LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚλίμαΔημοσίευση: Χθες 13:54

Σαμαριά: Απεγκλωβίστηκαν και οι τελευταίοι τουρίστες από το φαράγγι (εικόνες)

Τον φόβο και τον τρόμο έζησαν επισκέπτες στο Φαράγγι της Σαμαριάς. Οι συγκλονιστικές περιγραφές των τουριστών για το μοιραίο συμβάν που μία γυναίκα έχασε τη ζωή της.

Φαράγγι Σαμαριάς - τουρίστες

Σε ένα από τα οπτικά ντοκουμέντα – τα οποία ανήρτησε μια από τους τουρίστες που βρέθηκαν στο Φαράγγι Σαμαριάς – αποτυπώνεται ένα χωμάτινο ποτάμι, με τεράστια ορμή να «σκάει» στο σημείο όπου βρισκόταν την ώρα εκείνη το γκρουπ.

Οι περιπατητές στέκονταν τρομαγμένοι σε σημείο κοντά στο καταφύγιο, για να αποφύγουν τις πέτρες και το χώμα.

Στο δεύτερο βίντεο φαίνονται οι τουρίστες εγκλωβισμένοι σε ένα σημείο στην απόληξη του φαραγγιού, καθώς μπροστά τους περνάει ορμητικός χείμαρρος με φερτά υλικά που κόβει στα δύο το μονοπάτι.

«Η ημέρα ξεκίνησε ωραία στο Φαράγγι Σαμαριάς και ολοκληρώθηκε με κεραυνούς, αστραπές και κατολισθήσεις στα τελευταία 5 χιλιόμετρα», έγραψε σε ανάρτησή της η τουρίστρια, η οποία δεν ήταν στο γκρουπ των περιπατητών με την 35χρονη που έχασε τη ζωή της.

Απεγκλωβίστηκαν και οι τελευταίοι τουρίστες

Στις 12:55 το μεσημέρι της Πέμπτης απεγκλωβίστηκαν οι τελευταίοι δέκα τουρίστες από το Φαράγγι της Σαμαριάς. Οι τελευταίοι τουρίστες έκαναν την διαδρομή στο φαράγγι ανάποδα καθώς είχαν διανυκτερεύσει εκεί για λόγους ασφαλείας. Κάποιοι από αυτούς ήταν μεγάλης ηλικίας και κρίθηκε προτιμότερο μείνουν εκεί. Το μεσημέρι της Πέμπτης, βγήκαν πίσω στο Ξυλόσκαλο και αυτή τη στιγμή μεταφέρονται στις περιοχές διαμονής τους.

«Δέκα άτομα που παρέμεναν στον παλιό οικισμό Σαμαριάς βγήκαν από το Φαράγγι. Οι άνθρωποι φιλοξενήθηκαν από τους φύλακες του δρυμού και ήρθαν στο Ξυλόσκαλο για να φύγουν. Έμειναν εκεί για λόγους ασφαλείας, γιατί είχαν καθυστερήσει στο μονοπάτι και έμειναν εκεί, διότι διαφορετικά θα ήταν όλο το απόγευμα στο μονοπάτι και θα κινδύνευαν και οι εργαζόμενοι και εκείνοι. Εμείς εν μέρει αποκρύψαμε αυτό που είχε συμβεί, για να περάσουν ένα βράδυ πιο ήρεμο. Δεν τους το είπαμε εκείνο το βράδυ», δήλωσε στο zarpanews.gr ο Αλκιβιάδης Πενταράκης, εκπρόσωπος εργαζομένων στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, 

«Δεν είχαμε καμιά ενημέρωση για την κακοκαιρία από καμιά υπηρεσία. Είδαμε το φαινόμενο την τελευταία στιγμή και είχαν ήδη μπει 1071 άτομα στο φαράγγι. Προσπαθήσαμε να είναι ασφαλείς. Δυστυχώς όμως μια πέτρα που έπεσε από ψηλά έφερε το τραγικό αποτέλεσμα. Υπάρχει επίσης έλλειψη γιατρού στην Αγία Ρουμέλη. Υπήρχε ένας γιατρός τουρίστας εκεί, αλλά η αιμορραγία ήταν ακατάσχετη και η γυναίκα πέθανε», πρόσθεσε ακόμα.

Φαράγγι Σαμαριάς - τουρίστες

«Περάσαμε πολύ ωραία το βράδυ, αλλά ήταν πολύ άσχημο αυτό που συνέβη με την κυρία στο Φαράγγι. Ξεκινήσαμε να ανεβαίνουμε και μας βρήκαν οι άνθρωποι του δρυμού. Δεν φοβηθήκαμε, εμείς εργαζόμαστε στην Ελβετία στις Άλπεις», είπε η τουρίστρια από το Βέλγιο, Dominique Poire.

«Δεν μπορούσε να προβλεφθεί»

Ο κ. Πενταράκης επισημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για κλείσιμο του φαραγγιού, λόγω καιρικών φαινομένων.

«Τα προγνωστικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας σε μεταβατικές περιόδους που επικρατεί μεγάλη αστάθεια, όπως το φθινόπωρο και την άνοιξη δεν έχουν την δυνατότητα να προσομοιώσουν με ακριβή τρόπο την ένταση και την ποσότητα της βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας και ιδιαίτερα σε μία μικρή γεωγραφικά περιοχή. Πολλές φορές οδηγούμαστε και σε ανατροπή της πρόγνωσης εξαιτίας και της τοπογραφίας της περιοχής. Αυτό συνέβη τις προηγούμενες ημέρες στους Αμπελόκηπους Αττικής, αλλά και στο Φαράγγι της Σαμαριάς τώρα», εξηγεί μετεωρολόγος

Να σημειωθεί ότι χθες Τετάρτη (18.09.2024) την ώρα που εκατοντάδες τουρίστες έκαναν πεζοπορία στο Φαράγγι Σαμαριάς ξέσπασε καταιγίδα με συνέπεια να αποκολληθεί ένας βράχος, ο οποίος χτύπησε στο μηρό για 35χρονη τουρίστρια που πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία.

Με ευθύνη των επισκεπτών
Η είσοδος και η κατάβαση του Φαραγγιού της Σαμαριάς γίνεται με προσωπική ευθύνη του κάθε επισκέπτη. Οι κατολισθήσεις δεν είναι σπάνιο φαινόμενο είτε λόγω αέρα, είτε λόγω των κρι κρι, ακόμη και όταν δεν υπάρχει βροχόπτωση. Παράλληλα υπάρχει διαρκής ισχυρή σύσταση στους επισκέπτες να μη μιλούν δυνατά και να μη βάζουν μουσική, αφού μπορεί να προκληθεί κατολίσθηση. Στη διαδρομή των 13 χιλιομέτρων του βασικού μονοπατιού δεν είναι λίγα τα επικίνδυνα σημεία, στα οποία μάλιστα υπάρχουν και προειδοποιητικές πινακίδες για τον κίνδυνο πτώσης βράχων.

Υπήρξαν και στο παρελθόν ατυχήματα 
Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται ατύχημα στο Φαράγγι της Σαμαριάς. Στις 13 Αυγούστου 2023 ένας Ισπανός τουρίστας έχασε το πόδι του, όταν καταπλακώθηκε από βράχους που αποκολλήθηκαν μετά από σεισμό. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2023, ένας 29χρονος περιπατητής χτυπήθηκε σοβαρά στο κεφάλι από πτώση βράχου και χρειάστηκε πολύωρη επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό του. Τον Ιούλιο του 2022, δύο τουρίστριες τραυματίστηκαν σοβαρά από πτώση βράχων, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ενώ τον Μάιο του 2019, μια 70χρονη έχασε τη ζωή της, όταν έπεσε σε γκρεμό βάθους 10 μέτρων.

Κλιμάκιο επιστημόνων του ΕΚΠΑ, υπό τον Ευθύμιο Λέκκα, πραγματοποιούν αυτοψία στην περιοχή προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια του Φαραγγιού Σαμαριάς, το οποίο παραμένει κλειστό μέχρι νεοτέρας.

Αύριο, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί αυτοψία και από εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ). Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών θα ξεκινήσει η συντήρηση του μονοπατιού.

Νεότερη ενημέρωση για τη λειτουργία του Φαραγγιού της Σαμαριάς θα ακολουθήσει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ειδήσεις σήμερα:

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο θάνατοι την περασμένη εβδομάδα

Ο Ερντογάν απολαμβάνει φραπέ σε καφετέρια στην Άγκυρα (βίντεο)

Πάρος: Βύθιση ταχύπλοου - Οι επιβάτες διασώθηκαν από πλοίο της γραμμής

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙσραήλ: Χτυπά τον Λίβανο από αέρος - Δεκάδες επιδρομές σε στόχους της Χεζμπολάχ (εικόνες)Χθες 23:29 | Ειδήσεις

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό της διένεξης, το Ισραήλ εξαπέλυσε απόψε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, όπως μεταδίδουν λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο “οδικός χάρτης” για την εκλογή του ΠροέδρουΧθες 20:58 | Ειδήσεις

Πότε θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου Προέδρου, Πόσες υπογραφές απαιτούνται από μέλη της Κ.Ε για την κατάθεση υποψηφιότητας.

Μητσοτάκης για φρεγάτες Belharra: Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η θωράκιση της πατρίδας (εικόνες)Χθες 19:13 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απόκτηση ακόμη μίας φρεγάτας Belharra.

Αγορά περσικών χαλιών από το Υπουργείο Τουρισμού: Τι απαντά η Δέσποινα Μοιραράκη (βίντεο)Χθες 21:14 | Ειδήσεις

Αντιδράσεις προκάλεσε η αγορά από το υπουργείο Τουρισμού, δύο περσικών χαλιών, συνολικού κόστους 18 χιλιάδων ευρώ, από την επιχείρηση Μοιραράκη. Τι απαντά η ίδια.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι έδειξε η αυτοψία Λέκκα στο Φαράγγι της Σαμαριάς23:59Ισραήλ: Χτυπά τον Λίβανο από αέρος - Δεκάδες επιδρομές σε στόχους της Χεζμπολάχ (εικόνες)23:48Άλιμος: Αγνοείται 16χρονος που πήγε για μπάνιο23:36Μέσι: Διαιτητής δεν τον απέβαλλε με αντάλλαγμα τη φανέλα του!23:36Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή23:13Καταιγίδα “Μπόρις”: Οι Βρυξέλλες θα αποδεσμεύσουν 10 δις για τις πληγείσες περιοχές23:02Αγρίνιο: Μαθητής συνελήφθη σε κατάληψη σχολείου22:48ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται η κόντρα Τζάκρη - Ραγκούση για το “bullying”22:35BCL: Ο ΠΑΟΚ πήρε... το θρίλερ κόντρα στην Οραντέα22:21Δολοφονία Κατσούρη - Εισαγγελία: Στο στόχαστρο των ερευνών αξιωματικοί της ΕΛΑΣ22:08Champions League: Η Μπάγερ Λεβερκούζεν σκόρπισε... στους 4 ανέμους την Φέγενορντ21:54Αγορά περσικών χαλιών από το Υπουργείο Τουρισμού: Τι απαντά η Δέσποινα Μοιραράκη (βίντεο)21:41 Φοροδιαφυγή: Έναν μεγαλοπαράγοντα, έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου και έναν επιχειρηματία στη Μύκονο “έπιασαν” τα “δίχτυα” της ΑΑΔΕ (βίντεο)21:27ΣΥΡΙΖΑ: Ο “οδικός χάρτης” για την εκλογή του Προέδρου21:14Εκλογές - ΗΠΑ: “Τραμπάλα” οι δημοσκοπήσεις για Τραμπ και Χάρις21:00ΗΠΑ: Έφηβη εκτελεί τη μητέρα της και στέλνει άνετη SMS από την κουζίνα του σπιτιού της (βίντεο)20:47ΑΑΔΕ: Επιστροφές άνω των 5,3 δις ευρώ μέσα στο 202420:34Μητσοτάκης: Να αποκτήσουμε ένα κράτος με περισσότερη διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα (εικόνες)20:20ΠΑΣΟΚ: Υψηλοί τόνοι μεταξύ των υποψηφίων πριν το ντιμπέιτ20:07Μητσοτάκης για φρεγάτες Belharra: Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η θωράκιση της πατρίδας (εικόνες)19:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο