LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚλίμαΔημοσίευση: 27 Μαρτίου 2025 08:36

Φωτιές στην Νότια Κορέα: Αυξάνεται δραματικά ο κατάλογος των θυμάτων

Πέραν των χιλιάδων πυροσβεστών και των ενόπλων δυνάμεων, στις προσπάθειες αντιμετώπισης συνεισφέρει ο αμερικανικός στρατός με ελικόπτερα.

Νοτια Κορεα - φωτιες

Οι πυρκαγιές που ρημάζουν τη νοτιοανατολική Νότια Κορέα συνεχίζουν να «εξαπλώνονται με ταχύτητα» και είναι πλέον και επίσημα «οι πιο καταστροφικές που έχουν καταγραφτεί» ποτέ στη χώρα, ανέφεραν σήμερα οι αρχές, δημοσιοποιώντας νέο, ακόμη πιο βαρύ απολογισμό των θυμάτων, που πλέον έφθασε τους 27 νεκρούς.

Πάνω από δώδεκα πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το σαββατοκύριακο, κόβοντας στη μέση δρόμους, δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών, ενώ περίπου 27.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους.

«Η πυρκαγιά εξαπλώνεται με ταχύτητα», συνόψισε ο Λι Χαν-κιούνγκ, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, δίνοντας στη δημοσιότητα νέο απολογισμό: «27 άνθρωποι είναι νεκροί, 8 σοβαρά τραυματισμένοι και 22 πιο ελαφριά τραυματισμένοι». Οι δασικές πυρκαγιές, με την οποία δίνουν μάχη χιλιάδες πυροσβέστες με την υποστήριξη μονάδων του στρατού, μετέτρεψαν σε αποκαΐδια «358.100 στρέμματα», με άλλα λόγια έκταση μεγαλύτερη από ό,τι «οι φωτιές του 2000, οι οποίες ήταν οι πιο καταστροφικές» στα χρονικά, διευκρίνισε.

Οι αρχές υπογραμμίζουν πως η εξέλιξη των ανέμων και του ξηρού καιρού αποκάλυψαν τα όρια των συμβατικών μεθόδων αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Πέραν των χιλιάδων πυροσβεστών και των ενόπλων δυνάμεων, στις προσπάθειες αντιμετώπισης συνεισφέρει ο αμερικανικός στρατός με ελικόπτερα που απογειώνονται από βάσεις του στο νότιο τμήμα της χώρας.

Τα περισσότερα θύματα ήταν κάτοικοι της περιοχής, αλλά στους νεκρούς συγκαταλέγονται επίσης τουλάχιστον τρεις πυροσβέστες και ο χειριστής ελικοπτέρου που συνετρίβη χθες σε ορεινή περιοχή καθώς συμμετείχε στην προσπάθεια να ελεγχθούν οι φλόγες, σύμφωνα με τις αρχές.

Δυο τοποθεσίες ενταγμένες στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, μαγνήτες για τους τουρίστες, τα χωριά Χάφε και Μπιονγκσάν Σοουάν, συνεχίζουν να απειλούνται.

Το 2024 ήταν μακράν η πιο θερμή χρονιά που καταγράφτηκε ποτέ στη Νότια Κορέα, με τη μέση ετήσια θερμοκρασία να φθάνει τους 14,5 βαθμούς Κελσίου -δυο βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της προηγούμενης τριακονταετίας-, σύμφωνα με τη νοτιοκορεάτικη μετεωρολογική υπηρεσία.

Οι αρχές λένε πως η περιοχή που πλήττεται από τις πυρκαγιές γνώρισε καιρό εξαιρετικά ξηρό και βροχοπτώσεις χαμηλότερες από τον μέσο όρο. Ο αριθμός των πυρκαγιών στη Νότια Κορέα έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024.

Η σχέση κάποιων τύπων ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών με την κλιματική αλλαγή είναι αδιαμφισβήτητη (κύματα καύσωνα, σφοδρές βροχοπτώσεις...). Ωστόσο φαινόμενα όπως οι δασικές πυρκαγιές, οι ξηρασίες, οι χιονοθύελλες, οι τροπικές καταιγίδες αποδίδονται σε συνδυασμούς περίπλοκων παραγόντων.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Στο Παρίσι για τη Σύνοδο ηγετών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τους δείκτες του ρολογιού

Τουρκία - Ιμάμογλου: Κάλεσμα της αντιπολίτευσης για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορωπί: Η στιγμή της επίθεσης σε επιβάτη λεωφορείου από τον 51χρονο δράστη (βίντεο)Σήμερα 13:53 | Ειδήσεις

Μετά την επίθεση ο 51χρονος δράστης φαίνεται στο βίντεο να βγαίνει από το αστικό  λεωφορείο ατάραχος.

Κηφισιά - Συμπλοκή ανηλίκων: Στο νοσοκομείο 17χρονος - Νοσηλεύεται με τραύμα στο κεφάλι (εικόνες)Σήμερα 14:09 | Ειδήσεις

Τα παιδιά αντιστάθηκαν και οι κουκουλοφόροι άρχισαν να τους χτυπούν με μανία. Ο 17χρονος έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος και λίγο μετά μεταφέρθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό».

Ένστολοι: “Ψήνονται” αυξήσεις στα Σώματα Ασφαλείας μετά τις Ένοπλες ΔυνάμειςΣήμερα 14:53 | Ειδήσεις

Η δυσαρέσκεια των υπόλοιπων ένστολων για τις αυξήσεις αποδοχών μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις, τα “γαλάζια” πυρά προς το Μαξίμου και οι “τροχιοδηκτικές” βολές Κικίλια - Γεωργιάδη για άμεση “διόρθωση”.

Κακοκαιρία - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτεςΣήμερα 13:22 | Ειδήσεις

Οδηγίες για όσα πρέπει να κάνουν και όσα πρέπει να αποφύγουν οι πολίτες τις επόμενες ημέρες, λόγω των τοπικά επικίνδυνων φαινόμενων που προβλέπει η ΕΜΥ, εξέδωσε η ΓΓΠΠ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο) 16:35Λάρισα: Σε κρίσιμη κατάσταση το αγόρι που πνίγηκε με πορτοκάλι - Παραμένει στη ΜΕΘ16:21Νησιά Τόνγκα: Σεισμός 7 Ρίχτερ - Προειδοποίηση για τσουνάμι 16:06Κακοκαιρία: Τοπικά επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες την Δευτέρα15:52Κρήτη: Ελεύθερος ο ένας εκ των δύο υγειονομικών που κατηγορούνται ότι εκβίαζαν επιχειρηματίες15:38Κρήτη: Αποκαλυπτικοί διάλογοι με τους υγειονομικούς που κατηγορούνται για εκβιασμούς επιχειρηματιών (βίντεο)15:24Ένστολοι: “Ψήνονται” αυξήσεις στα Σώματα Ασφαλείας μετά τις Ένοπλες Δυνάμεις15:10Κηφισιά - Συμπλοκή ανηλίκων: Στο νοσοκομείο 17χρονος - Νοσηλεύεται με τραύμα στο κεφάλι (εικόνες)14:57Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Ιωάννης: H πρώτη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό των Τιράνων (βίντεο) 14:43Σεισμός - Μιανμάρ: Αυξάνεται η διεθνής βοήθεια - Φόβοι για περισσότερους από 10000 νεκρούς 14:29Σύλληψη άνδρα με παραισθησιογόνα μανιτάρια και πολεμικό μαχαίρι (εικόνες)14:16Κορωπί: Η στιγμή της επίθεσης σε επιβάτη λεωφορείου από τον 51χρονο δράστη (βίντεο)14:02Δασμοί - 2 Απριλίου: Ο Τραμπ και η απάντηση της ΕΕ στον εμπορικό πόλεμο13:48Τουρκία: Οι αρχές επιβεβαιώνουν τη σύλληψη Σουηδού δημοσιογράφου - Κατηγορείται για "τρομοκρατία"13:35Κακοκαιρία - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες13:21Βεργίνα: Η τοιχογραφία με το κυνήγι στον τάφο του Φιλίππου - Έτσι ήταν το αριστούργημα στην ζωφόρο (εικόνες)13:07Εκρέμ Ιμάμογλου: Ξεκίνησε η εκστρατεία υπογραφών για την απελευθέρωσή του 12:54Κορωπί: Γνώριμος των Αρχών ο άνδρας που τραυμάτισε αστυνομικούς και επιβάτη λεωφορείου12:40Κορωπί - Οδηγός λεωφορείου: “Κάρφωνε με μανία το κατσαβίδι στο κεφάλι επιβάτη, χωρίς να έχουν ανταλλάξει ούτε ματιά” (βίντεο)12:27Εθνική Οδός Πατρών - Πύργου: Πότε παραδίδεται στην κυκλοφορία12:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο