα βρέθηκε και λίγες ώρες αργότερα εξαφανίστηκε ξανα 21:11Μεγάλη Παρασκευή - Επιτάφιος: Στιγμές προσευχής και λύτρωσης (βίντεο)20:57Τουρνουά Βαρκελώνης: Ο Τσιτσιπάς εγκατέλειψε κι αποκλείστηκε20:44Μεγάλο Σάββατο: Αίθριος καιρός, με λίγες τοπικές βροχές20:30ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο αποπομπής του προέδρου της FED20:15Μεγάλη Παρασκευή: Τα έθιμα ανά την Ελλάδα (βίντεο)20:00Ομαλοποιήθηκε η κίνηση - Πόσα οχήματα έφυγαν από την Αττική;19:45Κίνα: Ρομπότ τριγυρνάει στους δρόμους της πόλης και αλληλεπιδρά με τον κόσμο19:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο