LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 19 Οκτωβρίου 2024 16:46

Χανιά: Νορβηγική ψώρα “έκλεισε” δημοτικό σχολείο

Συναγερμός στα Χανιά μετά τον εντοπισμό κρούσματος νορβηγικής ψώρας. Τι είναι η ασθένεια και πώς μεταδίδεται.

Σχολική τάξη - μαθητές - σχολείο

Έντονη ανησυχία προκάλεσε ένα κρούσμα ψώρας το οποίο εντοπίστηκε την Παρασκευή στο 3ο ειδικό σχολείο Χανίων, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το άμεσο κλείσιμο της σχολικής δομής.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αντώνη Βαρδάκη, η κινητοποίηση ήταν άμεση. «Εμείς ακολουθήσαμε τις οδηγίες που μας έστειλε το υγειονομικό, οι καθαρίστριες μπήκαν και καθάρισαν το σχολείο και στη συνέχεια εξειδικευμένος συνεργάτης ανέλαβε την απολύμανση του χώρου. Περιμένουμε από τη Δευτέρα επίσημη ανακοίνωση του Υγειονομικού να μας πει αν και για πόσο διάστημα θα πρέπει να κλείσει το σχολείο και τους λόγους για τους οποίους θα γίνει κάτι τέτοιο. Από τη στιγμή που θα ληφθεί φαρμακευτική αγωγή πάντως, δεν υπάρχει λόγος να κλείσει. Η προληπτική αυτή αγωγή είναι ένα χάπι το οποίο θα το πάρουν όσοι ήταν στον χώρο μαζί με το κρούσμα, δηλαδή εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι αλλά και μαθητές».

Νορβηγική ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται

Η ψώρα είναι η δερματική νόσος που οφείλεται σε ένα παράσιτο. Η προσβολή του δέρματος γίνεται από το ανθρώπινο άκαρι της ψώρας με το όνομα Sarcoptes scabiei var.hominis.

Το μικροσκοπικό ενήλικο θηλυκό άκαρι της ψώρας τρυπώνει στο ανώτερο στρώμα του δέρματος όπου ζει και γεννά τα αυγά του. Τα πιο κοινά συμπτώματα της ψώρας είναι ο έντονος κνησμός, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες και τα εξανθήματα που μοιάζουν με σπυράκια.

Ο κνησμός είναι πιο έντονος κατά τις βραδινές ώρες καθώς εκείνη την ώρα το άκαρι της ψώρας είναι πιο ενεργό λόγω της θερμοκρασίας του σώματος.

Πώς μεταδίδεται η ψώρα;

Η μετάδοση της ψώρας γίνεται με την άμεση επαφή, δέρμα με δέρμα, με ένα άτομο που έχει ήδη μολυνθεί με ψώρα ή με μολυσμένα αντικείμενα. Πρόκειται για ιδιαίτερα μεταδοτικό νόσημα και μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συγχρωτισμού, όπου υπάρχει στενή σωματική και δέρμα-με-δέρμα επαφή. Η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλλει ανθρώπους όλων των φυλών και κοινωνικών ομάδων.

Υπάρχουν δύο είδη ψώρας. Η απλή ψώρα και η νορβηγική ψώρα.

Νορβηγική ψώρα

Η «νορβηγική» ψώρα είναι βαρύτερη και πολύ μεταδοτική μορφή της νόσου, με αυξημένο φορτίο παρασίτων, που εμφανίζεται συνήθως σε ανοσοκατεσταλμένα ή ηλικιωμένα ή εξασθενημένα άτομα ή άτομα με αναπηρία, με εκτεταμένη παρουσία δερματικών βλαβών (εκτεταμένη παρουσία εφελκίδων-υπερκερατωσικών πλακών, πεπαχυσμένων «κρουστών», λεπιών), που μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και με σύντομη άμεση δερματική επαφή με τον πάσχοντα ή με επιμολυσμένα αντικείμενα που χρησιμοποίησε ο πάσχων (όπως ρούχα, κλινοσκεπάσματα, έπιπλα).

Τα άτομα με νορβηγική ψώρα μπορεί να μην εμφανίζουν στα συνήθη σημεία συμπτώματα της ψώρας, όπως το χαρακτηριστικό εξάνθημα ή κνησμό (κνησμός) και θα πρέπει να λαμβάνουν γρήγορη και επιθετική ιατρική περίθαλψη για την προσβολή τους για την πρόληψη των εστιών ψώρας.

Πηγή: flashnews.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Λέσβος - Βιασμός 14χρονης: Δύο ακόμη άνδρες κατήγγειλε το θύμα

Αλεξανδρούπολη: Έρευνες για τον εντοπισμό ψαροντουφεκά

ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ιράν: Το Ισραήλ αναγκάζει την Τεχεράνη σε βήματα αυτοάμυνας


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτώνΣήμερα 08:14 | Ειδήσεις

Χθες πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη αντιπροσωπείας κινητοποιούμενων αγροτών από όλη την Ελλάδα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με την ευρεία συμμετοχή των συναρμόδιων με το αγροτικό ζήτημα υπουργών.

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ πως αναζητούν «πρόσχημα» για στρατιωτική επέμβασηΣήμερα 07:14 | Ειδήσεις

Η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν.

Τι καιρό θα κάνει την ΤετάρτηΧθες 16:12 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου.

Παραιτήθηκε η Μαρία Καρυστιανού από το ΔΣ του Συλλόγου Θυμάτων ΤεμπώνΧθες 23:21 | Ειδήσεις

Η ίδια ανακοίνωσε την αποχώρησή της μέσω ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κουνούπια και κλιματική αλλαγή: Πώς τα νέα δεδομένα παρατείνουν την παρουσία τους και ευνοούν την εξάπλωσή τους08:38Νέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών08:24Χωρίς ταξί και σήμερα η Αττική 08:09Γαλλία: Οι τουρίστες από χώρες εκτός της Ευρώπης θα πληρώνουν πιο ακριβό εισιτήριο σε 5 πασίγνωστους πολιτιστικούς χώρους07:53Φορολογικό "διαζύγιο": Έως 2 Μαρτίου οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων07:38Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ πως αναζητούν «πρόσχημα» για στρατιωτική επέμβαση07:24Πυρκαγιά στο Ροστόφ της Ρωσίας από ουκρανικά drones - 4 τραυματίες07:10Οι παθολόγοι ζητούν πρόσβαση στη συνταγογράφηση φαρμάκων για την παχυσαρκία06:56Final 4: Οι GMs προβλέπουν Παναθηναϊκό στο f-4 κατά 95%, ενώ Ολυμπιακό κατά 50%06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Ιανουαρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν "πολύ ισχυρή δράση" εάν το Ιράν προχωρήσει σε απαγχονισμούς διαδηλωτών23:59Θετική γνώμη από την Επιτροπή Θεσμών για τον διορισμό νέου προέδρου και αντιπροέδρου στον τομέα ύδατος, της ΡΑΑΕΥ23:44Παραιτήθηκε η Μαρία Καρυστιανού από το ΔΣ του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών23:30ΟΗΕ: Περισσότερα από 100 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μετά την εκεχειρία23:20Κύπελλο Ελλάδας - Λεβαδειακός: Εκτός ο τραυματίας Βέρμπιτς από το μεγάλο ματς με την Κηφισιά23:06Αυστρία: 13χρονος βρήκε τον θάνατο όταν παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα στις Άλπεις22:52Ινδία: Άγριος ελέφαντας έχει σκοτώσει 20 ανθρώπους από την αρχή του χρόνου - Τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό του22:38Μπλόκα: Κάθοδο με τρακτέρ και συλλαλητήριο στην Αθήνα θέλουν οι Λαρισαίοι αγρότες22:28Θεοδωρικάκος: Πολύτιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα οι βουλευτές της διασποράς22:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο