LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: Χθες 16:31

Κύπρος: Απολύθηκε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, Γενικός Ελεγκτής του Κράτους

Τι λέει ο ίδιος για την καρατόμησή του. Για ποιον λόγο αποφασίστηκε η απομάκρυνση από τη θέση του.

Οδυσσέας Μιχαηλίδης - Κύπρος

Στον απόηχο της πρωτοφανούς απόφασης κατά του τέως πλέον Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, το πολιτικό σύστημα της Κύπρου σείεται, με τον ίδιο στις δηλώσεις του λίγο μετά την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου να καταγγέλλει σχέδιο φαγώματός του από τον τέως ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη, τον νυν ΠτΔ Νίκο Χριστοδουλίδη και τη Νομική Υπηρεσία.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Κύπρου, με μια ιστορική απόφαση, αποφάσισε ομόφωνα την άμεση απόλυση του Γενικού Ελεγκτή του Κράτους, Οδυσσέα Μιχαηλίδη για ανάρμοστη συμπεριφορά. Την απόλυση του είχε ζητήσει ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, για μια σειρά από λόγους που κατά την άποψη του υπέσκαπταν τον θεσμό που υπηρετούσε ο ίδιος αλλά και το Κράτος Δικαίου.

Το Δικαστικό Συμβούλιο υιοθέτησε πλήρως τις απόψεις του Γενικού Εισαγγελέα και αποφάσισε πως ο Γενικός Ελεγκτής είναι παντελώς ανίκανος για να υπηρετεί στην θέση που βρίσκεται. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου και να απολύσει από σήμερα κιόλας τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Στον κ. Μιχαηλίδη αποδόθηκε απρεπής συμπεριφορά για τις συνεχείς αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από τις οποίες άφηνε υπονοούμενα, ειρωνευόταν και εξευτέλιζε όποιον διαφωνούσε μαζί του.

Επίσης δεν έλαβε μέτρα και δεν διαχώρισε τη θέση του από σελίδα στο Facebook με τίτλο «Ομάδας Στήριξης Γενικού Ελεγκτή» η οποία εμφάνιζε την φωτογραφία του μέσα από αναρτήσεις, εξύβριζε και απειλούσε όσους διαφωνούσαν με τους χειρισμούς του κ. Μιχαηλίδη.

Μιχαηλίδης: Προσπάθησαν να με "φάνε"

«Ήρθα σε αντιπαράθεση με το σύστημα και σήμερα το σύστημα διά της απόφασης αυτής που ακούσατε, του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, πέτυχε την καρατόμησή μου, παρουσιάζοντάς με ως με διαφορά τον χειρότερο αξιωματούχο που πέρασε από την ΚΔ», είπε ο Οδυσσέας Μηχαηλίδης.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για «πάταξη της γάγγραινας που λέγεται διαφθορά κι έχει πολύ βαθιά πλοκάμια», απαντώντας όμως διπλωματικά εάν θα το πράξει αυτό από το μετερίζι της ενεργούς πολιτικής.

Για τα περί σχεδίου φαγώματος του Γενικού Ελεγκτή, στο οποίο ενέπλεξε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και τον ΠτΔ, Νίκο Χριστοδουλίδη απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, απορρίπτοντας με κατηγορηματικό τρόπο τις κατηγορίες.

Τρεις έγκριτοι νομικοί προχώρησαν, στο Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1 σε μια πρώτη ανάγνωση και ερμηνεία της απόφασης του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Καταπέλτη που δεν αφήνει παράθυρο νομικής αμφισβήτησης χαρακτηρίζει την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου για παύση του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

Αναφέρει ότι πρόκειται για σαρωτική επικράτηση των θέσεων των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και νομική ήττα σ’ όλα τα σημεία του Γενικού Ελεγκτή.
Ο κ. Αιμιλιανίδης εξέφρασε έκπληξη για το βαθμό της έντασης του λεκτικού αλλά και για το γεγονός ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, ενώ έκανε λόγο για το προηγούμενο που δημιουργείται.

Αντιδράσεις για την απόφαση

Το ενδεχόμενο προσφυγής του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, σχολίασε ο πρόεδρος του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Παρασκευά, ο οποίος σημείωσε ότι εντός Κύπρου δεν υπάρχει ένδικο μέσο για να αμφισβητήσει την σημερινή απόφαση.

Πρωτόγνωρη και πρωτοφανή χαρακτήρισε τη θεσμική και ακολούθως νομική σύγκρουση δυο ανεξάρτητων κρατικών αξιωματούχων, ο νομικός και πρώην αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Χριστοφίδης.

Άπαντες αναγνώρισαν ότι η σημερινή απόφαση – ορόσημο εκτός από νομικές έχει και πολιτικές προεκτάσεις.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του πάντως, ο Αναπληρωτής Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κυριάκου, διαβεβαιώνει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία συνεχίζει το έργο της, όπως επιβάλλουν οι συνταγματικές επιταγές, διεξάγοντας τους νενομισμένους ελέγχους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πηγή: ant1live.com

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ερντογάν απολαμβάνει φραπέ σε καφετέρια στην Άγκυρα (βίντεο)

Λίβανος - Κατασκευάστρια βομβητών: Οι ασύρματοι που εξερράγησαν δεν παράγονται εδώ και δέκα χρόνια

Μαρινάκης για κόκκινα δάνεια: Οι βουλευτές πρέπει να ρωτούν και οι υπουργοί να απαντούν


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙσραήλ: Χτυπά τον Λίβανο από αέρος - Δεκάδες επιδρομές σε στόχους της Χεζμπολάχ (εικόνες)Χθες 23:29 | Ειδήσεις

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό της διένεξης, το Ισραήλ εξαπέλυσε απόψε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, όπως μεταδίδουν λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο “οδικός χάρτης” για την εκλογή του ΠροέδρουΧθες 20:58 | Ειδήσεις

Πότε θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου Προέδρου, Πόσες υπογραφές απαιτούνται από μέλη της Κ.Ε για την κατάθεση υποψηφιότητας.

Μητσοτάκης για φρεγάτες Belharra: Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η θωράκιση της πατρίδας (εικόνες)Χθες 19:13 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απόκτηση ακόμη μίας φρεγάτας Belharra.

Αγορά περσικών χαλιών από το Υπουργείο Τουρισμού: Τι απαντά η Δέσποινα Μοιραράκη (βίντεο)Χθες 21:14 | Ειδήσεις

Αντιδράσεις προκάλεσε η αγορά από το υπουργείο Τουρισμού, δύο περσικών χαλιών, συνολικού κόστους 18 χιλιάδων ευρώ, από την επιχείρηση Μοιραράκη. Τι απαντά η ίδια.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι έδειξε η αυτοψία Λέκκα στο Φαράγγι της Σαμαριάς23:59Ισραήλ: Χτυπά τον Λίβανο από αέρος - Δεκάδες επιδρομές σε στόχους της Χεζμπολάχ (εικόνες)23:48Άλιμος: Αγνοείται 16χρονος που πήγε για μπάνιο23:36Μέσι: Διαιτητής δεν τον απέβαλλε με αντάλλαγμα τη φανέλα του!23:36Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή23:13Καταιγίδα “Μπόρις”: Οι Βρυξέλλες θα αποδεσμεύσουν 10 δις για τις πληγείσες περιοχές23:02Αγρίνιο: Μαθητής συνελήφθη σε κατάληψη σχολείου22:48ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται η κόντρα Τζάκρη - Ραγκούση για το “bullying”22:35BCL: Ο ΠΑΟΚ πήρε... το θρίλερ κόντρα στην Οραντέα22:21Δολοφονία Κατσούρη - Εισαγγελία: Στο στόχαστρο των ερευνών αξιωματικοί της ΕΛΑΣ22:08Champions League: Η Μπάγερ Λεβερκούζεν σκόρπισε... στους 4 ανέμους την Φέγενορντ21:54Αγορά περσικών χαλιών από το Υπουργείο Τουρισμού: Τι απαντά η Δέσποινα Μοιραράκη (βίντεο)21:41 Φοροδιαφυγή: Έναν μεγαλοπαράγοντα, έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου και έναν επιχειρηματία στη Μύκονο “έπιασαν” τα “δίχτυα” της ΑΑΔΕ (βίντεο)21:27ΣΥΡΙΖΑ: Ο “οδικός χάρτης” για την εκλογή του Προέδρου21:14Εκλογές - ΗΠΑ: “Τραμπάλα” οι δημοσκοπήσεις για Τραμπ και Χάρις21:00ΗΠΑ: Έφηβη εκτελεί τη μητέρα της και στέλνει άνετη SMS από την κουζίνα του σπιτιού της (βίντεο)20:47ΑΑΔΕ: Επιστροφές άνω των 5,3 δις ευρώ μέσα στο 202420:34Μητσοτάκης: Να αποκτήσουμε ένα κράτος με περισσότερη διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα (εικόνες)20:20ΠΑΣΟΚ: Υψηλοί τόνοι μεταξύ των υποψηφίων πριν το ντιμπέιτ20:07Μητσοτάκης για φρεγάτες Belharra: Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η θωράκιση της πατρίδας (εικόνες)19:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο