LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 12 Οκτωβρίου 2024 09:01

Προϋπολογισμός 2025: Ανάπτυξη και αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις

Περιορισμός της φοροδιαφυγής, ανάπτυξη, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις φέρνουν επιπλέον έσοδα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2025, σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Υπουργείο Οικονομικών (εξωτερικά κτηρίου)

Η ανάπτυξη, η μείωση της φοροδιαφυγής και η αύξηση του εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους θα αποτελέσουν τις τρεις βασικές πηγές από τις οποίες ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2025 θα εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς την επιβολή νέων φόρων.

Παράλληλα, οι κρατικές δαπάνες θα αυξηθούν, δίνοντας έμφαση στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, μέσα από μέτρα για το στεγαστικό, το δημογραφικό και την ενίσχυση του εισοδήματος. Ο προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει επιπλέον μέτρα στήριξης ύψους 2,94 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2024.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα. Ένα σημαντικό στοιχείο που επισημαίνεται στο προσχέδιο είναι η επίδραση των γεωπολιτικών εξελίξεων, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την επίτευξη των στόχων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Στο δυσμενές σενάριο για την Ελλάδα, οι παράγοντες αστάθειας μπορεί να προκύψουν από ένα αρνητικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον, την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και από πιθανή μείωση της τουριστικής ζήτησης.

Παρά τις προκλήσεις, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισπράξει επιπλέον φορολογικά έσοδα ύψους 2,47 δισ. ευρώ το 2025, αυξάνοντας τα συνολικά έσοδα από φόρους στα 68,7 δισ. ευρώ, από 66,24 δισ. το 2024, δηλαδή μια αύξηση 3,7%.

Λεφτά - ευρώ (χαρτονομίσματα, κέρματα κτλ)

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025, η αύξηση αυτή θα προέλθει τόσο από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη όσο και από τη μείωση της φοροδιαφυγής, η οποία θα ενισχυθεί από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Μέχρι το 2027, τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναμένεται να κυμανθούν από 2 έως 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, με στόχο τη μείωση του κενού ΦΠΑ στο 9% μέχρι το 2026.

Τα Έσοδα

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 προβλέπεται να φτάσουν τα 74,612 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,824 δισ. ευρώ ή 5,4% σε σχέση με το 2024. Αναλυτικά, τα έσοδα από τους φόρους διαμορφώνονται ως εξής:

  • Φόρος εισοδήματος: Αναμένεται να φτάσει τα 24,941 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 1,065 δισ. ευρώ ή 4,5%. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα ανέλθει σε 15,052 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 878 εκατ. ευρώ, λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας και της αύξησης του κατώτατου μισθού. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα φτάσει τα 7,972 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 180 εκατ. ευρώ.
  • Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας: Αναμένεται να μειωθούν στα 2,395 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για όσους ασφαλίσουν την κατοικία τους.
  •  Φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών: Αναμένεται να φτάσουν τα 37,798 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 1,528 δισ. ευρώ (4,2%). Από αυτά, τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν σε 26,508 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,254 δισ. ευρώ.

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025 περιλαμβάνει μέτρα στήριξης εισοδημάτων, αντιμετώπισης του στεγαστικού και δημογραφικού προβλήματος, συνολικού ύψους 2,94 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων για το 2025 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,104 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024, φτάνοντας τα 2,944 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 628 εκατ. ευρώ αφορούν παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων, με 1,112 δισ. ευρώ να προέρχονται από μειώσεις εσόδων και 484 εκατ. ευρώ από αυξήσεις. Επιπλέον, σημαντικές παρεμβάσεις ύψους 2,316 δισ. ευρώ θα γίνουν στο σκέλος των δαπανών.

Χαρτονομίσματα - λεφτά - ευρώ

Οι δαπάνες

Για το 2025, οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 80,562 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,344 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην επιτάχυνση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), στην παραλαβή οπλικών συστημάτων από το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, στην κάλυψη της απώλειας εσόδων του ΕΟΠΥΥ λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, στην αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και στην ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Για το 2024, οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να ανέλθουν στα 76,218 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 1,586 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού. Οι δαπάνες για παροχές προς τους εργαζόμενους θα φτάσουν τα 404 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 36 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024. Επιπλέον, προβλέπεται δαπάνη 250 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης.

Οι δαπάνες για μεταβιβάσεις σε φορείς, τόσο εντός όσο και εκτός Γενικής Κυβέρνησης, αναμένεται να διαμορφωθούν στα 34,203 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 1,124 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2024. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ με 525 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των απωλειών εσόδων από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας, καθώς και στην ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Ειδήσεις σήμερα:

Κέρκυρα - Εκβιασμοί από εφοριακούς: Πως δρούσε η σπείρα (βίντεο)

Εορτολόγιο - 12 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Καιρός: Συννεφιά, βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σάββατο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟΠΕΚΕΠΕ - Μπαμπασίδης στον ΑΝΤ1: Τι είπε για τους επίμαχους διαλόγους και τα ΑΦΜ (βίντεο)Χθες 18:22 | Ειδήσεις

Στον ΑΝΤ1 μίλησε αποκλειστικά ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης για τους επίμαχους διαλόγους που εμπλέκεται το όνομά του.

Ζέττα Μακρή στον ΑΝΤ1: Τον γνώριζα προσωπικά, είμαι εξαιρετικά φορτισμένη και ήταν μία απόφαση δύσκολη για εμένα (βίντεο)Χθες 18:52 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1, η Ζέτα Μακρή για τον δημοσιογράφο που φέρεται να την εκβίαζε.

Έρχεται τετραήμερος καύσωνας με 42αρια - Ποιες περιοχές θα "βράσουν"Χθες 20:14 | Ειδήσεις

Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει 42 βαθμούς Κελσίου

Πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Το Ισραήλ ετοιμάζει την απάντησή τουΧθες 22:16 | Ειδήσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα συναντηθεί την Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι μία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί «την επόμενη εβδομάδα».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πυροσβεστική: 50 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα23:59Σοβαρή ξηρασία πλήττει την Ευρώπη – Σε κατάσταση πίεσης πάνω από το 50% της ηπείρου23:50Ιράν: Πρώτη εμφάνιση του Χαμενεΐ ενώπιον κοινού μετά τον πόλεμο των 12 ημερών 23:37Εύβοια: Πρόστιμο άνω των 8.000 ευρώ στον 52χρονο που συνελήφθη για την πυρκαγιά 23:23Αμαλιάδα: Προσωρινά κρατούμενη η 48χρονη που κάρφωσε γυναίκα με ψαλίδι23:08Ζελένσκι: Η καλύτερη και πιο παραγωγική συνομιλία μου με Τραμπ22:50Ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κατάρ - Συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας 22:33Ελευσίνα: Συνελήφθη 31χρονος που βίαζε και εξέδιδε 17χρονη22:17Μουντιάλ Συλλόγων: Η Παρί στους ημιτελικούς μετά την νίκη κόντρα στη Μπάγερν22:02Ζέττα Μακρή: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την σύλληψη του δημοσιογράφου – Ποια κατηγορία αντιμετωπίζει21:47Αργοστόλι: Άγριος ξυλοδαρμός διανομέα - Τέσσερις συλλήψεις21:32Κρήτη: Φωτιά στην Καρκαδιώτισσα Ηρακλείου 21:15Πειραιάς: Συνελήφθησαν μέλη συμμοριών για την ένοπλη συμπλοκή έξω από νυχτερινό κέντρο (βίντεο)20:59Έρχεται τετραήμερος καύσωνας με 42αρια - Ποιες περιοχές θα "βράσουν"20:45Πλημμύρες στο Τέξας: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών (εικόνες)20:29ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας - Νέος εκπρόσωπος Τύπου ο Κώστας Ζαχαριάδης20:13Formula 1: Ο Φερστάπεν κατέκτησε την pole position στη Βρετανία19:57Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή19:42Αριζόνα: Συγκινητική διάσωση 5χρονου στην έρημο – Τον εντόπισε αστυνομικός σκύλος μυρίζοντας τις κάλτσες του (βίντεο)19:26Ζέττα Μακρή στον ΑΝΤ1: Τον γνώριζα προσωπικά, είμαι εξαιρετικά φορτισμένη και ήταν μία απόφαση δύσκολη για εμένα (βίντεο)19:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο