LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚλίμαΔημοσίευση: 07 Νοεμβρίου 2024 09:55

Κοπέρνικος: Το 2024 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία της ανθρωπότητας

Δραματικές διαπιστώσεις για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Κοπέρνικος, σύμφωνα με το οποίο το 2024 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

Το 2024 είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ και η πρώτη στη διάρκεια της οποίας η μέση θερμοκρασία της Γης θα είναι κατά 1,5° Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κοπέρνικος που δημοσιεύθηκαν μετά τον δεύτερο πιο ζεστό Οκτώβριο που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα.

«Έπειτα από 10 μήνες του 2024 είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι το 2024 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ και η πρώτη (με τη θερμοκρασία) να είναι κατά 1,5° Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα», με βάση τα στοιχεία ERA5 του Κοπέρνικου, σχολίασε η Σαμάνθα Μπέρτζες αναπληρώτρια διευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Κοπέρνικου.

Είναι μάλιστα «πιθανό» η υπερθέρμανση του πλανήτη να ξεπέρασε τους 1,55° Κελσίου στη διάρκεια του 2024.

«Πρόκειται για ένα νέο στάδιο στα ρεκόρ των παγκόσμιων θερμοκρασιών και θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να ενισχύσουμε τις φιλοδοξίες μας στην επόμενη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, την COP29», υπογράμμισε η Μπέρτζες.

Η COP αυτή, που ξεκινά στις 11 Νοεμβρίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, θα είναι αφιερωμένη στην αναζήτηση τρόπων για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον Κοπέρνικο, ο Οκτώβριος του 2024 ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί παγκοσμίως μετά τον Οκτώβριο του 2023, με τη μέση θερμοκρασία να φτάνει τους 15,25 ° Κελσίου. Πρόκειται για αύξηση κατά 1,65° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή (1850-1900).

Πρόκειται επίσης για τον 15ο συνεχή μήνα σε μια περίοδο 16 μηνών κατά τον οποίο η μέση θερμοκρασία ήταν υψηλότερη κατά 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Αυτός ο συμβολικός αριθμός αντιστοιχεί στο πιο φιλόδοξο όριο που είχε τεθεί από την παγκόσμια κοινότητα στο Παρίσι το 2015, με στόχο να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2°Κελσίου και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να περιοριστεί στον 1,5° Κελσίου.

Σύμφωνα όμως με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς του ΟΗΕ, ο κόσμος δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση σε σωστή πορεία για να πετύχει το όριο αυτό.

Με τις υφιστάμενες πολιτικές η υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να φτάσει το «καταστροφικό» επίπεδο των 3,1° Κελσίου στη διάρκεια αυτού του αιώνα, όπως εκτιμά το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP). Και ακόμη κι αν ληφθούν υπόψη όλες οι δεσμεύσεις για την υιοθέτηση καλύτερων πολιτικών, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6° Κελσίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Europa League: Ολυμπιακός - Ρέιντζερς στον ΑΝΤ1 την Πέμπτη

Ιράν: 16χρονη αυτοκτόνησε για ένα... τζιν παντελόνι! (βίντεο)

Εθνική Ελλάδος: Ο Δημήτρης Ράλλης θα φορέσει τα “γαλανόλευκα”

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΞεσπά αγρότης στον ANT1, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική ΕλλάδαΣήμερα 19:55 | Ειδήσεις

Στην κάμερα του ΑΝΤ1 ξεσπά καλλιεργητής φασολιών, ο οποίος είδε τη μισή του σοδειά να παρασύρεται από τα ορμητικά νερά.

Τραμπ: Η πρότασή μου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι η οριστική μου πρότασηΣήμερα 20:47 | Ειδήσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η πρότασή του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι η οριστική του πρόταση.

Μεθυσμένος οδηγός έτρεχε με 230 χλμ/ώρα στην Αθηνών - ΛαμίαςΣήμερα 20:09 | Ειδήσεις

Σαν πύραυλος έτρεχε τα ξημερώματα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας ένας οδηγός, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια ήταν μεθυσμένος.

Θεσσαλονίκη: 22χρονος στο νοσοκομείο, μετά από κατανάλωση σούσι - Πρώτο κρούσμα "Anisakis" στην ΕλλάδαΣήμερα 18:01 | Ειδήσεις

Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο παράσιτο εντοπίζεται στην Ελλάδα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σικάγο: Ένας νεκρός και οκτώ έφηβοι τραυματίες από πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης23:00Καναδάς: Αρκούδα επιτέθηκε σε ομάδα μαθητών στα δυτικά της χώρας - Δύο άτομα σε κρίσιμη κατάσταση 22:46Τροχαίο ατύχημα στο Ηράκλειο: Αμάξι παρέσυρε σταθμευμένα οχήματα (εικόνες)22:32Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη κόντρα στον Ατρόμητο πριν την αναμέτρηση με την Ρεάλ22:18Επικοινωνία Τραμπ-Μερτς: Κατέστησα σαφή τη δέσμευση της Ευρώπης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος22:04Ρέθυμνο: Νεκρός ένας άνδρας που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του21:50Αχτίδα ελπίδας για τον νεαρό Μάριο - Η μητέρα του μιλά στον ANT121:36ΗΠΑ: Ανησυχίες στο αμερικάνικο Κογκρέσο για το ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία21:24Ηλεκτροκίνηση: Το Μέλλον των Μεταφορών Είναι εδώ21:10Τραμπ: Η πρότασή μου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι η οριστική μου πρόταση20:56Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:42Ξεσπά αγρότης στον ANT1, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Ελλάδα20:28Μεθυσμένος οδηγός έτρεχε με 230 χλμ/ώρα στην Αθηνών - Λαμίας20:14Πάνω από 400 χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν στα ορεινά της Ηπείρου20:00Τραγωδία στην Άρτα: 44χρονος έπεσε από μπαλκόνι - Στο νοσοκομείο η αδελφή του μετά από φωτιά στο διαμέρισμα19:46Νικ Φαν Ντάικ: Ποιος είναι ο «γιατρός των πρωταθλητών» που θα αναλάβει τον Ματίας Λεσόρ19:32Το Δεκέμβριο κυκλοφορεί το βιβλίο του Νικολά Σαρκοζί για την εμπειρία του στη φυλακή19:18Ολλανδία: Drone πετούσαν πάνω από στρατιωτική βάση - Χρήση όπλων έκανε ο στρατός για να τα καταρρίψει 19:04Ηγουμενίτσα: Κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. έφτασε για να αξιολογήσει τις ζημιές της κακοκαιρίας18:50Παναθηναϊκός: Η Μύκονος δυσκόλεψε τους Πράσινους αλλά δεν απέφυγε το αναμενόμενο18:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο