Οικόπεδο – Φάντασμα: Υπάλληλοι έστησαν παράνομη άδεια με ξεχασμένα πρωτόκολλά και τηλεφωνικές εντολές στη Ρόδο
Το σκάνδαλο που συγκλονίζει την Πολεοδομία Ρόδου δεν περιορίζεται πια σε γενικόλογες καταγγελίες. Από τον «κοριό» των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. καταγράφηκαν με εξονυχιστική λεπτομέρεια τηλεφωνικές συνομιλίες, πρακτικές χειραγώγησης αιτήσεων και υπόνοιες προσωπικών ωφελημάτων.
Στο επίκεντρο σήμερα, μία υπόθεση που περιστρέφεται γύρω από μία βεβαίωση όρων δόμησης – για ένα οικόπεδο που δεν πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Η πρώτη επαφή: «Θυμάσαι την προέγκριση που είχαμε βγάλει;»
Στις 5 Νοεμβρίου 2024, η υπάλληλος της υπηρεσίας επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον ενδιαφερόμενο, αναφέροντας:
«Θυμάσαι την προέγκριση που είχαμε βγάλει στο οικόπεδο αυτό που θέλεις να χτίσεις δίπλα στον (…); Μπήκα στο σήμα του ΤΕΕ, λήγει 18/11».
Αντί να τηρήσει το προβλεπόμενο νομικό πλαίσιο, η υπάλληλος προτείνει λύση που αγνοεί πλήρως τους χρονικούς περιορισμούς:
«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι, αν η (…) έχει – που έχει, το συζήτησα μαζί της – ένα πρωτόκολλο, να μου το δώσει να ξανακάνουμε εκ νέου την αίτηση από την αρχή».
Η φράση «να την αφήσουμε ανοιχτή» παραπέμπει σε στρατηγική ανακύκλωσης αιτήσεων ώστε να ξεπεραστούν οι νομικές λήξεις.
Εσκεμμένες καθυστερήσεις και διοικητικές παραβιάσεις
Η αρχική αίτηση είχε υποβληθεί στις 08/12/2022, με αρμόδια υπάλληλο την ίδια που πρωταγωνιστεί στις συνομιλίες. Η αίτηση δεν εξετάστηκε εντός 10 ημερών όπως ορίζει ο νόμος, αλλά έμεινε εκκρεμής για περίπου 15 μήνες, έως ότου επιστραφεί στην πολιτικό μηχανικό, για να «διορθωθεί» και να επανυποβληθεί – με στόχο την επανενεργοποίηση της διαδικασίας χωρίς την τήρηση των προβλεπομένων.
Κατά δήλωση της υπαλλήλου:
«Θα ’ρθει αύριο το απόγευμα η (…). Της λέω “βρες μου ένα νέο πρωτόκολλο γιατί λήγει δεκαοχτώ του μηνός και δεν μπορώ να τον αφήσω έτσι”».
Τροποποιήσεις σε ιδιοκτησία και τοποθεσία
Από το αρχικό οικόπεδο σε εντός σχεδίου περιοχή (Κοσκινού) με φερόμενο ιδιοκτήτη τον (…), η υπόθεση μεταφέρθηκε σε εκτός σχεδίου περιοχή στο Παραδείσι, με νέο κύριο έργου τον πατέρα του αιτούντος. Η αλλαγή καταγράφηκε με νέο αριθμό αίτησης (α/α 828320), νέα ημερομηνία πρωτοκόλλου και νέο περιεχόμενο. Καμία από τις αλλαγές δεν αιτιολογήθηκε ή τεκμηριώθηκε διοικητικά.
Επιπλέον, το ίδιο αρχείο – με τον τίτλο «ΧΡΗΣΕΚΤΗΣΙΑ.ράί» – χρησιμοποιήθηκε για διαφορετικά πεδία που απαιτούσαν αυστηρά εξειδικευμένα έγγραφα (τίτλοι, τοπογραφικά, αποσπάσματα διαγραμμάτων), γεγονός που από μόνο του συνιστά καταστρατήγηση διαδικασίας.
Δικτύωση, συναλλαγή και οικειότητα
Η υπάλληλος αναφέρει ευθέως:
«Δεν μπορεί να με λέει “δεν έχω” και να αγοράζει δύο και τρία ακίνητα… Πού τα βρίσκει και τα αγοράζει;»
Αναγνωρίζει επίσης ότι δεν έλαβε χρήματα για παλαιότερη εξυπηρέτηση, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο άλλων οφελημάτων:
«Εμένα δεν μου πήρε λεφτά έξω για τα… πες το… για τα δωμάτια».
Η συνεργασία με την πολιτικό μηχανικό είναι στενή και αποκαλυπτική:
«Θα σου φέρω να βρούμε μόνο πρωτόκολλα, τα άλλα… αφού τα φορολογικά τα έχω ανεβασμένα. Τα άλλα για μένα είναι πέντε λεπτά».
Αναζητούν παλαιά πρωτόκολλα, μιλούν για «κατέβασμα» προηγούμενων σχεδίων και συμφωνούν σε επανυποβολή χωρίς νέα τεκμηρίωση:
«Και εγώ θα κάνω download τα σχέδια που είχαμε εγκρίνει και είχαν εκδοθεί, ξανά μανά τα ίδια».
Η τελική φάση: κατοχύρωση της παρανομίας
Η βεβαίωση εκδίδεται τελικά στις 5 Δεκεμβρίου 2024 από την ίδια υπάλληλο, με νέα τοποθεσία, νέο ιδιοκτήτη, νέα φορολογικά και νέα καταχώρηση στο σύστημα. Η έκδοση σχετίζεται με παλαιότερη αίτηση για προέγκριση οικοδομικής άδειας, η οποία – όλως περιέργως – παραμένει ανοιχτή, χωρίς να έχει ακυρωθεί ή εξεταστεί.
Η συνομιλία που κλείνει τον κύκλο είναι ενδεικτική:
«Εντάξει (…) μου. Έγινε αγάπη».
Με αυτή τη φράση ολοκληρώνεται η παρατυπία, η διαπλοκή και η παραβίαση διοικητικών καθηκόντων.
Μικρογραφία μίας θεσμικής παθογένειας
Η υπόθεση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Συνιστά μικρογραφία ενός παραγοντικού καθεστώτος που λειτουργεί κάτω από την επιφάνεια της δημόσιας διοίκησης. Δείχνει πώς μία δημόσια λειτουργός, με τη συνέργεια επαγγελματιών και υπό την κάλυψη προσωπικών σχέσεων, παρακάμπτει τη νομιμότητα για ιδιωτικό όφελος.
Η αναφορά της ίδιας της υπαλλήλου σε «πράγματα που μου στέλνει» και «δεν μπορούμε να κάνουμε μία τόσο τεράστια άδεια» καταδεικνύει συνειδητή στρέβλωση της αρμοδιότητας. Αν δεν υπάρξει λογοδοσία και αποκατάσταση της διαφάνειας, τέτοιες υποθέσεις δεν είναι απλώς σκάνδαλα – είναι η κανονικότητα.
Πηγή: dimokratiki.gr
“Τιτανικός”: Βιολί από την ταινία πωλείται σε δημοπρασία (εικόνες)
Διπλό φονικό στο Αίγιο: “Σκότωσα εγώ κάποιον;” (βίντεο)