LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: Σήμερα 14:04 | Ανανέωση: Σήμερα 15:14

ΣΥΡΙΖΑ - Κεντρική Επιτροπή: Το “πραξικόπημα”, το χρονοδιάγραμμα και οι προτάσεις

Τι δήλωσαν και πρότειναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  - ΠΣ, κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Κεντρική Επιτροπή - ΣΥΡΙΖΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τον Στέφανο Κασσελάκη να είναι απών, καθώς βρίσκεται σε περιοδεία στην Άρτα, κάτι που συγκέντρωσε τα πυρά από την Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά σημεία Εισήγησης της ΠΓ είναι τα εξής:

  • Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του Συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.
  • Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.
  • Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
  • Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.
  • Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.
  • Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.
  •  Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου.
  • Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει κάποιος- α να έχει γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη αντιπροσώπων και την εκλογή ΚΕ είναι 18/10/2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Νίκος Παππάς, ανέφερε στην τοποθέτηση του ότι πρέπει να επιλεγεί ένα χρονοδιάγραμμα και μια μέθοδος «που ακουμπά στα κοινά κεκτημένα και μας θυμίζει γιατί είμαστε μαζί σε αυτή την αίθουσα». «Και να θυμίσει στον κόσμο γιατί στρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Έξω από απολυτότητες», τόνισε.

Δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα να συζητηθεί το Καταστατικό ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, έμπειροι σύντροφοι και συντρόφισσες, έκαναν δουλειά με πάρα πολύ κόπο. Και έφεραν μια συνθετική πρόταση. Παρά τη διαφορετική επιλογή που κάνουν για το πρόσωπο του επόμενου προέδρου, ομονόησαν στις αναγκαίες αλλαγές». «Το κόμμα θα συνεχίσει να έχει Νομαρχιακές Επιτροπές, θα οργανώσει τις περιφέρειακες του οργανώσεις, θα έχει εκλεγμένο οργανωτικό γραφείο. Θα την πετάξουμε αυτή τη δουλειά; Όχι, πρέπει να τη συζητήσουμε με τη βάση», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «αυτή η δουλειά είναι η συνέχιση της προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, που ξεκίνησε το 2022 καθυστερημένα, τότε που αποφασίσαμε να εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση». Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Παππάς τόνισε: «και πρέπει να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό που θα προτείνει μετά. Αν θα μπορεί να ερμηνεύσει την εντολή ως επιταγή να φέρει τις δικές της προτάσεις για το καταστατικό. Όταν δεν θα έχει δεσμευτεί στο καταστατικό». Υπογράμμισε ότι «οι ηγεσίες στην αριστερά εκλέγονται όχι για να μην λογοδοτούν αλλά για να υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις» και πως «όλες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεγκτέες και ανακλητές».

Ο κ. Παππάς σχολίασε ότι ακούει «κουβέντες περί πραξικοπήματος» και ότι διαβάζει «αθλιότητες περί χούντας», για να τονίσει πως «το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα. Προβλέπει ότι οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές». «Δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες κουβέντες για την εσωτερική μας λειτουργία. Είναι πολύ βαριά η λέξη «χούντα» και η λέξη «πραξικόπημα». Εδώ υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες, που επί χούντας υπέφεραν. Εκτός και όσοι θεωρούν ότι έχει συντελεστεί πραξικόπημα, θα φέρουν και την πρόταση να αφαιρεθεί από το καταστατικό η ανάκληση», είπε.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «στη ΔΕΘ είχαμε μια συνεκτική παρουσία με προτάσεις», ενώ επισήμανε ότι «εχθές προναγγείλαμε την κατάθεση τροπολογίας για την προστασία της α' κατοικίας και των δανειοληπτών». Σχολίασε ότι «θα ήμασταν πάρα πολύ περισσότερο παραγωγικοί αν δίναμε σε αυτά τον χώρο που θα έπρεπε στον δημόσιο διάλογο» και ανέφερε ακόμη ότι «οφείλουμε να αντισταθούμε στην επιχείρηση του ιστορικού αναθεωρητισμού του κ. Μητσοτάκη».

Κεντρική Επιτροπή - ΣΥΡΙΖΑ

Τζάκρη: Πρόταση για "ορθό και σύντομο" χρονοδιάγραμμα συνεδρίου και εκλογής προέδρου και ΚΕ

Πρόταση για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου πολιτικών θέσεων και ανακήρυξης υποψηφιοτήτων στις 5-6 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου και ΚΕ στις 3 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 9 Νοεμβρίου, κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, σε αντιπαραβολή με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας.

Η κ. Τζάκρη ζήτησε η πρότασή της να τεθεί σε ψηφοφορία, ενώ σχολίασε ότι οι πράξεις που αναλογούν σήμερα σε αυτήν την ΚΕ «συνοψίζονται στην εξής μία: ορθό και σύντομο χρονοδιάγραμμα συνεδρίου και εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής».

Συγκεκριμένα η πρόταση της περιλαμβάνει το εξής χρονοδιάγραμμα:

«1. 5-6 Οκτωβρίου σύγκληση έκτακτου συνεδρίου

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου η ημερήσια διάταξη δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει δύο και μόνο θέματα:

Α) Την έγκριση του κειμένου πολιτικής απόφασης και

Β) Την προσκόμιση των υπογραφών στήριξης κάθε υποψηφιότητας, τις ομιλίες των υποψηφίων προέδρων και την ανακήρυξή τους.

Κατά την κρίση μου δεν απαιτείται νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την έγκριση των κειμένων καθώς αυτή η αρμοδιότητα μπορεί να εκχωρηθεί στην Πολιτική Γραμματεία, προκειμένου οι σύνεδροι να έχουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τα κείμενα και να μην ταλαιπωρούμε σε τέτοιους καιρούς τους συντρόφους με τρίτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε ένα μήνα. Ειδικά εφόσον δεν υπάρχει καταστατικό επίδικο.

2) Την διεξαγωγή εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και, εφόσον προκύψει ανάγκη δευτέρου γύρου για την εκλογή προέδρου, αυτός να διεξαχθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου (καθώς 10 Νοεμβρίου διεξάγεται ο Μαραθώνιος της Αθήνας), ώστε να λυθεί οριστικά και από τα μέλη το ζήτημα της συλλογικής μας ηγεσίας».

Η γραμματέας της ΚΟ υποστήριξε ότι «από την στιγμή που δεν υπάρχει καταστατικό επίδικο, δεν υπάρχει και καμία βάσιμη αιτιολογία για οποιαδήποτε παράταση των ημερομηνιών», προσθέτοντας ότι το τονίζει αυτό «γιατί άκουσα μόλις από τον Νίκο Παππά, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, μία πρόταση, η οποία κατατέθηκε μόνο προφορικά μέχρι σήμερα και δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο της συνεδριακής προσέγγισης». Πρόσθεσε ότι έτσι «εκ των πραγμάτων ανοίγει το κεφάλαιο ενός ευρύτερου προσυνεδριακού διαλόγου και θέτει σε διακινδύνευση όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα που μόλις σας κατέθεσα, αλλά και το χρονοδιάγραμμα του ανακοινωμένου υποψηφίου προέδρου Παύλου Πολάκη όπως το διατύπωσε και εν τέλει με το χρονοδιάγραμμα της ίδιας της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία δεν περιλαμβάνει στη πρόταση της συμπερίληψη Καταστατικού Συνέδριου στον οδικό χάρτη». Ανέφερε ότι «ο κοινός παρανομαστής και των τριών ολοκληρωμένων προτάσεων για τον οδικό χάρτη είναι η πρόνοια αποφυγής της εκ του προχείρου προσέγγισης ενός τόσο σοβαρού θέματος όπως το καταστατικό…».

Μιλώντας για την αντιπαράθεση της με τον Γιάννη Ραγκούση, είπε μεταξύ άλλων ότι «τον ισχυρισμό του ότι περιμένει κανείς 15 έτη για να καταγγείλει ότι υπήρξα τάχα απειλή για το δημόσιο συμφέρον, με αφορμή τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και τα παραφερνάλια τους, αυτόν τον παραδίδω στην χλεύη όποιου διαθέτει τον κοινό νου…» και πως «σε κάθε περίπτωση όμως θέλω να επισημάνω ότι τον λόγο θα έχει από Δευτέρα η δικαιοσύνη».

Τζάκρη - Ραγκούσης

Ο Γιάννης Ραγκούσης επεσήμανε μετξύ άλλων στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ:

"1) Υπερψήφιση της πρότασης μομφής σημαίνει εκ νέου προσφυγή στη βάση, δεν σημαίνει πραξικόπημα. Ισχυρισμοί τέτοιου τύπου για εκτροπή & πραξικόπημα, θα μπορούσαν να έχουν βάση εάν μετά τη μομφή γινόταν αντικατάσταση του πρώην Προέδρου με κάποιον ή κάποια άλλη, από την ΚΕ.
Όμως αυτό δεν συνέβη.Οι εκλογές από τη βάση προκηρύσσονται.

2) Αντίθετα, η ρητορική περί Πραξικοπήματος συνιστά de facto διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, από όσους την χρησιμοποιούν.

3) Πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί πολιτικό Συνέδριο πριν από την εκλογή προέδρου.

Οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μετά από 2,5 χρόνια, άρα έχουμε άπλετο χρόνο για ανασυγκρότηση.

Επειδή όμως, όποιος κι αν εκλεγεί νέος Πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι, είναι απαραίτητο να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για τα μείζονα πριν από την εκλογή νέου Προέδρου.

Σε διαφορετική περίπτωση ο πολιτικός διχασμός και η εσωστρέφεια θα συνεχιστούν και μετά την εκλογή Προέδρου. Κι έτσι ο κατήφορος θα συνεχιστεί.

Θα έχουμε πολλές περισσότερες αναταράξεις μετά την εκλογή Προέδρου, αν δεν έχουμε αποφάσεις Συνεδρίου."

«Όλοι και όλες θα κριθούν στη βάση» τόνισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά την τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι «στην προηγούμενη συνεδρίαση υπερψηφίσθηκε η πρόταση μομφής και συνεπώς είναι συλλογική μας απόφαση ότι ο Στέφανος Κασσελακης εξέπεσε για όλα όσα έχει πει για τα "μαύρα ταμεια", για τη συνεχόμενη κατασκευή εσωτερικών εχθρών, την στοχοποίηση στελεχών, τον διχασμό του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, τις εκκαθαρίσεις, τις προτάσεις ρευστοποίησης του κόμματος, την παραγωγή εσωστρέφειας και παραπολιτικής. Αυτή είναι πλέον θέση του κόμματος μας». Πρόσθεσε ότι «μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής η κατάσταση χειροτέρεψε από τον έκπτωτο πρόεδρο. Κουκουλοφόροι, εκτροπή, πραξικοπηματίες, στοχοποίηση στελεχών και νέες δολοφονίες χαρακτήρων».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σήμερα σε αυτό και να αποφασίσουμε ως Κ.Ε. ότι προσβλητικές αναφορές σε βάρος της προσωπικότητας στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως "κουκουλοφόροι", "πραξικοπηματίες", "εκτροπές" κ.ά. καθώς και συμπεριφορές και πράξεις που στοχοποιούν βουλευτές και στελέχη του κόμματος είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν σχέση με την Αριστερά». Ο Θ. Θεοχαρόπουλος εξέφρασε τη συμφωνία του με την κεντρική εισήγηση όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα και το Συνέδριο, «καθώς οι διαδικασίες δεν πρέπει να είναι ούτε fast track, ούτε αργόσυρτες».

Σχολίασε ότι για τις προϋποθέσεις έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και «καταλήξαμε σε μια εισήγηση της πολιτικής γραμματείας που σωστά βάζει το θέμα ότι "η υποβολή υποψηφιότητας πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων"».

Επιπλέον ανέφερε ότι «δεν πρέπει να αλλάξει ο αριθμός των υπογραφών πρέπει να μείνει 30 όπως την προηγούμενη φορά για να μην υπάρχει καμία υπόνοια ότι κάποιος θέλει να αποκλείσει κάποιον ή κάποια». Σχολίασε ότι «προς το παρόν μόνο η πλευρά Κασσελάκη έχει ζητήσει αύξηση υπογραφών σε 50».

Τόνισε ακόμη ότι «όσον αφορά τα κριτήρια διαφάνειας, στη συζήτηση που έχει γίνει έως τώρα κανένας δεν ήθελε και δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν από τους υποψήφιους» και πως «συνεπώς δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρξε αυτή η ένταση τις προηγούμενες μέρες. Κανονικά μόνοι τους οι υποψήφιοι με δική τους πρωτοβουλία θα έπρεπε να θέλουν ξεκάθαρους κανόνες».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι «όλοι και όλες θα κριθούν στη βάση. Πρόταση μομφής έγινε γιατί δεν αποδέχθηκε ο Κασσελάκης να πάει στην βάση. Πέρασε η μομφή, τώρα θα πάμε στην βάση» .

Τόνισε, τέλος, ότι «ο στόχος οφείλει να είναι να γίνει ξανά ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου με στόχο να αντιμετωπιστεί η επικίνδυνη για την κοινωνία κυβέρνηση του Μητσοτάκη».

Ειδήσεις σήμερα:

Ηράκλειο: “Έπλασε” απόπειρα απαγωγής για να... προβληθεί στα ΜΜΕ και συνελήφθη!

Αθήνα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο στο κέντρο της πρωτεύουσας

Καραλής στον ΑΝΤ1: Θέλω άλμα πάνω από 6,10 μέτρα, αλλά... (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗλεκτρική Διασύνδεση: Ελλάδα - Κύπρος υπέγραψαν το Πλαίσιο ΚατανόησηςΣήμερα 14:38 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με το πλαίσιο και τις σχετικές αποφάσεις των Ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών, το έργο αναμένεται να επανεκκινήσει στις αμέσως επόμενες μέρες

ΣΥΡΙΖΑ - Κεντρική Επιτροπή: Το “πραξικόπημα”, το καταστατικό και οι προτάσειςΣήμερα 14:04 | Ειδήσεις

Τι δήλωσαν και πρότειναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  - ΠΣ, κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Σεξουαλική κακοποίηση εγγονιών από τον παππού τους - Μητέρα παιδιών: Σκέφτηκα να σκοτώσω τον πατέρα μου...Σήμερα 10:48 | Ειδήσεις

Τι εξομολογείται η μητέρα των τεσσάρων παιδιών που έπεσαν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον ίδιο τους τον παππού.

Συρία: Το φωσφορικό άλας, τα λιπάσματα, η “τρίπλα” μέσω Λιβάνου και οι τεράστιες εισαγωγές στην ΕλλάδαΤρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024 13:57 | Ειδήσεις

Ο Χάρης Καρανίκας γράφει για τις εισαγωγές ορυκτών από την Συρία, τις κυρώσεις  και το "παραθυράκι" του Λιβάνου, αλλά και την καθοριστική ρωσική “παρέμβαση” που εξασφαλίζει εισροές κεφαλαίων στο καθεστώς του Άσαντ. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δήμος Αθηναίων για ποντίκια στο Σύνταγμα: Δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος17:41Panic button: Η ποινή στον άνδρα που “τρύπωσε” σε σπίτι και απειλούσε την μάνα των παιδιών του17:28Κατεχόμενα - Τουρκία: Θα διαχειριζόμαστε και την “Γαλάζια Πατρίδα” με το κέντρο παρακολούθησης πλοίων 17:14Γάζα: Ισραηλινός βομβαρδισμός σχολείου με εκτοπισμένους (βίντεο)17:00Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονου16:47Χολαργός: Καταδίωξη “μαϊμού” λογιστών που εξαπάτησαν 95χρονη (εικόνες)16:33Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Παπαστεφανάκης16:22Συρία: Το φωσφορικό άλας, τα λιπάσματα, η “τρίπλα” μέσω Λιβάνου και οι τεράστιες εισαγωγές στην Ελλάδα16:08Σακελλαροπούλου: Ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους συνιστά επιτυχή μετάβαση στο νέο κόσμο της εργασίας15:55ΣΥΡΙΖΑ: Η προθεσμία για τις υποψηφιότητες 15:41Ηλεκτρική Διασύνδεση: Ελλάδα - Κύπρος υπέγραψαν το Πλαίσιο Κατανόησης15:27ΣΥΡΙΖΑ - Κεντρική Επιτροπή: Το “πραξικόπημα”, το χρονοδιάγραμμα και οι προτάσεις 15:14Σπάτα: Συναγερμός για πυροβολισμούς15:01Μπρούκλιν: Τραυματίες από πυροβολισμούς για τον αφοπλισμό άνδρα με μαχαίρι (βίντεο)14:47ΣΥΡΙΖΑ: Στην Άρτα ο Κασσελάκης - Σπόντες από τη Γεροβασίλη (εικόνες)14:33Εξάρχεια: Συνελήφθη δραπέτης φυλακών – Έκλεψε μέσα σε 8 ημέρες 14 αυτοκίνητα! (εικόνες)14:20Δωδεκάνησα: Αποζημίωση πολλών χιλιάδων ευρώ για άδικη κράτηση στις φυλακές14:07Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά από τον Μπάιντεν δυτικούς πυραύλους για να χτυπήσει τη Ρωσία13:53Revenge porn – Καταγγελία 17χρονου: “Πήραν” φωτογραφίες του μέσω Social Media και του ζητούσαν λύτρα13:40Βία ανηλίκων - Νέος Κόσμος: Μαθητές δέχθηκαν άγρια επίθεση από εξωσχολικούς13:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο