Ουκρανία - Σούμι: Η ρωσική επίθεση με δεκάδες νεκρούς προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις (εικόνες)
Η ρωσική πυραυλική επίθεση στο κατάμεστο από πολίτες κέντρο της πόλης Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σκότωσε τουλάχιστον 34 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 100, σύμφωνα νεότερο απολογισμό της ουκρανικής υπηρεσίας πρώτων βοηθειών, προκαλώντας την αγανάκτηση των συμμάχων του Κιέβου.
Η επίθεση, η οποία σημειώθηκε δύο ημέρες μετά την επίσκεψη υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου στη Ρωσία, είναι η πιο φονική που έχει γίνει σε κατοικημένη περιοχή εδώ και μήνες στην Ουκρανία και κυρίως από τότε που άρχισε η επαφή μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, στα μέσα Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να βάλει τέλος στη σύγκρουση με διπλωματικές διαβουλεύσεις, ανεπιτυχώς επί του παρόντος, ενώ τα θανάσιμα ρωσικά πλήγματα συνεχίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Στο Σούμι, οι ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών δήλωσαν ότι η Μόσχα χτύπησε Κυριακή πρωί το κέντρο της πόλης με πυραύλους "την ώρα που υπήρχε πολύς κόσμος στον δρόμο".
Όπως ανακοίνωσαν, ο τελευταίος απολογισμός είναι τουλάχιστον 34 νεκροί, εκ των οποίων δύο παιδιά, και 117 τραυματίες, ανάμεσά τους 15 παιδιά.
Οι τοπικές αρχές δημοσίευσαν εικόνες με πτώματα στον δρόμο, ανθρώπους να τρέχουν για να μπουν σε καταφύγιο, αυτοκίνητα να καίγονται και τραυματίες να κείτονται στο έδαφος.
Μια αυτόπτης μάρτυρας που ρωτήθηκε από ανταποκριτή του AFP δήλωσε ότι ένα πλήγμα στοχοθέτησε την περιοχή όπου βρίσκεται μια σχολή οικονομικών στο κέντρο της πόλης Σούμι. "Υπάρχουν πολλά πτώματα . . . Είναι σκέτη τρέλα", δήλωσε χωρίς να κατονομαστεί.
Η επίθεση σημειώθηκε ανήμερα Κυριακή των Βαΐων, σημαντική ημέρα στο χριστιανικό ημερολόγιο, γιατί προηγείται της Κυριακής του Πάσχα και σηματοδοτεί την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε μια επίθεση "την ημέρα που οι άνθρωποι πηγαίνουν στην εκκλησία (...) Μόνο οι παλιάνθρωποι μπορούν να το κάνουν αυτό". Στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο Ζελένσκι κάλεσε να ασκηθεί "ισχυρή πίεση" στη Μόσχα για να "σταματήσει ο πόλεμος", κατηγορώντας τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι "αγνόησε την αμερικανική πρόταση για πλήρη και άνευ όρων εκεχειρία".
Ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού (GUR) Κίριλο Μπουντάνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε "δύο βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M/KN-23". Στο Telegram, κατηγόρησε δύο ρωσικές ταξιαρχίες πυροβολικού, τη 112η και την 448η, για την επίθεση αυτή και ζήτησε να τιμωρηθούν οι "εγκληματίες πολέμου".
Ο καταστροφικός αυτός βομβαρδισμός προκάλεσε την καταδίκη του Αμερικανού απεσταλμένου για την Ουκρανία Κιθ Κέλογκ: στην πλατφόρμα X, ο Κέλογκ κατήγγειλε ένα "απαράδεκτο" χτύπημα που "ξεπερνά κάθε όριο αξιοπρέπειας" και είναι ο λόγος που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ "εργάζεται σκληρά για να βάλει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο".
Το Σούμι βρίσκεται κοντά στα ρωσικά σύνορα και υφίσταται αυξανόμενη πίεση από τότε που η Μόσχα απώθησε ένα μεγάλο μέρος των ουκρανικών στρατευμάτων από τη γειτονική ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη την κατάληψη ενός χωριού στην περιοχή Σούμι. Ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι οι Ρώσοι άρχισαν επιθέσεις σε αυτή την περιοχή και στην περιοχή του Χαρκόβου (βορειοανατολικά) για να δημιουργήσουν "ουδέτερες ζώνες" και να αποτρέψουν νέα ουκρανική εισβολή.
Διεθνείς αντιδράσεις
Για ακόμη ένα "φρικτό" παράδειγμα της εντατικοποίησης των ρωσικών επιθέσεων, τη στιγμή που η Ουκρανία έχει αποδεχτεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, κάνει λόγο η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας. "Σπαρακτικές οι σκηνές από το Σούμι σήμερα το πρωί, καθώς οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για την Κυριακή των Βαΐων μόνο και μόνο για να συναντήσουν ρωσικούς πυραύλους. Φρικτό παράδειγμα της εντατικοποίησης των επιθέσεων από τη Ρωσία, ενώ η Ουκρανία έχει αποδεχτεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Οι σκέψεις μου είναι με τον ουκρανικό λαό σήμερα", δήλωσε η Κάγια Κάλας, μέσω του Χ.
Η ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Σούμι της βόρειας Ουκρανίας υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη επιβολής μιας παύσης του πυρός από τη Ρωσία στην Ουκρανία, έγραψε σήμερα στο X ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν. “Ο καθένας γνωρίζει ότι η Ρωσία μόνη της επιθυμεί αυτόν τον πόλεμο. Σήμερα, είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία μόνη της επιθυμεί να συνεχίσει με τον πόλεμο, δείχνοντας την περιφρόνηση της για την ανθρώπινη ζωή, το διεθνές δίκαιο, αλλά και τις διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ”, πρόσθεσε ο Μακρόν.
Την βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήρια του για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών "που προκλήθηκαν από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην ουκρανική πόλη Sumy αυτή την Κυριακή των Βαΐων" εξέφρασε με ανάρτησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Το ΥΠΕΞ τονίζει ότι αυτή η βία πρέπει να τελειώσει και ζητά κατάπαυση του πυρός. "Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες. Αυτή η βία πρέπει να τελειώσει. Απαιτείται επειγόντως η κατάπαυση του πυρός" τονίζει το ΥΠΕΞ.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς καταδίκασε σήμερα "τη βάρβαρη επίθεση" της Ρωσίας στην πόλη Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας", καταγγέλλοντας την "αδιάκοπη" συνέχιση του πολέμου από τη Μόσχα. "Τέτοιες ρωσικές επιθέσεις δείχνουν ποια είναι η υποτιθέμενη βούληση για ειρήνη της Ρωσίας", πρόσθεσε ο Γερμανός ηγέτης σε ανακοίνωση, καλώντας τη Ρωσία να "δεχτεί τελικά μια συνολική εκεχειρία".
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε γραπτή της ανακοίνωση καταδίκασε απερίφραστα την πολύνεκρη ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Σούμι της Ουκρανίας και αναφέρθηκε στις προσπάθειες, με στόχο την επικράτηση της ειρήνης. Πιο αναλυτικά, η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε:
"Κατά την ιερή ημέρα της Κυριακής των Βαΐων, στη Σούμι πραγματοποιήθηκε μια ακόμη φρικιαστική και άνανδρη ρωσική επίθεση η οποία προκάλεσε, για μια ακόμη φορά, θύματα στον άμαχο πληθυσμό, μεταξύ των οποίων-δυστυχώς- υπάρχουν και παιδιά. Καταδικάζω με αποφασιστικό τρόπο την απαράδεκτη αυτή βία, η οποία αντιβαίνει σε κάθε πραγματική ειρηνευτική προσπάθεια που προάγεται από τον πρόεδρο Τραμπ και υποστηρίζεται με πεποίθηση από την Ιταλία, μαζί με την Ευρώπη και τους υπόλοιπους διεθνείς εταίρους. Εκφράζω τα ειλικρινέστερα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων και σε ολόκληρο τον ουκρανικό λαό. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να σταματήσουμε αυτή την βαρβαρότητα".
"Εξοργισμένος" από την "εγκληματική" πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στο κέντρο της πόλης Σούμι, δηλώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα.
Με μήνυμά του στο Χ, ο Αντόνιο Κόστα τονίζει ότι "η Ρωσία συνεχίζει την εκστρατεία της βίας, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι αυτός ο πόλεμος υπάρχει και διαρκεί μόνο επειδή η Ρωσία το επιλέγει". Τονίζει, επίσης, ότι "οι υπεύθυνοι για αυτές τις επιθέσεις πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης".
ΗΠΑ: Ανήλικος σκότωσε τους γονείς του για να βρει λεφτά και να... δολοφονήσει τον Τραμπ!
Λέσβος - Πυροβολισμοί σε σκάφος του Λιμενικού: Βίντεο από την καταδίωξη του τουρκικού αλιευτικού