Κατώτατος μισθός - Φάμελλος: Το τελευταίο ν/σ καταργεί ουσιαστικά την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, στο κτήριο των γραφείων του κόμματος «Μίμης Δαρειώτης» στην Κουμουνδούρου, είχε σήμερα ο Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος.
Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι ήταν πολιτική επιλογή και δική του και του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, η πρώτη επίσημη συνάντηση να είναι με τους εκπροσώπους του χώρου της εργασίας και πρόσθεσε:
«Για μας είναι ταυτοτικό ζήτημα, είναι η αφετηρία της πολιτικής μας όχι μόνο η εκπροσώπηση, αλλά και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η αναβάθμιση του ρόλου της εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο προωθούμε τα συμφέροντα όλης της κοινωνίας.
Γιατί συζητείται στη Βουλή αυτή τη βδομάδα και πιθανόν θα ψηφιστεί, αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει ρότα, ένα νομοσχέδιο το οποίο θίγει τα συμφέροντα του χώρου της εργασίας. Έτσι λοιπόν υπάρχουν δύο αφετηρίες, δύο λόγοι που μας ώθησαν και προσωπικά να επιλέξουμε να γίνει κατά προτεραιότητα και πρώτη αυτή η συνάντηση.
Δυστυχώς, τα τελευταίο διάστημα έχουμε μια πληθώρα αντεργατικών ρυθμίσεων από την πλευρά του κυρίου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, που υποβαθμίζουν την εργασία. Τα τελευταία χρόνια το μόνο που βλέπουμε ως αποτέλεσμα των πολιτικών αυτών είναι να έχουμε μια φθηνή, ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα.
Εμείς υποστηρίζουμε ακριβώς το αντίθετο. Και νομίζω ότι αυτό είναι που στηρίζει και όλη η κοινωνία. Nα έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς, αναβάθμιση του ρόλου της εργασίας, ασφάλεια στην εργασία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έτσι ώστε να μένουν τα παιδιά στην Ελλάδα και να έχουμε πραγματικά διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, νέο προϊόν, καλύτερες αμοιβές και ευημερία.
Θεωρώ ότι αυτό είναι το μοντέλο μιας Ελλάδας που θέλουμε όλοι και εδώ μπορούμε να πετύχουμε και ευρύτερες συμμαχίες. Δυστυχώς όλοι ζήσαμε και την περίοδο της πρώτης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τώρα, νόμους και ρυθμίσεις που καταργούσαν το οχτάωρο, να το πω έτσι, που περιόριζαν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ακόμα και το ρόλο του συνδικαλισμού.
Το τελευταίο νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζεται με νόμο ο κατώτατος μισθός είναι σαν να καταργεί ουσιαστικά την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, είναι σαν αναιρεί το βασικό συνδικαλιστικό δικαίωμα, να συζητούν οι εργαζόμενοι με τους παραγωγικούς φορείς για τις αμοιβές τους για τα βασικά τους δικαιώματα. Και προφανώς θα προσθέσω και όλα τα υπόλοιπα, το ρόλο του ΣΕΠΕ και τον έλεγχο για την Ασφάλεια και την Υγιεινή της Εργασίας και πάρα πολλά άλλα ζητήματα.
Έτσι λοιπόν, εγώ θέλω εκ των προτέρων να σας πω ότι εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες.
Θα συμμετέχω και εγώ προσωπικά στην συζήτηση για να διευκρινίσω πως η κυβέρνηση από την πίσω πόρτα, μέσω μιας ευρωπαϊκής οδηγίας που έχει ως στόχο τουλάχιστον για το 80% των εργαζομένων να καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, έρχεται να ανατρέψει επί της ουσίας και το γράμμα αλλά και το πνεύμα της οδηγίας.
Εμείς θέλουμε ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο με καλύτερες αμοιβές, με καλύτερες συνθήκες εργασίας, με αναβάθμιση του ρόλου και της εργασίας, και της Ελλάδας, και της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση μας λέει ότι θα υπάρχει μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση για τους εργαζόμενους το 2027, μα οι εργαζόμενοι θέλουν τώρα καλύτερες συνθήκες δουλειάς, τώρα καλύτερες αμοιβές, τώρα καλύτερες συλλογικές συμβάσεις. Και όλη η Ελλάδα χρειάζεται από τώρα να δεχτεί, αν θέλετε, να κερδίσει το ποσοστό που της αντιστοιχεί στην ευημερία, διότι το μόνο που βλέπω τα τελευταία 5,5 ή 6 χρόνια είναι υπερκέρδη για λίγους ομίλους, που μειώνουν τελικά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.
Δουλεύουν τόσα εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες για να έχουν υπερκέρδη λίγοι όμιλοι. Έχει έρθει και η ώρα της εργασίας, αλλά και η ώρα της ευημερίας της κοινωνίας».
Στην εισήγηση του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος είπε:
«Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση που, πέραν του συμβολισμού, για εμάς μας δίνει τη δυνατότητα να σας συγχαρούμε για την εκλογή σας και να σας ευχηθούμε καλή δύναμη και αφετέρου για να πούμε ότι η ηγεσία των Ελληνικών Συνδικάτων πάντα με τα κόμματα τα οποία είναι στο δημοκρατικό τόξο και επιχειρούν να συμβάλουν και συμβάλουν πάντα στην πρόοδο της εργασίας θα βρισκόμαστε σε καλή σχέση και συνεργασία.
Αυτά που είπατε μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους γιατί όπως ξέρετε πριν περίπου 10 μέρες είχαμε και μια γενική απεργία που στον πυρήνα αυτής της γενικής απεργίας που ακολούθησε μία προηγούμενη στις 17 Απρίλη ήταν μια καμπάνια εναντίον της ακρίβειας με την επαναφορά όμως των όπλων που έχει η εργατική τάξη για να αυξάνει τα εισοδήματά της και να αντιμετωπίζει την ακρίβεια, δηλαδή τις συλλογικές τους συμβάσεις.
Την εποχή των μνημονίων όλες οι συλλογικές συμβάσεις κατακρημνίστηκαν και το ατομικό συλλογικό δίκαιο. Δεν έχει επανέλθει τίποτα στην προτεραία κατάσταση που θα μας κατέτασσε τουλάχιστον σε ένα μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε κυριολεκτικά στον πάτο της Ευρώπης και στις αμοιβές και στην κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις».
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Γιάννης Παναγόπουλος – Πρόεδρος ΓΣΕΕ, Δημήτρης Ταχματζίδης - Αναπληρωτής Πρόεδρος ΓΣΕΕ, Νίκος Φωτόπουλος - Γεν.Γραμματέας ΓΣΕΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος- Οικονομικός Γραμματέας ΓΣΕΕ, Αποστόλης Ραυτόπουλος -Αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού ΓΣΕΕ, καθώς και η Ράνια Σβίγκου, Γραμματέας του κόμματος, οι βουλευτές Διονύσης Καλαματιανός και Γιώργος Γαβρήλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μέλος της ΠΓ.
Βουλή - Αστυνομικός: Προφυλάκιση για κακοποίηση και βιασμούς των παιδιών του
Συρία - Μπαχτσελί: Το Τελ Ριφάτ καθαρίστηκε από παράσιτα και... σαρανταποδαρούσες
Μητσοτάκης - Στάρμερ: Τι συζήτησαν στην Ντάουνιγκ Στριτ (εικόνες)