LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 06 Νοεμβρίου 2024 06:13

Εκλογές στις ΗΠΑ – αμβλώσεις: Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

Το «ναι» δεν κατάφερε να αποσπάσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Φλόριντα, σε αντίθεση με την Νέα Υόρκη και το Μέριλαντ.

ΗΠΑ - Έκτρωση - Άμβλωση

Στο δημοψήφισμα με πρωτοβουλία πολιτών για να αποκατασταθεί το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση, που οργανώθηκε στη Φλόριντα και διεξήχθη ταυτόχρονα με τις χθεσινές γενικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ψήφων δεν άρκεσε για το «ναι», σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Η πρόταση προέβλεπε να αποκατασταθεί η δυνατότητα των γυναικών να κάνουν άμβλωση ώσπου να είναι βιώσιμο το έμβρυο —χονδρικά ως την 24η εβδομάδα της κύησης—, από τις έξι εβδομάδες σήμερα.

Χρειαζόταν το «ναι» να εξασφαλίσει το 60% για να περάσει η πρόταση. Επρόκειτο για τον υψηλότερο πήχη που είχε τεθεί στις δέκα πολιτείες όπου διεξήχθησαν λαϊκές διαβουλεύσεις για το ζήτημα χθες.

Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται σκληρό χτύπημα για τους υπερασπιστές του δικαιώματος αυτού, οι οποίοι ήλπιζαν ότι η Φλόριντα, περιτριγυρισμένη από πολιτείες όπου έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί, θα γινόταν ξανά ασφαλές καταφύγιο για τις γυναίκες στον αμερικανικό Νότο. Η Φλόριντα είναι η τρίτη πολυπληθέστερη αμερικανική πολιτεία.

Σχεδόν όλα τα δημοψηφίσματα που οργανώθηκαν για το ζήτημα είχαν σκοπό να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στις πολιτείες όπου παρέμεινε νόμιμο ή να αρθούν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από το 2022.

Μετά την ιστορική απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου, που πλέον έχει αποφασιστικά συντηρητική πλειοψηφία, να αναιρεθεί η συνταγματική προστασία του δικαιώματος αυτού, οι πολιτείες απέκτησαν την ευχέρεια να νομοθετήσουν για το ζήτημα. Κάπου είκοσι από αυτές επέβαλαν είτε περιορισμούς ή πλήρη απαγόρευση.

Το ζήτημα είχε τεθεί στο επίκεντρο της εκστρατείας που διεξήγαγε η Δημοκρατική υποψήφια Κάμαλα Χάρις, επιδιώκοντας να εμφανιστεί ως υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, καταγγέλλοντας τις τραγικές καταστάσεις που αντιμετώπισαν εκατοντάδες γυναίκες εξαιτίας των περιορισμών.

Πολλές αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν σε άλλες πολιτείες για να είναι σε θέση να κάνουν άμβλωση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν σοβαρές επιπλοκές. Αντίθετα με ό,τι συνέβη στη Φλόριντα, στα δημοψηφίσματα στη Νέα Υόρκη (70,3%) και στο Μέριλαντ (74%) επικρατούσε το «ναι».

Το αποτέλεσμα στη Φλόριντα, που προσέλκυε τη μεγαλύτερη προσοχή, χαρακτηρίζεται από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης νίκη για τον κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις και τους Ρεπουμπλικάνους του Ντόναλντ Τραμπ, που έκαναν εκστρατεία υπέρ του όχι.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στις ΗΠΑ - Τραμπ – “Είμαι ο 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής” (βίντεο)

Κρήτη: Ίωση “θέρισε” μαθητές και καθηγητές σε πενταήμερη εκδρομή

Βόλος: Ποινή φυλάκισης σε πατέρα που χτύπησε τον 10χρονο γιό του σε πάρκο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜήνυμα Τραμπ σε Ζελένσκι πριν από τη συνάντηση: Η Ουκρανία δεν θα πάρει πίσω την Κριμαία και δεν θα γίνει μέλος του NATOΣήμερα 08:36 | Ειδήσεις

Απαντώντας μέσω Χ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε πως θέλει ο πόλεμος με τη Ρωσία να τελειώσει «γρήγορα», αλλά κατά τρόπο «αξιόπιστο», ώστε να εξασφαλιστεί «ειρήνη που θα έχει διάρκεια».

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας Χθες 21:55 | Ειδήσεις

Οι ηγέτες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

O κυκλώνας Έριν απειλεί τις Μπαχάμες – Ποιες άλλες περιοχές θα σαρώσειΣήμερα 08:55 | Ειδήσεις

Το ακραίο φαινόμενο θα πλησιάσει τα επόμενα 24ωρα τις Μπαχάμες, στην Καραϊβική, αχανή περιοχή του βόρειου Ατλαντικού που ήδη πλήττεται από σφοδρούς ανέμους και ισχυρές βροχές, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι πλημμυρών και κατολισθήσεων.

ΑΤ Κερατέας: Είχε συλληφθεί μια μέρα πριν ο κρατούμενος που εντοπίστηκε νεκρόςΧθες 19:52 | Ειδήσεις

Την υπόθεση έχουν αναλάβει τα στελέχη της Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών έως τις 22 Αυγούστου09:31O κυκλώνας Έριν απειλεί τις Μπαχάμες – Ποιες άλλες περιοχές θα σαρώσει09:17ΑΤ Κερατέας: Είχε συλληφθεί μια μέρα πριν ο κρατούμενος που εντοπίστηκε νεκρός 09:01Μήνυμα Τραμπ σε Ζελένσκι πριν από τη συνάντηση: Η Ουκρανία δεν θα πάρει πίσω την Κριμαία και δεν θα γίνει μέλος του NATO08:46Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Αυγούστου08:30Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα08:15Αγία Πετρούπολη: Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το περίφημο "Φεστιβάλ των Ονείρων"23:58Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές στην ύπαιθρο23:43Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνω23:26Επίσημο το "αντίο" στον Μαξίμοβιτς από τον Παναθηναϊκό23:12Επίθεση της Ζαχάροβα στον Μακρόν για τις δηλώσεις περί "συνθηκολόγησης" της Ουκρανίας22:58Τραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα22:44Ο Μισεουί έλαμψε στη νίκη - ανατροπή του Άρη επί του Αστέρα Τρίπολης22:29Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"22:15Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας 22:00Τουρκία: Νέα πυρκαγιά, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται από επτά χωριά21:44Παναθηναϊκός: Ανακοίνωσε έως το 2028 τον Νταβίντε Καλάμπρια 21:30"Κατέβασε ρολά" ο Ράγια, σκόραρε ο Καλαφιόρι κι η Άρσεναλ νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ21:14Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου- Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου21:00Δηλώσεις Φον ντερ Λάιεν - Ζελένσκι στις Βρυξέλλες: Τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία, αυτές είναι αποφάσεις της Ουκρανίας20:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο