LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 08 Ιανουαρίου 2025 18:54

Μεταπνευμονοϊός - ΠΑΓΝΗ: Δύο κρούσματα είχαν ανιχνευτεί Οκτώβριο και Δεκέμβριο

Τι δήλωσε για παλιότερες ανιχνεύσεις ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας στο ΠΑΓΝΗ Γιώργος Σουρβίνος.

ΠΑΓΝΗ

Ασθενής με μεταπνευμονοϊό ανιχνεύτηκε και νοσηλεύθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) πριν από λίγες ημέρες και πιο συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2024, αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας στο ΠΑΓΝΗ Γιώργος Σουρβίνος.

Όπως μεταδίδει το creta24.gr, o κ. Σουρβίνος δήλωσε ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός ανιχνεύθηκε επίσης και τον Οκτώβριο στο ΠΑΓΝΗ, ωστόσο κανένα από τα παραπάνω δύο περιστατικά δεν συνδεόταν με ταξίδι ή επαφή με άτομο που είχε επισκεφθεί την Κίνα, όπως έγινε στην περίπτωση των δύο κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη.

«Στο Εργαστήριο Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ ο ιός αυτός είναι ανιχνεύσιμος. Τελευταίο παράδειγμα από τα αρχεία μας, ανιχνεύθηκε μέσα στον Δεκέμβριο σε μια ασθενή που νοσηλεύτηκε και πήρε το εξιτήριό της κανονικά. Δεν είναι είδηση η λοίμωξη από μεταπνευμονοϊό. Η είδηση -αν προκύψει- είναι το τι στέλεχος εμφανίζεται αυτή τη στιγμή στην Κίνα, αν εμφανίζεται διαφορετικό στέλεχος,. Αν δεν υπάρχει, τότε δεν υπάρχει και κανένας λόγος ανησυχίας.

Δεν πρόκειται για έναν καινούριο ιό, ωστόσο οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν το στέλεχος είναι πιο επιθετικό και τι μετάλλαξη έχει υποστεί.

Το καλό είναι ότι αυτός ο ιός, έτσι όπως τον ξέραμε, ποτέ δεν έχει δώσει πανδημία, δεν θεωρείται πανδημικός. Η μόνη ανησυχία είναι μήπως έχει προκύψει κάποιο άλλο στέλεχος, άλλη παραλλαγή του μεταπνευμονοϊού, η οποία έχει κάποια άλλα χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά τη μεταδοτικότητα η την παθογονικότητα του στελέχους αυτού. Αν γίνει κατορθωτό να αναλυθούν γονιδιωματικά τα δείγματα των ασθενών που νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη, ίσως από εκεί θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πληροφορίες για το γονιδίωμα του κινεζικής προέλευσης μεταπνευμονοϊού για να δούμε αν υπάρχουν κάποιες έστω διαφοροποιήσεις. Δεν είναι όμως κάτι εύκολο και δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον στην χώρα μας.

Η Κίνα δεν έχει ενημερώσει και δεν έχει δώσει πληροφορίες για τον μεταπνευμονοϊό και την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, ούτε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ούτε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Δεν υπάρχει καμία νεότερη επίσημη πληροφορία από τις Κινεζικές Αρχές και αυτό είναι μέχρι στιγμής το θολό σημείο σε αυτή την ιστορία. Είναι στην κουλτούρα αυτών των λαών το να είναι μυστικοπαθείς, θα έλεγε κανείς, σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και την πληροφόρηση της επιστημονικής κοινότητας. Αυτό δεν σημαίνει απόλυτα ότι κάτι σοβαρότατο κρύβεται», τόνισε ο κ. Σουρβίνος.

Ειδήσεις σήμερα:

Κάιρο - Μητσοτάκης: Εργαζόμαστε με γνώμονα την ευημερία και τη σταθερότητα στη περιοχή

Μετρό Θεσσαλονίκης: Δύο τραυματίες στη στάση “Αγία Σοφία”

ΕΟΔΥ για μεταπνευμονοϊό: Ένα κρούσμα επιβεβαιώνεται στην Ελλάδα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘάνος Πλεύρης: Βασικές προτεραιότητες είναι οι επιστροφές και η πάταξη της λαθρομετανάστευσηςΣήμερα 16:39 | Ειδήσεις

Όσα δήλωσαν στην τελετή παράδοσης-παραλαβής για το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο νέος Υπουργός και ο Μάκης Βορίδης.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή των επτά κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις προτείνει η ΕισαγγελέαςΣήμερα 13:01 | Ειδήσεις

Η υπόθεση αφορά απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις σε νέους ή νεοεισερχόμενους αγρότες το χρονικό διάστημα 2019-2020.

Αδιανόητο περιστατικό στην Κρήτη: Μητέρα έδωσε στα παιδιά της ζελεδάκια με.... κάνναβηΣήμερα 13:17 | Ειδήσεις

Τα δύο παιδιά παρουσίασαν συμπτώματα αδιαθεσίας και μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Λέσβος: Θρίλερ με ακέφαλη σορό σε νησίδαΣήμερα 16:46 | Ειδήσεις

Η σορός από την οποία λείπουν και τα άνω άκρα, παραδόθηκε στον ιατροδικαστή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κρήτη: Στη φυλακή ο διευθυντής Γυμνασίου που διώκεται για τον βιασμό μαθήτριας18:15Λέσβος: Θρίλερ με ακέφαλη σορό σε νησίδα18:01Γουίμπλεντον: Εγκατέλειψε ο Τσιτσιπάς στην πρεμιέρα17:48Χαλκιδική: Στη φυλακή ο αρχηγός της "μαφίας των λουκουμάδων"17:34Κυπριακό: Άτυπη συνάντηση στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο17:19Θάνος Πλεύρης: Βασικές προτεραιότητες είναι οι επιστροφές και η πάταξη της λαθρομετανάστευσης17:06Καπνοί στο τρένο Έδεσσα- Θεσσαλονίκη16:52Φωτιά στη Σμύρνη: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους16:38Νάπολη: Σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών - Διακόπηκε η κυκλοφορία των τρένων16:25Τεντόγλου: Στα Δρόμεια θα προσπαθήσω για πανελλήνιο ρεκόρ16:11Ισπανία: Θερμοκρασία 46° Κελσίου καταγράφηκε το Σάββατο - Ρεκόρ για τον Ιούνιο15:57Μύκονος: Απειλούσε πολίτες με πιστόλι έξω από νυχτερινό κέντρο15:43Χαλκιδική: 7χρονος παρασύρθηκε με φουσκωτό στην θάλασσα15:29Τένις: Ο Τσιτσιπάς παρέμεινε στο Νο 26 του κόσμου15:15Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο) 15:01Βόνιτσα: Συνελήφθη οδηγός φορτηγού που προκάλεσε τροχαίο ατύχημα υπό την επήρεια μέθης14:47Χανιά: Έχασε τη ζωή του από μεταλλική κατασκευή που σήκωσε ο αέρας14:33ΟΠΕΚΕΠΕ: O τσαμπουκάς των μαυροπουκαμισάδων14:18ΔΕΠΑ Εμπορίας: Οδηγός της Πράσινης Μετάβασης με Στρατηγικές Επενδύσεις και Διεθνή Προοπτική14:18Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Άνοιξε η πλατφόρμα - Όλη η διαδικασία14:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο