LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 08 Μαρτίου 2025 09:12

Ταμείο Ανάκαμψης: Σε αγώνα δρόμου η κυβέρνηση για τα ορόσημα και τις μεταρρυθμίσεις

Τόσο οι πόροι που έχουν εκταμιευθεί όσο και αυτοί που θα διεκδικηθούν τους επόμενους 15 μήνες συνδέονται με αυστηρά χρονοδιαγράμματα ως προς την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας

Λεφτά - χρήματα

Μάχη με το χρόνο δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να εκπληρώσει τους κρίσιμους στόχους, τα ορόσημα και τις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που ισοδυναμούν συνολικά με πρόσθετους πόρους 36 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία.

Πρόκειται για έναν μαραθώνιο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2026. Αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα αφού στο διάστημα αυτό θα πρέπει να διεκδικήσει την εκταμίευση επιπλέον 18 δισ. ευρώ, από τα 18 δισ. ευρώ που έχει ήδη εισπράξει από το εθνικό πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 (Ταμείο Ανάκαμψης).

Τόσο οι πόροι που έχουν εκταμιευθεί όσο και αυτοί που θα διεκδικηθούν τους επόμενους 15 μήνες συνδέονται με αυστηρά χρονοδιαγράμματα ως προς την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Από την Παιδεία και την Υγεία, έως και την κοινωνική προστασία, την ενέργεια, τη βιομηχανία, τη Δικαιοσύνη τις υποδομές και τη φορολογία οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορούν να βελτιώσουν ραγδαία το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και να αυξήσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Κρίσιμο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα συνολικά ευρωπαϊκά κονδύλια που αντιστοιχούν στην Ελλάδα και να υλοποιηθούν στο ακέραιο οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά την πορεία επίτευξης των οροσήμων, του σχεδιασμού και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων προχωρώντας σε παρεμβάσεις εκεί που κρίνεται ότι απαιτούνται για να τρέξει με πιο ταχείς ρυθμούς το συνολικό έργο. Πρόκειται για κινήσεις που αποσκοπούν στο να επιταχυνθεί η υλοποίηση 240 οροσήμων που απομένουν για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Με την ολοκλήρωση της 5ης δόσης του προγράμματος η οποία αναμένεται τους αμέσως επόμενους μήνες θα έχουν εισπραχθεί συνολικά πάνω από 21 δισ. ευρώ και θα απομένουν άλλα 15 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εκταμιευτούν έως τα μέσα του καλοκαιριού του επόμενου έτους. Στην πορεία αυτή κομβικής σημασίας περίοδος θα είναι το επόμενο εξάμηνο. Αφενός γιατί θα έχουν ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι κινήσεις επιτάχυνσης του προγράμματος, αφετέρου γιατί στο διάστημα αυτό θα πρέπει να υλοποιηθούν δεκάδες ορόσημα και στόχοι που θα φέρουν στην χώρα μας επιπλέον πόρους που θα υπερβαίνουν τα 9 δισ. ευρώ μέσω της 6ης και της 7ης δόσης του προγράμματος. Τα υπόλοιπα θα διεκδικηθούν τους μήνες που θα απομένουν έως την ολοκλήρωση του στα μέσα του 2026.

Το αίτημα για την εκταμίευση της 6ης δόσης ύψους 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό αναμένεται να υποβληθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Το αντίστοιχο για την 7η δόση ύψους 4,3 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει τον επόμενο Οκτώβριο. Τα υπόλοιπα κονδύλια μέχρι και τα 36 δισ. ευρώ θα διεκδικηθούν με δύο επιπλέον δόσεις με την τελευταία να τοποθετείται τον Ιούνιο του 2026.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα: 

Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας και ανοιξιάτικο σκηνικό το Σάββατο

Εορτολόγιο - 8 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τέμπη: Δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις για τα επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εργασιακό Νομοσχέδιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, σε 16 απαντήσεις12:35ΗΠΑ: Κυκλοφοριακό χάος προκάλεσε…ένα γουρούνι 12:22Θεσσαλονίκη: Αμάξια λαμπάδιασαν …μέσα σε πιλοτή12:07Σοκ στη Λίβερπουλ: Σκοτώθηκε ο Ντιόγκο Ζότα11:52Αττική: Διέλευση μαχητικών αεροσκαφών11:39Υπό έλεγχο η φωτιά στον Αρχάγγελο Λακωνίας11:25Χανιά – εργατικό ατύχημα: Οικοδόμος έπεσε από ύψος 7 μέτρων11:10Φωτιά στην Λακωνία: Μήνυμα εκκένωσης από το 11210:55Θεσσαλονίκη: 15χρονοι επιτέθηκαν και αποπειράθηκαν να ληστέψουν συνομήλικο τους10:42Κηφισός: Μποτιλιάρισμα 13 χιλιομέτρων μετά από τροχαίο10:28Πέμπτη 3 Ιουλίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:15Φωτιά στην Ιεράπετρα – τελευταία εξέλιξη: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν10:01Φωτιά στην Χαλκιδική: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Βουρβουρού09:48Μαρινάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Κυβέρνηση έχει το πολιτικό θάρρος να παραδεχτεί ότι απέτυχε09:34Σπάτα: Μετέφεραν ναρκωτικά μέσω…δερμάτων βοειδών (εικόνες)09:20Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή τους09:05Νετανιάχου: Ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς08:51Θεσσαλονίκη: Φωτιά ξέσπασε σε μονοκατοικία08:35Καλιφόρνια: Έκρηξη σε αποθήκη πυροτεχνημάτων08:17Επίδομα ενοικίου: Οι κυρώσεις για όσους υποβάλλουν ανακριβή στοιχεία08:03
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο