LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: Σήμερα 11:29

Πρόγραμμα “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ”: Εστάλησαν τα πρώτα SMS για δωρεάν εξετάσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων

Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» σχεδιάστηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Τι δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης

Αγαπηδάκη

Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η έκδοση των ηλεκτρονικών παραπεμπτικών και η αποστολή των πρώτων ενημερωτικών SMS προς τους δικαιούχους του Προγράμματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καρδιαγγειακών Νοσημάτων. Το πρόγραμμα αφορά περισσότερους από 5,2 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 30 έως 70 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ και περιλαμβάνει μια σειρά δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

Βασικός στόχος είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των καρδιαγγειακών παθήσεων, οι οποίες αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου, πλήττοντας συχνά ακόμα και νεότερους ανθρώπους στη χώρα μας.

Η αποστολή των πρώτων SMS στους δικαιούχους του προγράμματος ξεκίνησε από την Αττική, ενώ μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου, θα έχουν εκδοθεί όλα τα παραπεμπτικά, τα οποία θα αποσταλούν μέσω SMS ή email στους πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση. Για όσους πολίτες δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση μόνο του ΑΜΚΑ και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση να απευθυνθούν απευθείας σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για τις εξετάσεις τους.

Όλοι οι δικαιούχοι είτε έχουν άυλη συνταγογράφηση είτε όχι, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι μπορούν να προγραμματίσουν τις εξετάσεις τους δωρεάν, απλά και εύκολα μέσω συνεργαζόμενων διαγνωστικών κέντρων (δημόσιων ή ιδιωτικών). Η λίστα με τα συνεργαζόμενα κέντρα όπου πραγματοποιούνται οι δωρεάν εξετάσεις είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος cardio.gov.gr.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, το Πρόγραμμα για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, είναι το 4ο κατά σειρά πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας μετά το Πρόγραμμα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού, του Τραχήλου της Μήτρας και του Παχέος Εντέρου. Μέχρι σήμερα:

  •  Για τον καρκίνο του μαστού, έχουν ήδη εξεταστεί 617.835 γυναίκες, εκ των οποίων 144.469 παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο και 40.776 παρουσίασαν ύποπτα ευρήματα.
  •  Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχουν πραγματοποιηθεί 77.797 ισάριθμα τεστ PAP / HPV DNA test, με 1.812 γυναίκες να παραπέμπονται για κολποσκόπηση και βιοψία.
  • Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 624.264 αυτοδιαγνωστικά τεστ, με 16.116 πολίτες να παραπέμπονται για κολονοσκόπηση και 2.932 βιοψίες να έχουν ήδη διενεργηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι δικαιούχοι των προληπτικών εξετάσεων των 4 προγραμμάτων πρόληψης (για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων) λαμβάνουν τα παραπεμπτικά τους μέσω άυλης συνταγογράφησης ή με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους σε δομές Υγείας και συνεργαζόμενα φαρμακεία.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» σχεδιάστηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Υλοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου.

O Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην χώρα μας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν 15-20.000 εμφράγματα, πολλά από αυτά θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με σωστή και έγκαιρη διάγνωση. Από σήμερα ξεκινάει το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου καρδιαγγειακών νοσημάτων με αποστολή μηνυμάτων sms σε 5,2 εκατομμύρια πολίτες 30-70 ετών για δωρεάν εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά, μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω» του Υπουργείου Υγείας. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας έχει ένα τόσο ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου με προγράμματα και δράσεις που σώζουν ζωές καθημερινά. Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» θα μας δώσει την ευκαιρία να έχουμε μια πλήρη χαρτογράφηση των πραγματικών αναγκών και της κατάστασης της υγείας των Ελλήνων πολιτών και να σχεδιάσουμε τις πολιτικές μας για το μέλλον. Είναι σημαντικό να εξεταστεί ο πληθυσμός, διότι, με αυτόν τον τρόπο θα σώσουμε ζωές και το να σώσουμε ζωές πρέπει να είναι πάνω από την όποια πολιτική ή ιδεολογική αντιπαράθεση».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε:

«Με το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ έχουμε καταφέρει κάτι εξαιρετικά σημαντικό: να σώζουμε ζωές. Ήδη, χάρη στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, έχουμε αποτρέψει σοβαρούς κινδύνους για πάνω από 50.000 συμπολίτες μας – έναν αριθμό μεγαλύτερο από τον πληθυσμό της Λαμίας. Κάθε ένας από εμάς έχει δικαίωμα στην υγεία και την πρόληψη. Για κάθε εκατομμύριο πολιτών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Καρδιαγγειακών Νοσημάτων εκτιμούμε ότι θα σωθούν 20.000 άνθρωποι από εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Η πρόληψη σώζει ζωές και είναι χρέος μας να τη διασφαλίσουμε για όλους τους πολίτες».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Νίκη Τσούμα, δήλωσε:

«Υπό τις οδηγίες και την πολύτιμη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, η ΗΔΙΚΑ ανέπτυξε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή υποδομή για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, το οποίο απευθύνεται σε 5 εκατ. συμπολίτες μας και το οποίο αφήνει σπουδαίο αποτύπωμα στη Δημόσια Υγεία. Η λύση που αναπτύξαμε περιλαμβάνει την αυτόματη έκδοση παραπεμπτικών, την αποστολή ψηφιακής ενημέρωσης προς τους δικαιούχους, την εκτέλεση των παραπεμπτικών, την καταχώριση των αποτελεσμάτων, καθώς και την αποζημίωση των συνεργαζόμενων ιατρών και μονάδων φροντίδας υγείας, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος».


Ειδήσεις σήμερα:

Βασίλης Καλογήρου: Η “μαρτυρία”, οι υποθέσεις της μητέρας του και τα σενάρια για αρπαγή και δολοφονία

Βάρκιζα: Γκαζάκια σε πολυκατοικία - Η Βόζεμπεργκ έχει διαμέρισμα στο ακίνητο (βίντεο)

Επιβάτες αεροπλάνου κάθονταν δίπλα σε νεκρή γυναίκα για ώρες! (εικόνες)


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤέμπη - Μητσοτάκης: Το συλλογικό πένθος να μη γίνει νέος διχασμόςΣήμερα 12:25 | Ειδήσεις

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τις συγκεντρώσεις της 28ης Φεβρουαρίου στο υπουργικό συμβούλιο. «Κύκλοι επιχειρούν να μεταβάλουν το κλίμα συγκίνησης σε κλίμα πολιτικής αποσταθεροποίησης»

Τέμπη - Πόρισμα: Συγγενείς θυμάτων ζητούν αναβολή στην ανακοίνωση του ΕΟΔΑΣΑΑΜΣήμερα 11:59 | Ειδήσεις

Με ποια αιτιολογία συγγενείς θυμάτων των Τεμπών, διά του δικηγόρου τους, ζητούν από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναβολή της ανακοίνωσης του πορίσματός του για την τραγωδία.

Μύκονος και Σαντορίνη: Αυθαίρετα “παντού” βρίσκουν οι ελεγκτές του ΥΠΕΝ - Οι κραυγαλέες περιπτώσειςΣήμερα 11:39 | Ειδήσεις

Δείτε χαρακτηριστικές περιπτώσεις από πορίσματα και επιβολή προστίμων για αυθαιρεσίες στη Σαντορίνη. Νέα ευρήματα από τις καθημερινές αυτοψίες στη. Μύκονο. Τι δηλώνει ο Θ. Σκυλακάκης.

Πέθανε ο Μανώλης ΛιδάκηςΣήμερα 14:48 | Ειδήσεις

Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του αγαπημένου τραγουδιστή

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τουρκία - Γενί Σαφάκ: “Κακομαθημένο παιδί του ΕΔΑΔ η Ελλάδα”16:13Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν16:00Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας... αλλά και χιόνια την Πέμπτη15:46Σίνδος: Κλειδούχος ο άνδρας που ακρωτηριάστηκε προσπαθώντας να ανέβει σε εν κινήσει τρένο15:33ΠΑΣΟΚ: Τροπολογία για απαγόρευση διορισμού δικαστικών λειτουργών μετά τη λήξη της υπηρεσίας τους15:20Σουδάν: Δεκάδες νεκροί από συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους (βίντεο)15:06Πέθανε ο Μανώλης Λιδάκης14:53Ηράκλειο: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα δικυκλιστή (εικόνες)14:38Βόλος: Η καταγγελία για μία επέμβαση ρουτίνας και η αποζημίωση μαμούθ που ζητά ασθενής από το νοσοκομείο 14:25Πάπας Φραγκίσκος: Η νέα ανακοίνωση του Βατικανού για την κατάσταση της υγείας του14:11Τέμπη - ΤΡΑΙΝΟΣΕ: 24ωρη απεργία των εργαζομένων στις 28 Φεβρουαρίου13:58Δελφοί: Νεκρός εντοπίστηκε ορειβάτης13:44Θεσσαλονίκη - Δολοφονία: Οι Τούρκοι, τα όπλα και οι έρευνες της Αστυνομίας13:31Φωτιά στο Μάτι - Δούρου: Την θλίψη και την συγγνώμη μου θα την επαναλαμβάνω πάντοτε...13:17Τουρκία - Τατάρ: Η Ελλάδα θέλει την Κύπρο ως το 13ο νησί13:03Πρόγραμμα “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ”: Εστάλησαν τα πρώτα SMS για δωρεάν εξετάσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων12:49Τέμπη - Μητσοτάκης: Το συλλογικό πένθος να μη γίνει νέος διχασμός12:35Ρόδος: Οδηγός έπεσε και έμεινε όλη σε... χαντάκι - Προσπάθησε να αποφύγει ένα ελάφι! (εικόνες)12:263 DAYS BREAK VOL. 4: Η εκδρομή του SPORT24 και του ΑΝΤ1 είχε δράση, άθληση και 6 χορηγούς με tailor made experiences12:14Τέμπη - Πόρισμα: Συγγενείς θυμάτων ζητούν αναβολή στην ανακοίνωση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ12:01
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο