Τουρκία: Σάλος με τη “Συμμορία των νεογέννητων” και τα νεκρά βρέφη
Σκάνδαλο με θανάτους τουλάχιστον 12 νεογέννητων μωρών συγκλονίζει την Τουρκία. Στην έρευνα για τη ‘Συμμορία των Νεογέννητων’ έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής 22 ύποπτοι, μεταξύ των οποίων γιατροί και νοσοκόμες. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, η συμμορία παρέπεμπε τα νεογέννητα σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε ιδιωτικές κλινικές όπου κρατούνταν παράτυπα για μέρες με στόχο το αθέμιτα κέρδη από το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (SGK). Λόγω κακής φροντίδας πολλά νεογέννητα έχασαν τη ζωή τους.
Η «συμμορία των νεογέννητων» εντοπίστηκε για πρώτη φορά μετά από ανώνυμη πληροφορία στις 27 Μαρτίου 2023. Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας Μεμίσογλου, για την έρευνα που ξεκίνησε η οποία συμπεριελάμβανε και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις γνώριζαν μόνο 4 άνθρωποι. «Ο λόγος ήταν ότι κανείς δεν ήξερε ποιοι από μάς ήταν μπλεγμένοι», είπε ο Τούρκος Υπουργός.
Έχει ήδη ετοιμαστεί κατηγορητήριο και η οργάνωση κατηγορείται σε 5 διαφορετικές κατηγορίες
• Η ίδρυση μιας οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη εγκλήματος, να γίνει μέλος της οργάνωσης και να διεξάγει δραστηριότητες για λογαριασμό της οργάνωσης.
• Δολοφονία εκ προθέσεως που διαπράχθηκε από αμέλεια (αναφορά σε βρεφικούς θανάτους)
• Πιστοποιημένη απάτη (αθέμιτες πληρωμές που λαμβάνονται μέσω SSI)
• Παραχάραξη επίσημων εγγράφων
• Δωροδοκία
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Yilmaz Tunc ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 22 από τους 47 υπόπτους που αναφέρονται στην έρευνα.
Είπε επίσης ότι πέντε άτομα αποκαλύφθηκε ότι απείλησαν τον εισαγγελέα ΥΕ, ο οποίος εργαζόταν στη φάση της έρευνας του φακέλου, στο γραφείο του στο Buyukcekmece. Απείλησαν να δολοφονήσουν τον εισαγγελέα.
8000 τουρκικές λίρες την ημέρα καταβάλλονται καθημερινά στις ΜΕΘ όπου διαμένουν νεογνά
Ανάλογα με τις συμβάσεις του Υπουργείου Υγείας και του SGK με πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία, καταβάλλονται καθημερινά 8000 τουρκικές λίρες στις μονάδες εντατικής θεραπείας όπου διαμένουν νεογνά προκειμένου να μειωθούν οι μεταγεννητικές θάνατοι βρεφών.
Αποκαλύφθηκε ότι η συμμορία οργάνωσε 19 ιδιωτικά νοσοκομεία και πολλά άτομα στη γραμμή «Επείγον 112» προκειμένου να βγάλει χρήματα στο πλαίσιο της «εντατικής θεραπείας», για την οποία το κράτος πληρώνει σε καθημερινή βάση.
Στο αστυνομικό δελτίο αναφέρεται ότι τα νεογέννητα βρέφη κρατούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην εντατική, δείχνοντας την κακή τους υγεία, λαμβάνοντας έτσι υψηλά ποσά από την SGK.
Να σημειωθεί ότι καταγράφηκαν οι καταστάσεις των μωρών που αποδείχτηκε ότι ήταν διασωληνωμένοι, παρόλο που δεν χρειάζονταν να διασωληνωθούν.
Αρχηγός του δικτύου ήταν ο Δρ. Firat Sari, ενώ διευθυντής ο Dr. Ilker Gonen
Ο Δρ. Firat Sari κατηγορείται ως ιδιοκτήτης της εταιρείας Medisense Health Services και αρχηγός της οργάνωσης. Εικάζεται ότι ο Δρ Sar? συνήψε συμφωνίες με τις μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών πολλών ιδιωτικών νοσοκομείων στην Κωνσταντινούπολη, λειτουργούσε παράτυπα αυτές τις μονάδες και έλαβε υψηλά ποσά από την SGK.
Ο Δρ. Ο Ilker Gonen ξεχωρίζει ως άλλος σημαντικός μάνατζερ του οργανισμού. Αναφέρεται ότι ο Gonen συνεργάστηκε με το Τηλεφωνικό Κέντρο Επειγόντων Περιστατικών 112 και μετέφερε μωρά σε ιδιωτικά νοσοκομεία παρόλο που δεν χρειάζονταν.
Το Reyap Hospital, το Beylikduzu Medilife Hospital, το Bagcilar Medilife Hospital, το TRG Hospitalist και το Avcilar Hospital είναι τα κορυφαία νοσοκομεία που αναφέρονται στο πλαίσιο της έρευνας.
Υποστηρίζεται ότι σε αυτά τα νοσοκομεία λειτουργούν μονάδες εντατικής θεραπείας βρεφών σε συμφωνία με την εγκληματική οργάνωση και οι ασθενείς παραμένουν σε αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
ΠΑΣΟΚ – Ανδρουλάκης: Ο “χάρτης” των αλλαγών και τα ονόματα
Θεσσαλονίκη: Ένοπλη ληστεία σε ψιλικατζίδικο (βίντεο)
Λίβανος: Ισραηλινός βομβαρδισμός κοντά στο αεροδρόμιο της Βηρυτού