LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: Χθες 09:23

Απόκριες - Βόρειο Αιγαίο: 5 δρώμενα εντάχθηκαν στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO αποτελούν πλέον και πέντε αποκριάτικα δρώμενα νησιών του Βορείου Αιγαίου.   

Χίος - έθιμο - Μόστρα Θυμιανών

Πέντε αποκριάτικα έθιμα νησιών του Βορείου Αιγαίου χαρακτηρίζονται με πρόταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Οι προτάσεις υποβλήθηκαν πριν δυο χρόνια από την αρμόδια τότε αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αναστασία Αντωνέλλη και είχαν σκοπό την εγγραφή τους στο «Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Άυλων Πολιτιστικών Στοιχείων» της UNESCO.

«Η πρωτοβουλία αυτή, λέει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ η κυρία Αντωνέλλη, έγινε εφικτή μετά από συνέργεια της Αντιπεριφέρειας με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς των νησιών μας που δραστηριοποιούνται στα καρναβαλικά δρώμενα».

Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν στην Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO για τη προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για εγγραφή τα κάτωθι πολιτιστικά στοιχεία: 

  • «Αγιασώτικο καρναβάλι και συνοδευτικά έθιμα της Αποκριάς» σε συνεργασία με το Κέντρο Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο Σάτυρος». 
  • «Παραδοσιακό Καρναβάλι Μεσοτόπου» σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσοτόπου «Ο Μεσότοπος».
  • «Μόστρα Θυμιανών» σε συνεργασία με το «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Θυμιανών Χίου».

Χίος - έθιμο - Μόστρα Θυμιανών

  • «Ο Καδής στους Σπαθαραίους» σε συνεργασία με τον «Αθλητικό, Σκακιστικό, Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Σπαθαραίων Σάμου».
  • «Φρατζόλια» σε συνεργασία με το Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο «Φίλων Μαραθοκάμπου».

Σύμφωνα με την κυρία Αντωνέλλη, «Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχοντας πυξίδα κατεύθυνσης την ανάδειξη και προστασία της διαχρονικής πολιτιστικής κληρονομιάς- ταυτότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παραμένοντας πιστή στην πεποίθηση της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και της συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών, ξεκίνησε μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής τους, με την υποβολή πέντε προτάσεων των Καρναβαλικών Δρώμενων των νησιών μας, προκειμένου να ενταχθούν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ως γνωστόν τα Καρναβαλικά δρώμενα έχοντας τις ρίζες τους στις Διονυσιακές γιορτές φτάνουν διαχρονικά στο σήμερα αποδεικνύοντας την συνέχεια του Ελληνισμού στους αιώνες και την εξέλιξη στο πέρασμα του χρόνου των λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων, στοιχείων του πολυδιάστατου Ελληνικού Πολιτισμού. Οφείλουμε ένα Μεγάλο Ευχαριστώ στους τοπικούς Συλλόγους που συμμετείχαν σε αυτήν μας την πρωτοβουλία και από κοινού δουλέψαμε προκειμένου να καταφέρουμε τα Καρναβαλικά Δρώμενα των Νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, να εγγραφούν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».

Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα: Καρναβαλιστές “έπαιξαν” άγριο ξύλο τα ξημερώματα (εικόνες)

Παχυσαρκία: Πώς κόβει έως 14 χρόνια ζωής - Η σχέση της με 60 νοσήματα

Ανάρτηση Μητσοτάκη για Τέμπη: Οι πολίτες πρέπει να εμπιστευθούν την Δικαιοσύνη και όχι κόμματα ή λαϊκά δικαστήρια

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΖελένσκι: Έτοιμος να υπογράψει με τις ΗΠΑ τη συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτάΧθες 23:37 | Ειδήσεις

Παρίσι και Λονδίνο προτείνουν εκεχειρία ενός μήνα στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος, δηλώνει ότι ακόμα μπορεί να "σώσει τη σχέση του με τον Τραμπ".

Πάτρα: Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας - Στο νοσοκομείο 3χρονος Χθες 20:37 | Ειδήσεις

Συναγερμός σήμανε στην Πάτρα, μετά από νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας. Μετά την διάγνωση ο ΕΟΔΥ έδωσε χημειοπροφύλαξη στο οικείο περιβάλλον του παιδιού.

Πάτρα: Η φαντασμαγορική τελετή λήξης του καρναβαλιού (βίντεο)Χθες 21:53 | Ειδήσεις

Πυροτεχνήματα, κέφι, χορός, αλλά και η παραδοσιακή καύση του βασιλιά καρνάβαλου εντυπωσίασαν στο καρναβάλι της Πάτρας.

Τέμπη - Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Η μαρτυρία - “κλειδί” στην υπόθεση (βίντεο)Χθες 18:14 | Ειδήσεις

Τι δηλώνει αποκλειστικά στον ΑΝΤ1, ο μηχανοδηγός που είδε τελευταίος την εμπορική αμαξοστοιχία, πριν αππό τη μοιραία σύγκρουση στα Τέμπη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέα Ζηλανδία: Τραυματίες σε κρουαζιερόπλοιο που έπεσε σε θαλασσοταραχή (βίντεο)23:59Ζελένσκι: Έτοιμος να υπογράψει με τις ΗΠΑ τη συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά23:47Καρδιαγγειακά νοσήματα: Ξεκίνησε η αποστολή μηνυμάτων για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις23:35Blue Ghost: Ομαλή η προσελήνωση του διαστημόπλοιου (εικόνες)23:22Ρύζι: Τρίτη η Ελλάδα στην καλλιέργεια, με δυναμικές εξαγωγές23:09Τεχνική Ενδοσκοπικής Μικροχειρουργικής: το παρόν και το μέλλον της θεραπευτικής ενδοσκόπησης σε παθήσεις του παχέος εντέρου22:56Όσκαρ: Τα φαβορί και οι υποψηφιότητες της 97ης τελετής (βίντεο)22:50ΑΕΚ - Ολυμπιακός: “Διπλό τίτλου” για τους ερυθρόλευκους22:36Μαρούσι - Παναθηναϊκός: Ο Ναν “φρέναρε” τα όνειρα του Αμαρουσίου22:22Οικονομία: Μέτρα για αύξηση εισοδήματος, ελάφρυνση βαρών και άρση αδικιών22:08Πάτρα: Η φαντασμαγορική τελετή λήξης του καρναβαλιού (βίντεο)21:54ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης: Επιστροφή στις νίκες για τον “δικέφαλο του βορρά”21:40Τέμπη: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης (βίντεο)21:27Πάτρα: Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας - Στο νοσοκομείο 3χρονος 21:13Ουκρανία - Βρετανία: Ο Ζελένσκι έγινε δεκτός από τον βασιλιά Κάρολο (εικόνες)20:59Πάτρα: Με κέφι και χορό κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού (βίντεο) 20:46Συνάντηση στο Λονδίνο για Ουκρανία: Κυβερνητικές πηγές για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας20:31Βασίλης Καλογήρου: Ντοκουμέντο από την ημέρα της εξαφάνισής του (βίντεο)20:17Σύνοδος κορυφής στο Λονδίνο: “Είμαστε όλοι στο πλευρό της Ουκρανίας”20:03“Χειροπέδες” στους ληστές που “ρήμαζαν” σπίτια στην Αττική19:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο