Μαρκ Ρούτε: Όχι σε φραγμούς σε εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας εκτός ΕΕ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μη δημιουργήσει φραγμούς που θα θέτουν εμπόδια σε εταιρείες από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται εκτός ΕΕ, να συμμετάσχουν στην αμυντική βιομηχανική ώθηση του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Πέρυσι, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανίας για τη στήριξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και πλαισίου μέτρων με σκοπό τη διασφάλιση της έγκαιρης διαθεσιμότητας και προμήθειας αμυντικών προϊόντων. Για αυτό τον σκοπό, η Επιτροπή πρότεινε δαπάνες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να δώσει στα κράτη μέλη κίνητρα για από κοινού αγορές από ευρωπαϊκές εταιρείες και για να ενθαρρύνει τη βιομηχανία να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το πόσο από το κονδύλι θα πρέπει να προορίζεται σε εταιρείες του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Μιλώντας σε συνεδρίαση μιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ρούτε τόνισε ότι επικροτεί το Πρόγραμμα, αλλά διατύπωσε επιφυλάξεις.
«Πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία νέων φραγμών μεταξύ των συμμάχων που το μόνο που θα κάνουν είναι να αυξάνουν το κόστος, θα περιπλέξουν την παραγωγή και θα βλάψουν την καινοτομία», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Η συμμετοχή συμμάχων εκτός ΕΕ στις αμυντικές βιομηχανικές προσπάθειες της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας, πιστεύω, για την ασφάλεια της Ευρώπης», σημείωσε, τονίζοντας πως «η διατλαντική αμυντική βιομηχανική συνεργασία μας κάνει όλους πιο δυνατούς».
Ενώ η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ αποτελούν μέρος του ΝΑΤΟ, ορισμένα από τα βασικά μέλη της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας, δεν είναι μέλη της ΕΕ.
«Σε μια εποχή που η Ρωσία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν αυξάνουν την αμυντική βιομηχανική συνεργασία τους σε πρωτοφανή επίπεδα, θα ήταν πράξη αυτοτραυματισμού να τεθούν νέοι φραγμοί μεταξύ των συμμάχων», τόνισε ο Ρούτε.
Σε σχόλιο του Αντιπροέδρου της LEFT Κώστα Αρβανίτη σημειώνεται ότι «Η συνάντηση των ευρωβουλευτών με τον Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη λάθος κατεύθυνση προς την οποία οδεύει η Ένωση. Ο άλλοτε «φειδωλός» Πρωθυπουργός της Ολλανδίας που στραγγάλιζε δημοσιονομικά τις οικονομίες του Νότου, τώρα, από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, πιέζει για αύξηση των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Ο Rutte παραδέχεται κυνικά ότι οι υπερβολικές αυξήσεις στις δαπάνες όπλων θα μειώσουν δραματικά τον προϋπολογισμό για τις κοινωνικές δαπάνες, σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία ο ευρωπαϊκός αγροτικός τομέας υπονομεύεται και οι πιεστικές ανάγκες για στέγαση παραμένουν ανεκπλήρωτες. Όπως τα «γεράκια» που κατέχουν καίριες θέσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, δεν υπήρξε ούτε μια λέξη από τον Rutte για την ανάγκη μιας σταθερής διπλωματικής πρωτοβουλίας για κατάπαυση του πυρός και προώθηση της ειρήνης, αλλά μόνο προετοιμασία για πόλεμο. Η ανάγκη αποδέσμευσης από το ΝΑΤΟ γίνεται πιο ορατή από ποτέ μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Αντί για μια ΕΕ με συνεκτική πολιτική ως δύναμη σταθερότητας που στοχεύει στην ευημερία των πολιτών της, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας προτιμά μια ΕΕ που είναι θεματοφύλακας των συμφερόντων των ΗΠΑ και, φυσικά, προσπαθεί να αποτρέψει οποιαδήποτε σκέψη μια αυτόνομη πολιτική άμυνας και ασφάλειας με συνακόλουθη επιχειρησιακή ικανότητα. Οι ευρωβουλευτές της LEFT ήταν οι μόνοι που έθεσαν επιτακτικά το θέμα των σοβαρών κοινωνικών συνεπειών που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία και που θα ενταθούν από τις πολιτικές και τις δαπάνες που δρομολογούνται. Την ίδια στιγμή, οι άλλες πτέρυγες του Κοινοβουλίου είτε σιωπούν είτε υπερθεματίζουν στις πολεμικές κορώνες του Ρούτε μπροστά στον αναθεωρητισμό του Πούτιν και υποβαθμίζουν τις απειλές του Τραμπ κατά κρατών- μελών της ΕΕ».
Μανιάτης: Πώς θα προστατεύσετε την εδαφική ακεραιότητα των Κρατών Μελών;
Στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και πρώην πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte έκανε συγκεκριμένες ερωτήσεις ο Αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γιάννης Μανιάτης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ο Γ. Μανιάτης αφού περιέγραψε το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Γάζα, αλλά και τις εξελίξεις στην Συρία, έθεσε τις προκλήσεις που δημιουργούνται από την επαναφορά του Donald Trump στον Λευκό Οίκο και την αμφισβήτηση της ακεραιότητας συμμαχικών κρατών όπως είναι η Δανία και ο Καναδάς. Κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα να διασφαλίσει την ενότητα της Συμμαχίας και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας όλων των Κρατών Μελών.
Έθεσε επίσης το ζήτημα της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση υβριδικών απειλών αλλά και επιθέσεων που αντιμετωπίζουν τα Κράτη Μέλη σε βασικές τους υποδομές. Επιπλέον υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερη αυτονομία της Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας, ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα. Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα των αμυντικών δαπανών και την πρόταση του νέου Αμερικανού Προέδρου για περαιτέρω αύξησή τους στο 5% του ΑΕΠ, ο Γ. Μανιάτης αντέτεινε την ανάγκη για καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρημάτων.
Πάτρα: Τρένο παρέσυρε αυτοκίνητο (εικόνες)
Γεωργιάδης: Έτσι θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής των ασθενών στα νοσοκομεία (βίντεο)