Φον ντερ Λάιεν: Σχέδιο 800 δις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας
«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν σαφή και άμεσο κίνδυνο τέτοιων διαστάσεων που κανείς ανάμεσά μας δεν έχει γνωρίσει στην ενήλικη ζωή του», δηλώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε επιστολή που απευθύνει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της Ενωσης.
«Το μέλλον μίας Ουκρανίας ελεύθερης και κυρίαρχης, μίας Ευρώπης ασφάλειας και ευημερίας βρίσκεται σε διακύβευση», δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή που παρουσιάζει σχέδιο πέντε πυλώνων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Το σχέδιο δίνει την δυνατότητα «ενεργοποίησης σχεδόν 800 δισεκατομμυρίων ευρώ σε εξοπλιστικές δαπάνες για μία Ευρώπη ασφαλή και ισχυρή».
Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου προβλέπει την διάθεση στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ κονδυλίων 150 δισεκατομμυρίων ευρώ υπό μορφήν δανείων για την χρηματοδότηση της ενίσχυσης των αμυντικών ικανοτήτων της Ευρώπης. Οι πόροι αυτοί θα πρέπει να διοχετευθούν κατά προτεραιότητα σε επενδύσεις σε τομείς της άμυνας που χρειάζονται επείγουσα ενίσχυση όπως η αντιαεροπορική άμυνα, οι πύραυλοι, τα drones, τα συστήματα κατά των drones και τα συστήματα πυροβολικού.
Η πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις δαπάνες για την άμυνά τους, χωρίς ανησυχία για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας η οποία υποχρεώνει τις χώρες να περιορίζουν το δημοσιονομικό του έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ. «Αυτό θα επιτρέχει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες χωρίς την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβάλλοντος ελλείμματος», δηλώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η εξαίρεση θα αφορά δάνεια που προβλέπονται από το πακέτο των 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την επιστολή προς τα κράτη μέλη.
Η Κομισιόν σκοπεύει επίσης να χρησιμοποιήσει τους πόρους του ταμείου συνοχής για την χρηματοδότηση αμυντικών σχεδίων. Το σύνολο αυτών των πόρων για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε 392 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η πρόεδρος της Κομισιόν δεν διευκρίνισε το ύψος των ποσών που θα είναι διαθέσιμα για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας.
Η Κομισιόν επιδιώκει επίσης την διευκόλυνση προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση αμυντικών προγραμμάτων. Η ΕΤΕ προς το παρόν δεν δύναται να χρηματοδοτεί σχέδια που συνδέονται απευθείας με τον αμυντικό τομέα.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να ενεργοποιήσει περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα για την χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Υπολογίζεται ότι το σύνολο των παραπάνω μέτρων θα κινητοποιήσει κονδύλια έως και 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για την άμυνα, διευκρινίζει η πρόεδρος της Κομισιόν. Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν το σχέδιο της Κομισιόν την Πέμπτη στο πλαίσιο της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.
Μητσοτάκης για σχέδιο Φον ντερ Λάιεν: Καλωσορίζω το σχέδιο REARM Europe ως σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της συλλογικής μας ευρωπαϊκής ασφάλειας
«Καλωσορίζω το σχέδιο REARM Europe της εταιρείας ως ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της συλλογικής μας ευρωπαϊκής ασφάλειας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο X.
Και προσθέτει: «Πρέπει τώρα να επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειες για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κράτη μέλη επωφελούνται – ανεξάρτητα από τις τρέχουσες αμυντικές τους δαπάνες».
I welcome President @vonderleyen’s REARM Europe plan as a significant step toward strengthening our collective European security. We must now work out the details to ensure that all member states benefit—regardless of their current defense spending.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 4, 2025
Τέμπη: Παραιτήθηκε ο Τριαντόπουλος από υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας
Τέμπη - Μητέρα Κυριακής Γρίβα: Ξέρω πως είναι να ακούς το παιδί σου μέσα από ένα ηχητικό
LIVE Τέμπη: Η συζήτηση στην Βουλή για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής