LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 18 Νοεμβρίου 2024 14:25

Σαρλ Ντιμόν: Πέθανε ο συνθέτης του “Non, je ne regrette rien” (εικόνες)

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και στους πολυάριθμους θαυμαστές του έργου του προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Charles Dumont.

Σαρλ Ντιμόν

Ο μουσικός Σαρλ Ντιμόν, συνθέτης του θρυλικού τραγουδιού "Non, je ne regrette rien" και συνοδοιπόρος της "La Mome" (Εντίθ Πιάφ), απεβίωσε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας σε ηλικία 95 ετών.

Ο τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης, που συνεργάστηκε επίσης με τη Δαλιδά και την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, πέθανε έπειτα από μακρά ασθένεια στο σπίτι του στο Παρίσι, δήλωσε η σύντροφός του Φλοράνς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο X, η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ρασιντά Ντατί απέτισε φόρο τιμής σε "ένα ιερό τέρας του γαλλικού τραγουδιού".

Η σταδιοδρομία αυτού του τρομπετίστα απογειώθηκε στο γύρισμα των χρόνων του '60 όταν έπεισε τη σταρ Εντίθ Πιάφ να ερμηνεύσει μία από τις συνθέσεις του.

Το "Non, je ne regrette rien" ("Όχι, δεν μετανιώνω για τίποτα") έγινε από τότε μια χαρακτηριστική επιτυχία της "La Mome", γνωστή σε όλο τον κόσμο.

"Η μητέρα μου με έφερε στον κόσμο αλλά η Εντίθ Πιάφ με έβαλε στον κόσμο", έλεγε ο μουσικός αυτός που γεννήθηκε στην Καόρ (νοτιοδυτική Γαλλία) στις 26 Μαρτίου 1929. "Χωρίς εκείνην, δεν θα είχα κάνει ποτέ όλα εκείνα που έχω κάνει".

Ήταν το 1956 όταν βγήκαν από το πιάνο του Σαρλ Ντιμόν, ενός άγνωστου τότε 27χρονου μουσικού, οι νότες αυτού που θα γινόταν ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά τραγούδια στον κόσμο.

Όμως η τραγουδίστρια δεν ήταν βέβαιη. "Η Πιάφ με είχε ήδη απορρίψει τρεις φορές, δεν ήθελα να την ξαναδώ", έλεγε ο Σαρλ Ντιμόν στο Γαλλικό Πρακτορείο το 2018. "Όμως ο Μισέλ Βοκέρ, που έγραψε τους στίχους, με έπεισε να ξαναπροσπαθήσω το 1960. Όταν έμαθε ότι ήμουν εκεί, έβαλε τις φωνές, απαιτώντας να ακυρωθεί το ραντεβού".

"Παρ΄ολ΄αυτά πήγαμε στο σπίτι της. Έπαιξα το κομμάτι στο πιάνο. Και... δεν αποχωριστήκαμε ποτέ", έλεγε. "Εκείνη την εποχή ήταν πολύ άσχημα και αυτό το τραγούδι ήταν μια ανάσταση".

Αρχίζει τότε μια πολύχρονη συνεργασία μέχρι τον θάνατο της Πιάφ το 1963, που θα δημιουργήσει περισσότερα από 30 κομμάτια, μεταξύ των οποίων τα "Mon dieu", "Les flonflons du bal" ή το "Les Amants".

"Αν έγινα διεθνής μουσικός, το οφείλω στην Εντίθ", έλεγε ο Ντιμόν, που στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Αμερικανίδα Μπάρμπαρα Στρέιζαντ.

Το "Le Mur" τραγουδισμένο στα γαλλικά στην πλευρά Α και η αγγλική εκδοχή του με τίτλο "I've been Here" στην πλευρά Β, περιλαμβάνονται στο όγδοο άλμπουμ στης σταρ, "Je m'appelle Barbra" που κυκλοφορεί το 1966.

Ως τραγουδιστής, ο Ντιμόν συνοδεύει την Πιάφ.

"Ένα βράδυ, της είπα φεύγοντας από τη σκηνή πως το κοινό δεν ήταν καλό. Με κοιτάζει κατευθείαν στα μάτια και μου λέει: 'δεν ήταν εκείνο κακό. Εσύ δεν ήσουν καλός'. Κατάλαβα τότε πως το κοινό δεν κάνει την επιτυχία, είναι εκείνο που δίνεις που λειτουργεί".

Με τον θάνατο της Πιάφ ξαναπαίρνει το μικρόφωνο προτού εγκαταλείψει τα τραγούδια διαμαρτυρίας: "Ας τα αφήσουμε αυτά στους Αμερικανούς που τα κάνουν τόσο καλύτερα!", έλεγε.

Ακολουθούν άλμπουμ με τραγούδια όπου ο έρωτας παίρνει τη μερίδα του λέοντος.

Μέχρι το 2019 εξακολουθούσε να εμφανίζεται στη σκηνή. "Όταν επανεμφανίζεσαι μπροστά σε ένα κοινό που σε βλέπει όπως σε έβλεπε 20, 30 ή 40 χρόνια πριν και σε υποδέχεται με τον ίδιο τρόπο, σε κάνει να νιώθεις ξανά 20 χρονών", έλεγε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Τραμπ - Κένεντι θα “ξαναδώσουν στην Αμερική την υγεία της”, αλλά τρώνε...μπέργκερ και πατάτες! (εικόνες)

Μαρκόπουλο - Δολοφονία 5χρονου: Συνελήφθη 19χρονος που εμπλέκεται στους πυροβολισμούς

Αμαλιάδα - Μουρτζούκου: Στη ΓΑΔΑ εκτάκτως η δικηγόρος της (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤροχαίο στην Πέτρου Ράλλη: Ένας νεκρός κι ένας σοβαρά τραυματισμένοςΣήμερα 12:13 | Ειδήσεις

Αμεσα στο σημείο ένα ασθενοφόρο και μια κινητή ιατρική μονάδα του ΕΚΑΒ.

Καλαμπάκα: Θανατηφόρο τροχαίο στην Αύρα – Νεκρός μοτοσικλετιστής (εικόνες)Σήμερα 10:14 | Ειδήσεις

Ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε στο οδόστρωμα χωρίς τις αισθήσεις του.

Τροχαίο στην Αγία Παρασκευή: Έχασε τη ζωή του μοτοσικλετιστής μετά από σύγκρουση με Ι.Χ.Σήμερα 11:06 | Ειδήσεις

Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ αυτοκινήτων και μηχανής σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (20/8) στη διασταύρωση Μεσογείων και Λεωφόρου Λαυρίου.

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος απέκτησε επίσημο λογαριασμό στο TikTokΣήμερα 09:23 | Ειδήσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θεωρεί ότι το TikTok τον βοήθησε να κερδίσει την υποστήριξη των νεαρών ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πορτογαλία: Τρίτος νεκρός από τις πυρκαγιές13:00Ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει πως τυχόν συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία θα τον βοηθούσε να "πάει στον Παράδεισο"12:45Τετάρτη 20 Αυγούστου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας12:31Τροχαίο στην Πέτρου Ράλλη: Ένας νεκρός κι ένας σοβαρά τραυματισμένος12:17Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει νέους πυραύλους σε περίπτωση που δεχθεί εκ νέου επίθεση από το Ισραήλ12:10Κυψέλη: Συνελήφθησαν δύο άτομα που κατηγορούνται ότι κατείχαν περισσότερα από 7 κιλά κάνναβης11:56Με Ελίασον στις Βρυξέλλες η ΑΕΚ11:41Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Γεραπετρίτη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Τάρας Κατσκά 11:27Τροχαίο στην Αγία Παρασκευή: Έχασε τη ζωή του μοτοσικλετιστής μετά από σύγκρουση με Ι.Χ.11:12ΑΑΔΕ: Πάνω από 100 παραβάσεις σε μία εβδομάδα σε επιχειρήσεις δημοφιλών τουριστικών προορισμών10:58Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας ενέκρινε το σχέδιο κατάληψης της Πόλης της Γάζας, επιστράτευσε 60.000 εφέδρους10:44Άνδρας συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία - Είχε "οπλοστάσιο" στο σπίτι του10:30Καλαμπάκα: Θανατηφόρο τροχαίο στην Αύρα – Νεκρός μοτοσικλετιστής (εικόνες)10:16Θεσσαλονίκη: Πρόστιμο σε 60χρονη, γιατί παράτησε σκύλο στο αυτοκίνητο μέσα στη ζέστη10:02Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 20 Αυγούστου09:48Τροχαίο Χανιά: Όχημα εκσφενδόνισε πεζό μέτρα μακριά09:34ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος απέκτησε επίσημο λογαριασμό στο TikTok09:20Έξι ανθρώπινα κεφάλια σε δρόμο στο κεντρικό Μεξικό09:05Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη08:50Πρόωρος αποκλεισμός για τον Τσιτσιπά 08:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο