LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: Χθες 15:52

ΥΠΟΙΚ: Οι προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου μετά τον ανασχηματισμό

Το υπουργείο Οικονομικών έχει μπροστά του ένα κρίσιμο εξάμηνο κατά το οποίο θα πρέπει να εκπληρωθούν δεκάδες ορόσημα και στόχοι προκειμένου να επιτευχθεί η εκταμίευση επιπλέον πόρων που υπερβαίνουν τα 9 δισ. ευρώ.

Υπουργείο Οικονομίας

Διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, περαιτέρω μειώσεις φόρων για τους συνεπείς φορολογούμενους με επίκεντρο τη μεσαία τάξη και ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων είναι οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών για την επόμενη διετία.

Η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την τοποθέτηση του Κυρ. Πιερρακάκη στο τιμόνι της οικονομίας, δεν αλλάζει τους βασικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία θα εξακολουθήσει να βασίζεται στην ισχυρή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, στην υπεραπόδοση του προϋπολογισμού και στη μεγάλη ευκαιρία που αποτελούν για τη χώρα τα 36 δισ. ευρώ του εθνικού προγράμματος Ελλάδα 2.0.

Κυριάκος - Πιερρακάκης - Σοφία - Ζαχαράκη - Υπουργείο - Παιδείας

Το υπουργείο Οικονομικών έχει μπροστά του ένα κρίσιμο εξάμηνο κατά το οποίο θα πρέπει να εκπληρωθούν δεκάδες ορόσημα και στόχοι προκειμένου να επιτευχθεί η εκταμίευση επιπλέον πόρων που υπερβαίνουν τα 9 δισ ευρώ και αφορούν την 6η και 7η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για να κερδηθεί το μεγάλο εθνικό στοίχημα της πλήρους απορρόφησης των κονδυλίων του Ελλάδα 2.0 έως και τα μέσα του 2026. Μέχρι τότε η χώρα μας θα πρέπει να έχει επιτύχει την απορρόφηση 18 δισ. ευρώ που απομένουν καθώς έχουν ήδη εισπραχθεί 18 δισ. ευρώ από το Ταμείο. Προϋπόθεση είναι, από σήμερα έως και τον Ιούνιο του 2026 να ολοκληρωθεί η υλοποίηση 240 οροσήμων που απομένουν για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο προμηνύει υπέρβαση και του εφετινού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως συνέβη και πέρυσι, δημιουργώντας τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για τις περαιτέρω μειώσεις φόρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Στην ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί το σχέδιο της Κομισιόν για την ρήτρα διαφυγής των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα των χωρών μελών. Η τελική πρόταση της Κομισιόν πρόκειται να ανακοινωθεί στις 19 Μαρτίου, οπότε θα γίνει σαφές το ακριβές ποσοστό των αμυντικών δαπανών που θα εξαιρεθεί από το έλλειμμα.

Σε κάθε περίπτωση, με την εξαίρεση αυτή, ωφελημένη θα βγει η Ελλάδα που δαπανά σχεδόν το 3% του ΑΕΠ σε εξοπλιστικά προγράμματα. Το κέρδος θα είναι η σημαντική διεύρυνση των δημοσιονομικών περιθωρίων για εφέτος και τα επόμενα χρόνια τα οποία θα αξιοποιηθούν για να επιστρέψει στους συνεπείς φορολογούμενους και σε άλλες ευρύτερες κατηγορίες των πολιτών το μέρισμα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Βάση των δεδομένων αυτών η κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη την ατζέντα των νέων φοροελαφρύνσεων που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν τους επόμενους μήνες, αφού "κλειδώσουν" - βάσει των αποφάσεων της Κομισιόν για τη ρήτρα διαφυγής των αμυντικών δαπανών και των οριστικών εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 - τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα "χρηματοδοτήσουν" το πακέτο των νέων μειώσεων φόρων.

Μεταξύ άλλων στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία περιλαμβάνονται:
- Η εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας με συντελεστές που θα οδηγούν σε ελαφρύνσεις για εισοδήματα έως 40-50.000 ευρώ. Πρόκειται για εισοδήματα που οριοθετούν τη μεσαία τάξη.
- Η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης
- Η περαιτέρω μείωση των εισφορών για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, πέραν της προγραμματισμένης μείωσης κατά 0,5% που έχει ανακοινωθεί για το 2027.
Εξετάζονται ακόμη παρεμβάσεις πρόσθετες παρεμβάσεις για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ καθώς και για μείωση της αυτοτελούς φορολόγησης των ενοικίων.

Ειδήσεις σήμερα:

Κύκλωμα πορνείας: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι και η δράση σε Αττική και Κορινθία (βίντεο)

Πάπας Φραγκίσκος: Στη δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία μετά την εισαγωγή του σε νοσοκομείο

Υπουργείο Ανάπτυξης: Παραιτήθηκε ο Αρίστος Δοξιάδης

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΈκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Πτώση θερμοκρασίας έως 15 βαθμούς, χιόνια και καταιγίδεςΣήμερα 11:06 | Ειδήσεις

Αλλάζει πρόσωπο ο καιρός, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ. Που αναμένονται τα εντονότερα φαινόμενα.

Πυροβολισμοί στο Γκάζι: Συνελήφθη 39χρονος για την απόπειρα ανθρωποκτονίαςΣήμερα 14:36 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης πυροβόλησε τουλάχιστον επτά φορές κατά των τριών τραυματιών, σχεδόν εξ’ επαφής.

Βόρεια Μακεδονία - Τραγωδία σε κλαμπ: Επεισόδια, διαδηλώσεις και παραιτήσεις (εικόνες)Σήμερα 16:14 | Ειδήσεις

Πλήθος κόσμου, διαδηλώνει στη Βόρεια Μακεδονία, ζητώντας δικαιοσύνη, μετά την τραγωδία στο νυχτερινό κέντρο.

Βία ανηλίκων - Θεσσαλονίκη: 15χρονη ξυλοκόπησε συνομήλική της έξω από το σχολείο Σήμερα 14:30 | Ειδήσεις

Σε βάρος του γονέα της 15χρονης, για την οποία έγινε η καταγγελία στη Θεσσαλονίκη, σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.


 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη - Απάτη: Έταζε έρωτες σε γυναίκες και τις “ξάφριζε”17:14PKK: Απελευθέρωση Οτσαλάν και ελεύθερη εργασία προκειμένου να προχωρήσει ο αφοπλισμός17:00Ρόδος: Εντοπίστηκε βλήμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου16:47Βόρεια Μακεδονία - Τραγωδία σε κλαμπ: Επεισόδια, διαδηλώσεις και παραιτήσεις (εικόνες)16:33Κυπριακό - Τατάρ: Γιατί θέλω τον Φιντάν μαζί μου στη Γενεύη 16:19Ίλιγγος: Ποιες είναι οι αιτίες και πώς αντιμετωπίζεται;16:05Βία ανηλίκων - Θεσσαλονίκη: 15χρονη ξυλοκόπησε συνομήλική της έξω από το σχολείο 15:52Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:38Κακοκαιρία - ΗΠΑ: Εικόνες βιβλικής καταστροφής με δεκάδες νεκρούς από ανεμοστρόβιλους 15:24Κυπριακό - Γεραπετρίτης: Η διαίρεση δεν μπορεί να είναι η λύση 15:10Πυροβολισμοί στο Γκάζι: Συνελήφθη 39χρονος για την απόπειρα ανθρωποκτονίας 14:57Ιωάννινα: Γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από την Παμβώτιδα (εικόνες)14:43Μαρινάκης: Η παραίτηση Δοξιάδη, η αναβάθμιση από την Moody's και τα 132 ξένα πανεπιστήμια14:29Τροχαίο - Νεκρός οδηγός ταξί: Φρουρούμενη νοσηλεύεται η 22χρονη οδηγός του ΙΧ14:15ΑΑΔΕ: Ξεκίνησε η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων14:03Φάρμακα: 6 στους 10 ασθενείς διακόπτουν τη θεραπεία τους λόγω οικονομικών προβλημάτων13:50Ρωμανός - Καραμέρος: Κόντρα για Νίκο Παππά, Δοξιάδη και Τσάφο13:36Τροχαίο - Κηφισός: Βίντεο μετά τις καραμπόλες και την παράσυρση αστυνομικού13:22Νέος Κόσμος - Φωτιά σε φούρνο: Ντοκουμέντα από την πυρκαγιά (βίντεο)13:09Εθνική Πινακοθήκη - Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η ευθύνη είναι όλων μας (βίντεο)12:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο