Χειρόγραφο σημείωμα Ιμάμογλου: “Με συνωμοσίες και παγίδες, κλέβουν την βούληση του λαού” (εικόνες)
Χειρόγραφο σημείωμα μοιράστηκε ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ενώ βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα:
«Το έθνος μας θα δώσει την απαραίτητη απάντηση στα ψέματα, στις συνωμοσίες, στις παγίδες, σε αυτούς που παραβιάζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων και σε αυτούς που κλέβουν τη βούληση του λαού. Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου πρώτα στον Θεό και μετά στο έθνος μας... Με τα σεβη μου», γράφει ο προφυλακισμένος Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ανταπόκριση της Άννας Ανδρέου από την Πόλη.
«Όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς για την σύλληψη του Δημάρχου Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία είναι κράτος δικαίου». Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι «είναι θράσος και αλαζονικό να συσχετίζονται οι έρευνες και οι υποθέσεις που έχει ξεκινήσει η δικαστική εξουσία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «στην έρευνα που διεξήχθη από την Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 106 υπόπτους, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης. Γίνονται 2 έρευνες. Στην έρευνα που διενεργήθηκε για εγκλήματα τρομοκρατίας, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 7 υπόπτους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Σε αυτή την έρευνα, οι ύποπτοι φέρονται να συνέδραμαν τρομοκρατική οργάνωση. Η άλλη έρευνα διεξάγεται από το γραφείο οργανωμένου εγκλήματος και έχει εκδοθεί διάταγμα κράτησης για 100 υπόπτους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης».
«Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου»
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «φαίνεται ότι υπάρχουν καταθέσεις μαρτύρων και στοιχεία στην έρευνα». «Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι κράτος δικαίου. Το άρθρο 9 του Συντάγματος είναι σαφές. Η δικαστική εξουσία ασκείται από ανεξάρτητα, αμερόληπτα δικαστήρια. Όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Δεν υπάρχει κανένα προνόμιο ενώπιον του νόμου.Σύμφωνα με το άρθρο 138, τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα. Κανένα όργανο, αρχή ή πρόσωπο δεν μπορεί να δώσει εντολές, οδηγίες ή συστάσεις σε δικαστήρια ή δικαστές», ανέφερε.
«Λάθος να χρησιμοποιούνται εκφράσεις όπως ‘πραξικόπημα’»
Ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμη ότι «η φάση της έρευνας είναι εμπιστευτική. Αυτή η εμπιστευτικότητα είναι εξαιρετικά σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης και για παραβιάσεις δικαιωμάτων. Δεν είναι σωστό να κάνεις αξιολόγηση χωρίς να γνωρίζεις το περιεχόμενο του αρχείου. Είναι λάθος να εκτρέπουμε την έρευνα σε διαφορετικές πλευρές και να χρησιμοποιούνται εκφράσεις όπως ‘πραξικόπημα’. Είναι απαράδεκτο να διαδίδεται παραπληροφόρηση μέσω εκκλήσεων (για διαμαρτυρίες) στον δρόμο. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι σε κράτος δικαίου, αν υπάρχει αξίωση εγκλήματος, ο χώρος που θα γίνει η υπεράσπιση είναι τα δικαστήριακαι όχι οι δρόμοι. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση όλων να λογοδοτούν και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους ενώπιον της δικαιοσύνης». «Είναι θράσος και αλαζονικό να συσχετίζουμε τις έρευνες και τις υποθέσεις που έχει ξεκινήσει η δικαστική εξουσία με τον πρόεδρό μας. Το δικαστικό σώμα δεν παίρνει εντολές ή οδηγίες από κανέναν. Η απειλή μελών του δικαστικού σώματος δεν είναι ποτέ αποδεκτή. Η δικαστική απόφαση είναι δεσμευτική για όλους. Οι ισχυρισμοί και τα στοιχεία θα αξιολογηθούν και το κοινό θα μάθει με πλήρη διαφάνεια. Δεν είναι σωστό να λαμβάνεται μια ευνοϊκή ή δυσμενής απόφαση χωρίς καμία ενημέρωση σχετικά με την έρευνα. Οι δρόμοι για την αναζήτηση δικαιοσύνης είναι ανοιχτοί. Είναι κοινή μας ευθύνη να ακολουθούμε συνεχώς με ψυχραιμία και σεβασμό τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν», ανέφερε.
“Μπλόκο” στα social media μετά την σύλληψη του Ιμάμογλου
Πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες ανταλλαγής σύντομων μηνυμάτων είναι μόνο μερικώς λειτουργικά στην Τουρκία από τη στιγμή που συνελήφθη ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και προσωπικότητα της τουρκικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Πολλοί Τούρκοι ανέφεραν περιορισμούς στα X, YouTube, Instagram, TikTok, Whatsapp, Signal, Telegram και σε άλλες υπηρεσίες.
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο πολιτικός που θεωρείται ο κυριότερος αντίπαλος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία σήμερα, έπειτα από θεαματική επιχείρηση στο σπίτι του, λίγα 24ωρα προτού οριστεί υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προεδρία στις επόμενες εκλογές.
Ο Ιμάμογλου κατηγορείται από τη δικαιοσύνη για διαφθορά και για διασυνδέσεις με το απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Στην Τουρκία οι δήμαρχοι που αποτελούν αντικείμενο τρομοκρατικών ερευνών έχουν συχνά αντικατασταθεί από διοικητές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.
Τηλεφωνική απάτη: Αετονύχης είχε “νοικιάσει”… εισπράκτορα για να παίρνει λεφτά από τα θύματα
Τέμπη - Τριαντόπουλος: Η “άκυρη” Προανακριτική, ο φυσικός δικαστής και οι αντιδράσεις
Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Η ποινή φυλάκισης, τα χρέη και η απάντηση του δικηγόρου του