LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 10 Ιανουαρίου 2025 21:42

ΚΕΔΕ: Επιμένει στην κατάργηση του τέλους ταφής απορριμμάτων

Η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι η ταφή των απορριμμάτων πρέπει να παραμείνει αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων.

Την κατάργηση του τέλους ταφής απορριμμάτων ψήφισε κατά πλειοψηφία το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΣΝΑ για την καταβολή από τους δήμους της Αττικής, του (αυξημένου σε σχέση με πέρυσι) τέλους, που αντιστοιχεί σε 18 μήνες εντός του 2025.

Ο πρόεδρος του συλλογικού οργάνου των δημάρχων, Λάζαρος Κυρίζογλου, χαρακτήρισε ατυχή την απόφαση του ΕΔΣΝΑ (Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), υπογράμμισε πως η διαχείριση των απορριμμάτων θα έπρεπε να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων της Αττικής, ενώ επανέλαβε ότι θέση της ΚΕΔΕ είναι η κατάργηση του τέλους, το οποίο χαρακτήρισε «άδικο πρόστιμο και αντισυνταγματικό μέτρο».

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου εκδικάστηκε η προσφυγή της ΚΕΔΕ και 165 δήμων της χώρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτημα την κατάργηση του τέλους ταφής και αναμένεται η απόφαση.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με απόφασή του εμμένει στην θέση που έχει διατυπωθεί από το 2014 έως και σήμερα, ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι καθαρά τοπική υπόθεση που αφορά μόνο τους δήμους.

Συντάσσεται επίσης με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), η οποία αφορά στην οργανωτική και λειτουργική δομή της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, με τη μετατροπή του ΕΔΣΝΑ σε ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων) με την αποχώρηση της Περιφέρειας Αττικής από τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ψήφισμα με κεντρικό αίτημα την άμεση νομοθετική παρέμβαση για την κατάργηση του τέλους ταφής απορριμμάτων, κατέθεσε στην σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Επιπλέον ζητά: Την εξυγίανση όλων των αρμόδιων για την ανακύκλωση φορέων, για να μπορούν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Δήμων για ανακύκλωση. Την εκπόνηση σε συνεργασία με τους Δήμους και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, γενναίων προγραμμάτων προώθησης της ανακύκλωσης».

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΕ απέρριψε το σχετικό ψήφισμα.

Ωστόσο, η Ένωση με αποφάσεις της και με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έχει ζητήσει την κατάργηση του τέλους ταφής. «Όμως, εν αναμονή της απόφασης, κάποιοι σπεύδουν, με ανορθολογικά μέσα, υπολογισμούς και μεθοδεύσεις, να επιδιώκουν την είσπραξη του τέλους, που ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ», σημειώνει ο κ. Δούκας.

Ειδήσεις σήμερα:

Ασέλγεια σε ανήλικη: Προφυλακίστηκε ο 52χρονος καθηγητής

Μενέντεζ: “Κόλαφος” η εισήγηση των εισαγγελέων για τον πρώην γερουσιαστή

Τραμπ: Ένοχος χωρίς ποινή για τον χρηματισμό της Στόρμι Ντάνιελς

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης ο Ζοχράν Μαμντάνι12:52Νέα ήττα σοκ για την ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο12:36Μητσοτάκης, Τασούλας, Κακλαμάνης στη δοξολογία στη Μητρόπολη για τη νέα χρονιά12:20e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" πληρωμών έως τις 2 Ιανουαρίου12:06Απακαταστάθηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας11:52Πρεμιέρα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ11:38Κολωνός: Ριφιφί σε κατάστημα παιχνιδιών11:24Ελβετία: Τουλάχιστον σαράντα νεκροί από την έκρηξη σε μπαρ στο Κραν-Μοντανά 11:10Μιχαηλίδου: Η Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση είναι επένδυση στο μέλλον – Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των ωφελούμενων10:56Κόρινθος: Ηλικιωμένη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα10:42Ρόδος: Ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά την κατανάλωση αλκοόλ10:28Σε ισχύ από σήμερα το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους10:14Καιρική ανασκόπηση 2025: 9 στους 12 μήνες με θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό09:58Θανατηφόρο τροχαίο στους Αγίους Θεοδώρους - Οδηγός έπεσε στις μπάρες της εθνικής οδού09:42Γερμανία: Νεκροί δύο 18χρονοι από ρίψεις πυροτεχνημάτων09:26Κρήτη: Παρατείνονται τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων 09:10Έκρηξη σε θέρετρο στην Ελβετία - Πληροφορίες για πολλούς νεκρούς και τραυματίες08:56Με μουσική, drones και πυροτεχνήματα άλλαξε η χρονιά στα δύο χριστουγεννιάτικα χωριά της Περιφέρειας Αττικής, στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη08:40Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1η Ιανουαρίου08:25Τι καιρό θα κάνει την Πρωτοχρονιά08:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο