LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 20 Οκτωβρίου 2024 14:20

Ερντογάν - Σολτς: Το παρασκήνιο της συνάντησης και τα σημεία συμφωνίας

Ποια είναι τα 6 σημεία στα οποία οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να προσπαθήσουν για συνεργασία και ποιο το θέμα στο οποίο αρκέστηκαν να... συμφωνήσουν ότι διαφωνούν.

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του ΑΝΤ1 στην Τουρκία

Σολτς - Ερντογάν

Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα της Τουρκίας Σοζτζού, «αν και οι δημόσιες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν με τον Όλαφ Σολτς επικεντρώθηκαν στην επιθετικότητα του Ισραήλ στην περιοχή, οι ατζέντες στις διμερείς συνομιλίες ήταν πολύ διαφορετικές». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας 6 ήταν τα σημαντικά σημεία:

  1. Το ότι έρχονται τμήματα του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου,
  2. Οι διαπραγματεύσεις για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter,
  3. Το ότι Τούρκοι παράτυποι μετανάστες επιστρέφουν πίσω,
  4. Το ότι η Γερμανία θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά του PKK,
  5. Το ότι θα αναληφθεί κοινή δράση για την Ουκρανία και
  6. Το ότι οι κοινές διακυβερνητικές διαβουλεύσεις αρχίζουν μετά από 8 χρόνια.

Το θέμα της γερμανικής εταιρίας Siemens, η οποία επρόκειτο να παραδώσει ορισμένα εξαρτήματα τουρμπίνας για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου τέθηκε επί τάπητος, όταν τα σημαντικά αυτά εξαρτήματα κόλλησαν στο τελωνείο. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Γερμανία καθυστέρησε τη διαδικασία και ότι αυτό κόστισε αρκετούς μήνες. Τονίστηκε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στη Siemens, αν χρειαστεί. Ο Σολτς δήλωσε ότι αυτό το πρόβλημα δεν θα επαναληφθεί.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, απαίτησε από τη Γερμανία να άρει το εμπόδιο στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter-Typhoon. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ηγείται της κοινοπραξίας όσον αφορά την πώληση του Eurofighter, έχει εντείνει τις επαφές του με την Τουρκία. Αναφορικά με τις σχέσεις της Γερμανίας με την Άγκυρα αυτές έχουν εξομαλυνθεί τα τελευταία χρόνια, παρά την αυξανόμενη κριτική προς τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα προβλήματα με τη Γερμανία σχετικά με την αγορά αμυντικού εξοπλισμού πρέπει να μπουν στην άκρη. «Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Λαμβάνουμε τώρα αποτελέσματα σχετικά με τις παραδόσεις διαφόρων συστημάτων», δήλωσε ο Σολτς.

Όσον αφορά το ζήτημα των μεταναστών αναφέρθηκε ότι υπάρχουν 15.789 Τούρκοι στη Γερμανία, για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης φέτος. Πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία. Αναζητούνται τρόποι επιστροφής τους στην Τουρκία, είτε μαζικά είτε ανά ομάδες λίγων ατόμων. Ο Σολτς τόνισε ότι 411 άτομα απελάθηκαν τους πρώτους έξι μήνες του 2024 και ότι ο αριθμός είναι πολύ μικρός.

Σε σχέση με το PKK, πριν από την επίσκεψη του καγκελάριου Σολτς στην Τουρκία, διάφορες οργανώσεις που πρόσκεινται στο PKK στη Γερμανία είχαν ζητήσει σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας και απαγόρευση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών. Ο Σολτς τις αγνόησε και υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα κατά του PKK στη Γερμανία. Αυτό άνοιξε την πόρτα για μια νέα αρχή στις σχέσεις με την Τουρκία. Κατέστη ωστόσο σαφές ότι οι πολιτικές των δύο χωρών απέναντι στο Ισραήλ είναι εντελώς αντίθετες. Αυτό δεν έχει αλλάξει.

Σχετικά με το ΝΑΤΟ, η αλλαγή της άποψης του Γερμανού καγκελαρίου για την Τουρκία έχει ως κίνητρο την ανάγκη διασφάλισης της νότιας πλευράς της συμμαχίας. Τόσο η Γερμανία όσο και η Τουρκία βρίσκονται πολύ κοντά στην Ουκρανία και ένας παρατεταμένος πόλεμος είναι εις βάρος και των δύο χωρών. Ο Σολτς έχει μαλακώσει σημαντικά τη στάση του απέναντι στον Ερντογάν και την Τουρκία, λόγω της ικανότητας της Τουρκίας να δημιουργήσει σχέσεις με τη Ρωσία και επειδή η υποστήριξη της Τουρκίας είναι απαραίτητη ενόψει της μείωσης της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Τέλος αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι συναντήσεις διαβούλευσης μεταξύ των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Τουρκίας για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων, η τελευταία από τις οποίες πραγματοποιήθηκε το 2016. «Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται», δήλωσε ο Σολτς. Ο Ερντογάν προσφώνησε τον Σολτς ως «αγαπητό φίλο» και μίλησε για τη θέση-κλειδί της Γερμανίας στην ΕΕ. Αντί για προβληματικά σημεία, δόθηκε έμφαση σε θέματα συνεννόησης.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανασκόπηση Μητσοτάκη: Υπερσυνταγογράφηση, κατώτατος μισθός και φιλοδωρήματα

Βόλος: Θρίλερ με νεκρό επιχειρηματία σε ακάλυπτο πολυκατοικίας

ΗΠΑ: Ο Μασκ δίνει 1 εκατομμύριο την ημέρα σε πολίτες για να επηρεάσει υπέρ του Τραμπ

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό07:11Πότε θα παραδοθεί στην κυκλοφορία ο νέος αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος06:57ΤΑΞΙ: Τραβάνε… χειρόφρενο για 48 ώρες06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη06:14Μητσοτάκης – Οξφόρδη: Σήμερα η Ελλάδα τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο23:59Παρέλαβε το βραβείο "European Golden Boy Web 2025" o Χρήστος Μουζακίτης (βίντεο)23:44ΗΠΑ: "Πολύ αισιόδοξη" η κυβέρνηση για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία23:30Περού: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 30 αγνοούμενοι έπειτα από κατολίσθηση23:16Μητσοτάκης για την εκτόξευση δορυφόρων: "Εδώ κάτι αλλάζει"23:02Πόλεμος στην Ουκρανία: Στον πλήρη έλεγχο της Μόσχας Ποκρόφσκ και Βοβτσάνσκ - Δεν επιβεβαιώνει το Κίεβο22:52Χαλκιδική: 79χρονος καταπλακώθηκε από κορμό δέντρου στην προσπάθεια του να κόψει ξύλα22:42Χονγκ Κονγκ: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στο συγκρότημα κατοικιών22:32"Αποκαλύψεις": Με πρωτιά στο σύνολο κοινού έκλεισε και ο Νοέμβριος για την εκπομπή του Πέτρου Κουσουλού22:22Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη στον οδηγό ταξί για το θανατηφόρο τροχαίο με τον 35χρονο δικυκλιστή22:12Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - Δένδιας: Θα συζητήσουμε το ζήτημα της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης22:02Λαμία - "Αποκαλύψεις": Σύντροφος 56χρονου επιχειρηματία καταγγέλλει ιατρικό λάθος για τον θάνατό του21:34Λευκορωσία: Κατερίφθη drone - Κατηγορεί την Λιθουανία για προκλητική συμπεριφορά 21:22ANT1 Sports: Ζωντανά από ANT1+ την ερχόμενη Κυριακή το τελευταίο Grand Prix της χρονιάς για την F121:12Άρης: Μειώνονται τα προβλήματα ενόψει του ντέρμπι Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ21:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο