LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 14 Ιανουαρίου 2025 21:42

Σερβία: Δημοψήφισμα για τη διακυβέρνησή του ζητάει ο Βούτσιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος και εάν διαπιστωθεί ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη του λαού, θα παραιτηθεί.

Αλεξάντερ Βούτσιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζήτησε τη διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για να διαπιστωθεί αν έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, για να διενεργηθεί δημοψήφισμα απαιτείται να καταθέσουν σχετικό αίτημα τα 2/3 των βουλευτών. Το σερβικό κοινοβούλιο απαρτίζεται από 250 βουλευτές.

Ο Βούτσιτς κάλεσε την αντιπολίτευση να συγκεντρώσει 67 υπογραφές βουλευτών και το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) τις υπόλοιπες 100 υπογραφές.

Η πρόεδρος της βουλής Άννα Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε ότι αύριο Τετάρτη το κόμμα της (SNS) θα καταθέσει 100 υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Στο διάγγελμά του, ο Βούτσιτς αναφέρει ότι καταφεύγει στη λαϊκή ετυμηγορία εξαιτίας «των συντονισμένων προσπαθειών που γίνονται από το εσωτερικό και το εξωτερικό» για την ανατροπή του. Θεωρεί εκδήλωση αμφισβήτησης του ιδίου τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν μετά τον θάνατο 15 ανθρώπων κατά την κατάρρευση του γείσου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, την 1η Νοεμβρίου του 2024. Ανέφερε ότι αφορμή για να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τη συγκεκριμένη στιγμή στάθηκε δημοσκόπηση που δημοσίευσε η ΜΚΟ ΄΄ CRTA΄΄ (Center for Research, Transparency and Accountability) όπου φαίνεται ότι το 52% των πολιτών δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στον Βούτσιτς εάν σήμερα γινόταν δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος και εάν διαπιστωθεί ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη του λαού, θα παραιτηθεί.

Σημειώνεται ότι το συμβουλευτικό ή γνωμοδοτικό δημοψήφισμα αποτελεί άτυπη διαδικασία και το αποτέλεσμά του δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Ειδήσεις σήμερα:

ΠτΔ - Μητσοτάκης: Ο Κώστας Τασούλας είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

“Άλλος Άνθρωπος”: Προθεσμία για απολογία έλαβαν ο Κώστας Πολυχρονόπουλος και συγγενείς του

Φωτιά στο Λος Άντζελες: Χιλιάδες στρέμματα απανθρακώθηκαν - Συνεχίζουν τη μάχη οι πυροσβέστες (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φοινικούντα: Παραδόθηκε 30χρονος που αναζητούνταν για το διπλό φονικό09:18Βραχάτι: Αυτοκίνητο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και έπεσε πάνω σε δέντρο - Νεκρός ο οδηγός09:04Αμπελόκηποι: Συναγερμός για απειλή βόμβας σε ιδιωτικό κολέγιο - Εκκενώθηκε το κτίριο08:50Αμοργός - Ο μοναδικός αγρότης που έστησε μπλόκο, στο Καλημέρα Ελλάδα: Στηρίζω τον αγώνα όλων των αγροτών08:36Ειρηνευτικό σχέδιο - Ουκρανία: Νέες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Φλόριντα08:22Αλλάζει η εικόνα του σταθμού Μετρό Μοναστηράκι08:08Σοβαρό τροχαίο στη Βασιλίσσης Σοφίας: Σύγκρουση φορτηγού με μοτοσικλέτα07:54Jeff Beck: Ο ανήσυχος πρωτοπόρος που επαναπροσδιόρισε την ηλεκτρική κιθάρα07:40Θεσσαλονίκη: Κατέληξε η 57χρονη που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο07:26Erasmus+: Συμφωνία με την ΕΕ για την επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρόγραμμα07:12Ο Τραμπ υποσχέθηκε στους Αμερικανούς "οικονομικό μπουμ που δεν ξαναείδε ποτέ ο κόσμος"06:58Σαουδική Αραβία: Εξερευνήτρια διέσχισε όλη τη χώρα περπατώντας!06:44Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Δεκεμβρίου06:30Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:15Αμοργός: Αγρότης έστησε μόνος του το πρώτο μπλόκο στο νησί23:59Δένδιας: Εκπλήρωση της εθνικής μας υποχρέωσης η μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή23:46Παππάς: Είχα λάθος αντίδραση απέναντι σε δράση – πρόκληση23:32ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι επτά κατηγορούμενοι στην Κρήτη23:18Βόλος: Καθηγητής κλείδωσε μαθητές στην τάξη για να κάνει μάθημα23:03Μητσοτάκης: Προσωπικό μου στοίχημα η Ακρινή Κοζάνης - Μετατρέπεται σε πρότυπο πράσινο οικισμό22:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο