LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 31 Μαρτίου 2025 07:33

ΕΝΦΙΑ: Λήγει η πρώτη δόση - Πόσο “κοστίζει” η εκπρόθεσμη πληρωμή

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, για πρώτη φορά σε 12 δόσεις. Η διορία για την εμπρόθεσμη πληρωμή της πρώτης εκ των οποίων λήγει στις 31 Μαρτίου.

ΕΝΦΙΑ - Φορολογία - Ακίνητη Περιουσία

Σήμερα λήγει η προθεσμία εμπρόθεσμης εξόφλησης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων αποδειχτούν … «ξεχασιάρηδες» δεν θα γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις».

Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ δεν χορηγείται έκπτωση, κάτι που ισχύει για τον φόρο εισοδήματος.

Με την έκδοση του εκκαθαριστικού παρέχεται η δυνατότητα στον φορολογούμενο να πληρώσει τον ποσό που του αναλογεί σε 12 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί σήμερα 31 Μαρτίου 2025 και η τελευταία δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2026.

Για όποιον χάσει τη σημερινή διορία, προβλέπεται μηνιαίος τόκος εκπρόθεσμης καταβολής ύψους 0,73%, στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Ακίνητα

Περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με αξία ακινήτων ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ καλούνται να πληρώσουν τον φόρο ακινήτων το 2025.

Όσοι μάλιστα έχουν ασφαλίσει τα ακίνητα τους έναντι φυσικών καταστροφών θα τύχουν αυξημένης έκπτωσης 20% (από 10% πέρυσι) υπό την προϋπόθεση ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

Τα βήματα για τους φορολογούμενους

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να ενημερωθούν για το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν είναι τα εξής: αφού εισέλθουν στην σελίδα myAADE, επιλέγουν την ενότητα «Εφαρμογές» => «Δημοφιλείς Εφαρμογές» => «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ». Χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxis και αφού επιλέξουν το έτος 2024 θα μπορούν να δουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταβάλλουν φέτος.

Όσοι δεν έχουν αλλαγές στην ακίνητη τους περιουσία ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ο ίδιος με πέρυσι. Αν πέρυσι ασφάλισαν το ακίνητο τους για φυσικές καταστροφές (σεισμό, πλημμύρα και πυρκαγιά) θα δουν μείωση  στον ΕΝΦΙΑ από 10% έως 20%, με ελάχιστο ασφαλιστέο ύψος τα 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Βάσει των αλλαγών που έχουν ψηφισθεί, όσων φορολογούμενων η κατοικία, με αντικειμενική αξία έως 500.000 ευρώ, είναι ασφαλισμένη για το σύνολο του 2024 θα δουν μείωση 20% στον ΕΝΦΙΑ. Αν η ασφάλιση του ακινήτου διαρκεί από 3 έως 11 μήνες, τότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι μικρότερη, ανάλογα με τη διάρκεια της ασφάλισης.

 Εκπτώσεις και απαλλαγές

Έκπτωση 50% στον φόρο δικαιούνται οι ιδιοκτήτες που πληρούν τις προϋποθέσεις χαμηλού εισοδήματος δηλαδή το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για κάθε σύζυγο ή εξαρτώμενο μέλος, το σύνολο των κτισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο ή τον συμβιούντα με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο ή τον συμβιούντα με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

 Από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για κάθε σύζυγο ή εξαρτώμενο μέλος, και το σύνολο των κτισμάτων τους δεν ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Επίσης, οι φορολογούμενοι με κενά ημιτελή κτίσματα τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα δικαιούνται έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ. Για να εφαρμοστεί η έκπτωση, θα πρέπει κατά τη δήλωση του ακινήτου στο Ε9 να συμπληρωθεί ο σωστός κωδικός στη στήλη 10 του πίνακα 1, ενώ αν το κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, θα πρέπει να δηλωθεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής.

Αντίθετα, αυξημένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ σε όσους απέκτησαν ακίνητα εντός του προηγούμενου έτους μέσω αγοράς, γονικής παροχής, δωρεάς ή κληρονομιάς, απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα όπως πλήρη ή ψιλή κυριότητα και επικαρπία ή προχώρησαν σε τακτοποίηση αυθαίρετων χώρων.

Όσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων του Ε9 μόλις ανοίξει η σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Με βάση τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο - Παιανία: Νεκρός οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Εορτολόγιο - 31 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Κακοκαιρία: Τοπικά επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες την Δευτέρα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝομοθετική ρύθμιση λύνει το πρόβλημα δόμησης για οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκουςΣήμερα 13:18 | Ειδήσεις

"Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια στους οικισμούς αυτούς όπως χαράχτηκαν", αναφέρει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Τραμπ δεν αποκλείει την απέλαση του Ίλον Μασκ - "Έχει να φοβάται πολλά"Σήμερα 17:39 | Ειδήσεις

 Αντιδρώντας στις εξελίξεις της Τρίτης, οι μετοχές της Tesla υποχωρούσαν 6% πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ρόδος: Σύλληψη υπερήλικα για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκουΣήμερα 15:34 | Ειδήσεις

Τι κατήγγειλε στις αρχές ο ανήλικος για την σεξουαλική παρενόχληση από τον 94χρονο.

Χανιά: Έχασε τη μάχη με τη ζωή η 34χρονη που διασκέδαζε σε νυχτερινό μαγαζίΣήμερα 16:17 | Ειδήσεις

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, η νεαρή γυναίκα δεν τα κατάφερε

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Ξέσπασε δασική πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο– Στάλθηκε μήνυμα από το 11221:15Μαρκόπουλο: Υπο μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε χώρο απορριμμάτων21:00Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν μετά από σχεδόν 3 χρόνια 20:46Η παιδίατρος που έσωσε τον 65χρονο στο αεροδρόμιο της Ρόδου μιλά ζωντανά στον ΑΝΤ1 (βίντεο) 20:30Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη20:05Τραγωδία στην Κατερίνη: Κατέληξε η 14χρονη που έπεσε από γέφυρα19:50Γερμανία: Διένυσε τη πιο ζεστή μέρα του χρόνου19:32Δήμος Μαρκοπούλου: Πυρκαγιά σε χώρο εναπόθεσης απορριμάτων19:14Θεσσαλονίκη: Καλλιεργούσαν 453 δενδρύλλια κάνναβης στον Λαγκαδά19:00Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)18:481η Οικουμενική Συνδιάσκεψη Ελλήνων Νομικών (βίντεο)18:33Ο Τραμπ δεν αποκλείει την απέλαση του Ίλον Μασκ - "Έχει να φοβάται πολλά"18:20ΟΗΕ: Επιβεβαιώνεται συνάντηση για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη - Τελευταία αποστολή του ειδικού απεσταλμένου18:06Euroleague: Αυτό είναι το νέο λογότυπο17:52Πορτογαλία: Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας για το μήνα Ιούνιο17:39Φωτιές: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος την Τετάρτη (χάρτης)17:23Μουντιάλ συλλόγων: Ποιες χώρες διεκδικούν ήδη τη διοργάνωση του 202917:08Σέρρες: Φωτιά σε χώρο εργοστασίου ξυλείας16:48Χανιά: Έχασε τη μάχη με τη ζωή η 34χρονη που διασκέδαζε σε νυχτερινό μαγαζί16:31ΑΑΔΕ: Στη "σέντρα" οι μεγαλοοφειλέτες (βίντεο)16:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο