LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 24 Δεκεμβρίου 2024 21:36

WhatsApp: Το Ιράν υπέρ της άρσης των απαγορεύσεων

Ενέκρινε την άρση των απαγορεύσεων για το WhatsApp το Ιράν. Τα social media που είναι απαγορευμένα στην Ισλαμική Δημοκρατία.

WhatsApp - Facebook - Instagram - Social Media

Το Ανώτατο Συμβούλιο Κυβερνοχώρου στο Ιράν, αρμόδιο όργανο για τις κανονιστικές ρυθμίσεις που αφορούν το ιντερνέτ και τον κυβερνοχώρο στην Ισλαμική Δημοκρατία, ψήφισε σήμερα υπέρ της άρσης της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, η οποία ισχύει τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια.

"Η απαγόρευση του WhatsApp και του Google Play ήρθη ομόφωνα κατά την ψηφοφορία των μελών του Ανώτατου Συμβουλίου Κυβερνοχώρου", μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

"Είναι το πρώτο στάδιο του σχεδίου που έχει στόχο την άρση των περιορισμών", διευκρίνισε το IRNA.

Ο υπουργός Επικοινωνιών Σατάρ Χασεμί χαιρέτισε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ένα "πρώτο βήμα προς την άρση των περιορισμών στο Διαδίκτυο με συναίνεση".

Το Ιράν μπλόκαρε το Instagram και το WhatsApp μετά τις διαδηλώσεις που άρχισαν το 2022 λόγω του θανάτου της Μαχσά Αμινί κατά τη διάρκεια της κράτησής της - της νεαρής που είχε συλληφθεί για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούνταν περισσότερο μετά την απαγόρευση του Youtube, του Facebook, του Telegram, του Twitter και του Tiktok.

Οι απαγορεύσεις αυτές πυροδότησαν αντιπαράθεση στο Ιράν, με τους επικριτές τους να υποστηρίζουν ότι είναι δαπανηρές για τη χώρα.

"Οι περιορισμοί δεν έχουν φέρει τίποτα άλλο παρά οργή και πρόσθετο κόστος για τους πολίτες", δήλωσε σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος Αλί Ραμπιέι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. "Ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν πιστεύει στην κατάργηση των περιορισμών και δεν θεωρεί ότι οι απαγορεύσεις είναι προς το συμφέρον του λαού και της χώρας", δήλωσε ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο Ιρανός αντιπρόεδρος για τις στρατηγικές υποθέσεις.

WhatsApp - Facebook - Instagram - Social Media

Άλλοι, ωστόσο, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την άρση των περιορισμών.

Η εφημερίδα των μεταρρυθμιστών Shargh έγραψε σήμερα ότι 136 βουλευτές από τα 290 μέλη του κοινοβουλίου είχαν στείλει επιστολή στο Συμβούλιο για να καταγγείλουν το μέτρο αυτό ως "δώρο στους εχθρούς" του Ιράν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι βουλευτές ζήτησαν να επιτρέπεται η πρόσβαση σε περιορισμένες διαδικτυακές πλατφόρμες μόνο "εάν αυτές προσδίδουν σεβασμό στις αξίες της ισλαμικής κοινωνίας και τους νόμους του Ιράν".

Ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο, δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη χρήση του Διαδικτύου που ίσχυαν εδώ και πολλά χρόνια.

Τον Μάρτιο, ένας Ιρανός υπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει σε διεθνείς πλατφόρμες να εργαστούν στη χώρα εάν δεχτούν να ανοίξουν γραφεία που θα τις εκπροσωπούν σε αυτήν.

WhatsApp - Facebook - Instagram - Social Media

Η Meta, ο αμερικανικός κολοσσός που έχει στην ιδιοκτησία του το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, απάντησε ότι δεν έχει πρόθεση να εγκατασταθεί στο Ιράν, μια χώρα που υπόκειται σε καθεστώς αυστηρών κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Απέναντι στους περιορισμούς στο Διαδίκτυο, πολλοί Ιρανοί άρχισαν να χρησιμοποιούν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) για να παρακάμψουν τους περιορισμούς.

Άλλες δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το Facebook, το X και το YouTube παραμένουν μπλοκαρισμένες από το 2009 και η εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων Telegram απαγορεύτηκε με δικαστική απόφαση τον Απρίλιο του 2018.

Σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσει τις ξένες πλατφόρμες, το Ιράν ανέπτυξε με την πάροδο των ετών δικές του εφαρμογές.

Ειδήσεις σήμερα:

Σόφι Χέντιγκερ: Φονική παγίδευση σε χιονοστιβάδα

Χριστούγεννα: Η μέρα που το ποδόσφαιρο “κέρδισε” τον πόλεμο

Άγιος Βασίλης: Live το ταξίδι του στον κόσμο (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φιλιππίνες: Σεισμός 6,7 ρίχτερ ανατολικά από την Μπακουλίν08:20Φλώρινα: Πιάστηκαν στα χέρια για τον Τίμιο Σταυρό, ενώπιον του Νίκου Δένδια08:06Διαδηλώσεις στο Ιράν: Ρίψη δακρυγόνων σε νοσοκομείο στην Τεχεράνη07:52Ιωάννινα: Υπερχείλιση ποταμού - Έκλεισε ο δρόμος από Κήπους προς Φραγκάδες07:38Εντοπισμός 20 αλλοδαπών στο Φαρμακονήσι - Διακομιδές ασθενών07:24Πάτρα: Προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή πήραν τρεις κατηγορούμενοι για τον θάνατο του 31χρονου07:10Τραμπ: Η Βενεζουέλα θα παραδώσει ως και 50 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στις ΗΠΑ06:56Με ένα ραδιόφωνο αγκαλιά06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 7 Ιανουαρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Λεμεσός: Έπιασε τον σταυρό των Θεοφανίων, τον πήρε και... εξαφανίστηκε23:59Παναθηναϊκός: Δεύτερη διαδοχική εντός έδρας ήττα για το νέο έτος23:46Χανιά: Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κίσσαμο - Σε επιφυλακή οι Πυροσβεστικές δυνάμεις23:31Τροχαίο δυστύχημα στη Λάρισα: Νεκρός 31χρονος μετά από σφοδρή σύγκρουση (εικόνες)23:17Πέθανε η ηθοποιός Τόνια Καζιάνη σε ηλικία 80 ετών23:03Ο Μοναστηρλής «έστειλε» τον ΠΑΟΚ στους «8» 22:49Εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Βρετανία και Γαλλία θα αναπτύξουν στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης22:35Παναθηναϊκός: Το συγκινητικό βίντεο για τον Γιώργο Παπαδάκη στα matrix του ΟΑΚΑ22:21Euroleague: Λύγισε στο φινάλε με την Φενέρμπαχτσε ο Ολυμπιακός22:07Μητσοτάκης από Παρίσι: Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και στήριξης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων21:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο