Ο 6ετης δικαστικός πόλεμος του Ερντογάν στον Ιμάμογλου
Του Χάρη Καρανίκα
Στις 19 Μαρτίου 2025 οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, τον κύριο αντίπαλο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κρατείται έκτοτε προφυλακισμένος ως ύποπτος για διαφθορά και σχέσεις με τρομοκρατική ομάδα. Οι έρευνες κατά του Ιμάμογλου περιλαμβάνουν επίσης κατηγορίες για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης και δωροληψία, ενώ μία ημέρα πριν από τη σύλληψή του το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ακύρωσε το πτυχίο του -τρεισίμιση δεκαετίες αφού το είχε λάβει- κάτι που του απαγορεύει να είναι υποψήφιος για τις ερχόμενες προεδρικές εκλογές, οι οποίες προβλέπεται να γίνουν το 2028.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, στο οποίο ανήκει ο Ιμάμογλου, αποκάλεσε την πράξη της σύλληψης και τις κατηγορίες ως “πραξικόπημα κατά του επόμενου προέδρου μας”. Η κίνηση αυτή κατά του δημοφιλούς δημάρχου που βρισκόταν στο τιμόνι της Κωνσταντινούπολης από το 2019, είναι το αποκορύφωμα μίας σειράς κατασταλτικών ενεργειών εναντίον στελεχών του αντιπολιτευτικού χώρου, η οποία έχει επικριθεί ως “πολιτικοποιημένη απόπειρα για να πληγούν οι εκλογικές προοπτικές των αντιπάλων του Ερντογάν”. Από την ημέρα της σύλληψής του οι διαδηλώσεις υποστηρικτών του είναι καθημερινές, ενώ την προηγούμενη Κυριακή, την ώρα που ο καθαιρεθείς δήμαρχος ήταν φυλακισμένος, περίπου 15 εκατομμύρια Τούρκοι που συμμετείχαν στις εσωκοματικές εκλογές του CHP του έδωσαν το προεδρικό χρίσμα της παράταξης.
Επειδή ο Ερντογάν έχει φτάσει το όριο των δύο θητειών ως πρόεδρος, αφού προηγουμένως είχε υπηρετήσει ως πρωθυπουργός, εάν επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή να αλλάξει το σύνταγμα.
Κίνητρα για την πολιτική εξόντωση του Ιμάμογλου σαφώς και υπάρχουν. Το πλέον βασικό: ο 71χρονος Τούρκος πρόεδρος και το κόμμα του AKP αντιμετώπισαν τη χειρότερη εκλογική ήττα στην ιστορία τους πριν από ακριβώς έναν χρόνο, κατά τις δημοτικές εκλογές. Το CHP με τον Ιμάμογλου στην πρώτη γραμμή σάρωσαν τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας - άλλοτε προπύργια του κυβερνώντος κόμματος.
Πριν από λίγες ημέρες, ο Ερντογάν επιχείρησε να αντικρούσει τις κατηγορίες εντός και εκτός της χώρας, τόσο στο διεθνή Τύπο όσο και στις πλατείες από τους χιλιάδες διαδηλωτές, περί πολιτικής παρέμβασης στην υπόθεση Ιμάμογλου. Όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Τούρκος πρόεδρος, σε μία από τις πλέον ευθείες αναφορές του για την υπόθεση Ιμάμογλου έως σήμερα, δήλωσε: “Το CHP προσπαθεί να κρύψει το σκάνδαλο στον δήμο Κωνσταντινούπολης προκαλώντας χάος. Ήταν τα ίδια του τα στελέχη που παρουσίασαν τα αποδεικτικά στοιχεία και τις μαρτυρίες στις έρευνες για διαφθορά. Οι ισχυρισμοί περί πολιτικών κινήτρων είναι αβάσιμοι“.
Όμως, όπως αποκαλύπτει η έρευνα του ant1news.gr, ο πολυετής νομικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Ερντογάν στον Ιμάμογλου φαίνεται να έχει τις ρίζες του βαθιά στο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας, του οποίου η ανεξαρτησία αμφισβητείται σφοδρά, τόσο από διεθνείς οργανισμούς και έγκυρες νομικές οργανώσεις, όσο και από αναφορές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα.
Πέρα από τις πρόσφατες εξελίξεις με τη σύλληψη του Ιμάμογλου, η υπόθεση που έχει κεντρίσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά την εμπλοκή του δικαστικού συστήματος υπέρ του Ερντογάν, ξεκινάει το 2019, κατά την πρώτη θητεία του δημάρχου Κωνσταντινούπολης στο πόστο του.
Εκείνη τη χρονιά οι δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης χαρακτηρίστηκαν ως ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες: αν και ο υποψήφιος του CHP Ιμάμογλου φάνηκε να κερδίζει μια οριακή νίκη στις εκλογές του Μαρτίου 2019, το κυβερνών κόμμα AKP αμφισβήτησε το σύνολο των ψήφων του και οι εκλογές ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. Στην επαναληπτική ψηφοφορία τον Ιούνιο του 2019, ο Ιμάμογλου υπερίσχυσε συντριπτικά επί του υποψηφίου του AKP και πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Τέσσερα χρόνια μετά, σε αναφορά των Υπηρεσιών Ερευνών του αμερικανικού Κογκρέσου για την κατάσταση στην Τουρκία διαβάζουμε: “Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και μέλος του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου ενδέχεται να αντιμετωπίσει απαγόρευση από την πολιτική δραστηριότητα λόγω μίας ποινικής καταδίκης του τον Δεκέμβριο του 2022. Η κατηγορία για εξύβριση μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου προέκυψε από σχόλιο που είπε ο Ιμάμογλου ότι έκανε σχετικά με τις ακυρωμένες εκλογές του Μαρτίου 2019 ως απάντηση σε προσβολή εναντίον του από τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Ιμάμογλου σε φυλάκιση και του απαγόρευσε πολιτική δραστηριότητα για δύο χρόνια και επτά μήνες, αλλά και οι δύο ποινές υπόκεινται σε έφεση, και ο χρόνος της διαδικασίας αναίρεσης είναι ασαφής”.
Η αναφορά του Κογκρέσου των ΗΠΑ:
Τι είχε συμβεί;
Στις πρώτες εκλογές της 31ης Μαρτίου 2019 ο Ιμάμογλου είχε κερδίσει με διαφορά περίπου 13.000 ψήφων. Στις 6 Μαϊου το Ανώτατο Εκλογικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τις εκλογές με επτά από τα μέλη του να έχουν ψηφίσει υπέρ της ακύρωσης και τέσσερα κατά. Στην αιτιολογημένη απόφασή του, έκτασης 250 σελίδων, συμπεριλαμβανομένων των απόψεων των τεσσάρων μελών που διαφωνούσαν, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι “η μη συμμόρφωση με την απαίτηση οι πρόεδροι και τα μέλη των επιτροπών των εκλογικών τμημάτων να είναι δημόσιοι λειτουργοί” είναι “γεγονός και κατάσταση που επηρεάζει τα εκλογικά αποτελέσματα”. Και έτσι αιτιολόγησε την ακύρωση των εκλογών.
Στις 23 Ιουνίου 2019, οπότε και πραγματοποιήθηκαν οι επαναληπτικές εκλογές για την Κωνσταντινούπολη, ο Ιμάμογλου κέρδισε με διαφορά περίπου 800.000 ψήφων. Τέσσερις μήνες μετά, στα τέλη Οκτωβρίου, ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης παρευρέθηκε στο Συνέδριο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο Ιμάμογλου ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκαν απεριόριστοι δημόσιοι πόροι υπέρ της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, καθώς και “γλώσσα” που δίχασε και πόλωσε την κοινωνία. Δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου επέδειξαν ενέργειες και πρακτικές που αγνόησαν τους εκλογικούς κανόνες, ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επιχείρησε να χειραγωγήσει τα εκλογικά αποτελέσματα. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση ήθελε να κερδίσει τις εκλογές που έχασε στις 31 Μαρτίου με την ακύρωσή τους με απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου.
Στις 4 Νοεμβρίου 2019, λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις Ιμάμογλου στο Στρασβούργο, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε: "Λέω στον ηλίθιο (ahmak, στα τουρκικά) που πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παραπονέθηκε για την Τουρκία - αυτό το έθνος θα σε κάνει να το πληρώσεις. Αυτή η δουλειά δεν είναι και τόσο δωρεάν".
Την ίδια μέρα, ο Ιμάμογλου, όταν οι δημοσιογράφοι του υπενθύμισαν το σχόλιο του Σοϊλού, απάντησε: “Αυτοί που ακύρωσαν τις εκλογές της 31ης Μαρτίου, λαμβάνοντας υπόψη την εικόνα (της Τουρκίας) που μετέφεραν στην Ευρώπη και τι έχει συμβεί από τότε, οι ηλίθιοι είναι αυτοί που ακύρωσαν τις εκλογές της 31ης Μαρτίου…” Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης της ξεκίνησε έρευνα μετά από ειδοποίηση που έγινε από την Προεδρία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου στις 15 Νοεμβρίου 2019. Μετά την έρευνα, υποβλήθηκε μήνυση.
Ο Ιμάμογλου παρευρέθηκε στην ενδιάμεση ακρόαση τον Ιανουάριο του 2020 για την υπόθεση που διεξήχθη στο 7ο Ποινικό Πρωτοδικείο Ανατολίας. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τον εαυτό του με τα εξής λόγια: “Πρώτα απ’ όλα, η δήλωσή μου είναι μια δήλωση που απαντούσε μία ερώτηση. Η ερώτηση αφορούσε το γεγονός ότι ο Υπουργός Εσωτερικών χρησιμοποίησε τη λέξη ηλίθιος στις δηλώσεις του εναντίον μου. Η απάντησή μου βασίστηκε σε αυτήν την ερώτηση. Επομένως, είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται ως απάντηση στη λέξη ηλίθιος που χρησιμοποιείται εναντίον μου και αποδέκτης της απάντησής μου είναι ο Υπουργός Εσωτερικών. Όλοι οι πολιτικοί παράγοντες που εκπροσωπούν την κυβέρνηση έκαναν δηλώσεις για ακύρωση των εκλογών. Το τι κάνει η Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ή τι αποφάσεις παίρνει δεν είναι αντικείμενα της δήλωσής μου. Εννοούσα αυτούς που ακύρωσαν τις εκλογές, όχι τα μέλη του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου”, ανέφερε.
Σε ανάλυση που έχει πραγματοποιήσει το PEN Norway, ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης που επιστράτευσε δεκάδες ειδικούς για να μελετήσουν αμφιλεγόμενες νομικές υποθέσεις στην Τουρκία, επισημαίνονται τα εξής: “Οι δηλώσεις του κ. Ιμάμογλου ότι είχε απευθύνει τα σχόλιά του στον Υπουργό Εσωτερικών και η επιβεβαίωση αυτής της δήλωσης από δύο μάρτυρες που κατέθεσαν προφορικά στο δικαστήριο φαίνεται ότι αγνοήθηκε εντελώς από τους δικαστές που έκριναν τα σχόλιά του. Το μόνο αποδεικτικό στοιχείο της δίωξης φαίνεται να ήταν η καταγραφή των δηλώσεων που έγιναν. Η εκτίμηση των προθέσεων του κ. Ιμάμογλου σε σχέση με τη δήλωση που έκανε θα μπορούσε επομένως να απορρέει ρεαλιστικά μόνο από τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος και από τυχόν αντικρουόμενα ή επιβεβαιωτικά στοιχεία που προσκόμισε ο εισαγγελέας. Φαίνεται ότι ο Εισαγγελέας δεν προσκόμισε στοιχεία για αυτό το θέμα”, αναφέρεται στην ανάλυση του PEN Norway Turkey Indictment Project για την υπόθεση του Ιμάμογλου. Μάλιστα, οι ειδικοί στα συμπεράσματά τους επισημαίνουν ότι τα ελαττώματα και οι ελλείψεις στο κατηγορητήριο για αυτήν την υπόθεση αντικατοπτρίζουν ελαττώματα και ελλείψεις που υπήρχαν σε πολλές, πολλές υποθέσεις στην Τουρκία τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η ανάλυση του PEN Norway:
“Το επίπεδο φαινομενικής ανικανότητας και μη συμμόρφωσης τόσο με τους εσωτερικούς όσο και με τους διεθνείς κανόνες και αρχές που διέπουν τη σύνταξη κατηγορητηρίων εκ μέρους του εισαγγελέα σε αυτήν και σε άλλες περιπτώσεις είναι σαφώς ανησυχητικό. Τα γεγονότα που αποκαλύπτονται από το κατηγορητήριο δεν φαίνεται να δικαιολογούν ούτε την ίδια τη δίωξη ούτε την καταδίκη του κατηγορουμένου για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκε. Η ποινή που επιβλήθηκε ήταν αυστηρή και, εάν επικυρωθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίσει τον Ιμάμογλου να συνεχίσει στη θέση του ως δήμαρχος ή να διεκδικήσει άλλα πολιτικά αξιώματα. Πρόκειται για μία δυσανάλογη ποινή”, επισημαινόταν για την απόφαση φυλάκισης δύο χρόνων και επτά μηνών και την απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας.
Με την γνωστοποίηση της ποινής Ιμάμογλου τον Δεκέμβριο του 2022 δεν είχαν λείψει και οι δριμείς αντιδράσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: “Η καταδίκη του Ιμάμογλου δεν συνάδει με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου”, είχε ανακοινωθεί τότε. Ήταν δε τόσο εξόφθαλμα “πολιτική” απόφαση, που σε αναφορά των Υπηρεσιών Ερευνών του Κογκρέσου, σημειώνεται ότι ίσως στην Τουρκία καλό θα ήταν να προταθεί μία “επίβλεψη” των εκλογικών διαδικασιών. Όπως επισημαίνεται στη σχετική αναφορά που συντάχθηκε το 2023: “Ορισμένοι βουλευτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις όσον αφορά την επερχόμενη εκστρατεία και τις εκλογές της Τουρκίας ενδέχεται να έχουν ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της κυβέρνησης από τον Ερντογάν για τον έλεγχο της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της δικαστικής δράσης εναντίον πιθανών υποψηφίων, όπως ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ή κομμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, το Κογκρέσο θα μπορούσε να συμμετάσχει σε δημόσιο διάλογο και επίβλεψη της εκτελεστικής εξουσίας για να ενθαρρύνει την ελευθερία της έκφρασης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των γυναικών , τις κατάλληλες εκλογικές πρακτικές, παρακολούθηση και (εάν συμβεί) μια ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας”. Οι εκλογές για τις οποίες γίνεται λόγος στην αναφορά του Κογκρέσου ήταν οι προεδρικές του Μαϊου 2023, στις οποίες ο υποψήφιος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχασε πανηγυρικά από τον Ερντογάν.
Έναν μήνα μετά, στα μέσα Ιουνίου, νέα υπόθεση κατά του Ιμάμογλου ξεκίνησε να ερευνάται από την εισαγγελία: αυτή τη φορά επρόκειτο για κατηγορίες περί νόθευσης διαγωνισμών για δημόσια έργα, οι οποίες, εάν “ευδοκιμούσαν” εναντίον του, θα επέφεραν ποινές φυλάκισης από τρία έως επτά χρόνια και απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας. Όσον αφορούσε την προηγούμενη υπόθεση, αυτή για την οποία είχε καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2022 σε δύο χρόνια και επτά μήνες φυλάκισης, ο Ιμάμογλου είχε ασκήσει έφεση, η οποία βρισκόταν σε εκκρεμότητα. Όπως αποκαλύφθηκε σε έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το 2023, στις 25 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς, “το Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων, το ανώτατο δικαστικό όργανο της χώρας, απομάκρυνε τον πρόεδρο και ένα άλλο μέλος της τριμελούς επιτροπής εφέσεων που ήταν υπεύθυνο για την ακρόαση της προσφυγής του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου για τη φερόμενη προσβολή των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου”. Είχε μάλιστα προηγηθεί μία ακόμα απομάκρυνση στην συγκεκριμένη υπόθεση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post στα τέλη του 2022, “ένας δικαστής στον οποίο είχε ανατεθεί στο παρελθόν η υπόθεση Ιμάμογλου ανέφερε ότι δέχθηκε πίεση να επιβάλει απαγόρευση της πολιτικής του δραστηριότητας και αποβλήθηκε από την υπόθεση”.
Στις δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο του 2024, ενώ ακόμα η έφεση για την υπόθεση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου βρισκόταν σε εκκρεμότητα και η έρευνα για την νόθευση διαγωνισμών σε εξέλιξη, το CHP με πρωταγωνιστή τον Ιμάμογλου “κατατροπώνει” τους εκλεκτούς του Ερντογάν στις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας - στην Κωνσταντινούπολη δε εκλέχθηκε δήμαρχος με το συντριπτικό 51%. Διεθνή μέσα ανέφεραν τότε ότι η νίκη του Ιμάμογλου δεν ήταν κατά του αντιπάλου του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος AKP, αλλά κατά του ίδιου του Ερντογάν. Το ποσοστό μάλιστα που χάρισε τη νίκη στον Ιμάμογλου ήταν υπερδιπλάσιο της επίδοσης του CHP, που έφτασε το 23% στις βουλευτικές εκλογές του 2023, με αποτέλεσμα όλοι να αναρωτιούνται τι θα είχε συμβεί αν ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης αναμετριόταν με τον Ερντογάν αντί του Κιλιτσντάρογλου τότε, αλλά και να θεωρείται σίγουρο ότι θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Τον Ιούνιο του 2024 στο γραφείο του Ερντογάν φτάνει μία επιστολή από ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ έπειτα από πληροφορίες που έλαβε για την ανεξαρτησία των δικαστών και των δικηγόρων. Ανάμεσα σε άλλα περιγράφεται μία κατάσταση στην οποία φαίνεται ότι ο έλεγχος που ασκείται στο δικαστικό σώμα είναι πέρα από οποιοδήποτε σενάριο αυταρχικής φαντασίας. Συγκεκριμένα, ο ειδικός εισηγητής αναφέρει ότι σε συνέχεια της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 απολύθηκαν περισσότεροι 4.300 δικαστές και εισαγγελείς, μεταξύ των οποίων μέλη του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Επιπλέον ότι ξεκίνησαν ποινικές έρευνες εναντίον περίπου 4.400 δικαστών και εισαγγελέων, εκ των οποίων περισσότεροι από 1.300 τέθηκαν υπό κράτηση και πάνω από 2.400 συνελήφθησαν για φερόμενους δεσμούς τους με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, άσπονδου εχθρού του Ερντογάν τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορούσε για την απόπειρα πραξικοπήματος. Σημειώνεται ότι ο Γκιουλέν απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2024.
Στα στοιχεία που είχε στην κατοχή του ο ειδικός εισηγητής για θέματα δικαιοσύνης του ΟΗΕ, επισημαινόταν επίσης ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας “εκκαθάρισε” δύο από τους δικαστές του για φερόμενους δεσμούς με το κίνημα με αιτιολογία η οποία βασιζόταν σε “πληροφορίες από το κοινωνικό περιβάλλον” και την “κοινή γνώμη”. Ακόμα ότι έκλεισε με νομοθετικό διάταγμα η YARSAV, η Τουρκική Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία είχε περισσότερα από 1.800 μέλη.
Και αυτή ήταν μόνο η “κορυφή του παγόβουνου” για τον “ανασχηματισμό” του δικαστικού σώματος έτσι ώστε να είναι συντονισμένο με τα συμφέροντα του Τούρκου προέδρου. Σε πέντε ομάδες αποφάσεων για περισσότερους από 1100 συλληφθέντες δικαστές στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπογράμμισε ότι οι “μαζικής κλίμακας” κρατήσεις τους δεν βασίστηκαν σε κανένα στοιχείο για τη διάπραξη των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορήθηκαν. Σημειώνεται δε ότι το καλοκαίρι του 2024 οπότε και στάλθηκε η επιστολή από τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ, τουλάχιστον 1000 προσφυγές συλληφθέντων δικαστών εκκρεμούσαν ακόμη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
“Με περισσότερο από το ένα τρίτο του δικαστικού σώματος που φέρεται να έχει απολυθεί και να έχει τελέσει υπό κράτηση, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Τουρκικό Ανώτατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης, 9.914 δικαστές και εισαγγελείς έχουν προσληφθεί από την κυβέρνηση μετά τον Ιούλιο του 2016. Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η συγκεκριμένη κατάσταση είχε ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στο δικαστικό σώμα και ότι η κλίμακα των μαζικών απολύσεων και των νέων προσλήψεων εγείρει ανησυχίες για την ανεξαρτησία των νέων δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι φαίνεται να έχουν προσληφθεί βιαστικά. Οι υπόλοιποι δικαστές και εισαγγελείς μπορεί όλοι να ασκούν αυτολογοκρισία σε αυτό που έχει περιγραφεί ως γενικό κλίμα φόβου”, επισημαίνεται στην επιστολή του ειδικού εισηγητή προς τον Ερντογάν. Με λίγα λόγια, εμμέσως πλην σαφώς, περιγράφεται ένα σκηνικό απόλυτου ελέγχου στο δικαστικό σώμα.
Η Έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα:
Τον Σεπτέμβριο του 2024 αποκαλύφθηκε ότι ο Ιμάμογλου υπέβαλε αναφορά στο εφετείο, όπου ακόμα εκκρεμούσε η υπόθεση προσβολής των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, ζητώντας να εξετασθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο με την αιτιολογία ότι η αρχική απόφαση καταδίκης του σε φυλάκιση δύο χρόνων και επτά μηνών και απαγόρευσης της πολιτικής του δραστηριότητας παραβίαζε το Σύνταγμα.
Ωστόσο, ο έλεγχος του Ερντογάν στις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου φαίνεται να έχει επιτευχθεί δια της πλαγίας οδού, μέσω του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, τον τουρκικό “Άρειο Πάγο”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, υπόθεση πολίτη στον οποίον είχε αφαιρεθεί το δικαίωμα του “εκλέγεσθαι” και είχε δικαιωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, τον Νοέμβριο του 2023 όταν η απόφαση προωθήθηκε μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, το τελευταίο αρνήθηκε να την εφαρμόσει. Μάλιστα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία κατά των 9 μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ψήφισαν υπέρ του δικαιώματος του πολίτη να εκλέγεται με την αιτιολογία ότι παραβίασαν το Σύνταγμα… Και αυτή δεν είναι η μόνη φορά που ο τουρκικός “Άρειος Πάγος” αρνείται να εφαρμόσει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
“Αναφορές περιγράφουν την άρνηση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου να εφαρμόσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, υποστηριζόμενη από ποινική καταγγελία και επικυρωμένη από τον Πρόεδρο Ερντογάν, ως μια κρίση χωρίς προηγούμενο που μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη του τελευταίου δικαστικού μηχανισμού που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως έλεγχος και ισορροπία στην ισχύ της εκτελεστικής εξουσίας. Στις 10 Νοεμβρίου 2023, ο Πρόεδρος Ερντογάν, σχολιάζοντας αυτή τη δικαστική κρίση, χαρακτήρισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ως “λανθασμένη” και εξέφρασε τη λύπη του ότι δεν ήταν το πρώτο λάθος του Δικαστηρίου. Εξέφρασε επίσης την προτίμησή του για ένα νέο θεσμό”, αναφέρεται στην επιστολή του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ.
Και ενώ είναι σε εξέλιξη οι υποθέσεις του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου και της νόθευσης διαγωνισμών, στα τέλη του Ιανουαρίου 2025 ο Ιμάμογλου παρουσιάζεται ενώπιον του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης για άλλη υπόθεση που αφορά τον επηρεασμό μελών του δικαστικού σώματος. Η έρευνα είχε ξεκινήσει λόγω της κριτικής που άσκησε για νομικές ενέργειες εναντίον δήμων που διοικούνται από την αντιπολίτευση - κυρίως μέλη του CHP. Η δίκη για αυτήν την υπόθεση ορίστηκε για τον Απρίλιο. Και μετά ήρθαν οι κατηγορίες για διαφθορά, εγκληματική οργάνωση και σχέσεις με την τρομοκρατία…
Σεισμός - Κίνα: Νερό από πισίνα σε ταράτσα "σάρωσε" πεζούς μετά τα 7,7 Ρίχτερ (βίντεο)
“Συντηρητής ασανσέρ” άρπαξε 200000 ευρώ από διαμέρισμα
Αμυγδαλιές Γρεβενών: Επίδομα 500 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται στο χωριό