LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΑθλητικάΔημοσίευση: 13 Σεπτεμβρίου 2024 13:30

Σβεν Γκόραν Έρικσον: Συγκίνηση στην κηδεία του προπονητή (εικόνες)

Στην τελετή παρέστησαν εκατοντάδες άτομα, απ' όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών η πολιτική ηγεσία της Σουηδίας, αλλά και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, με τον οποίο είχε στενή φιλία. 

Σβεν Γκόραν Έρισκον - Κηδεία

Κηδεύτηκε σήμερα ο Σβεν Γκόραν Ερικσον, που έχασε πρόσφατα τη μάχη με τον καρκίνο. Η τελετή έγινε στην μικρή πόλη Τόρσμπι (με λιγότερους από πέντε χιλιάδες κατοίκους, κοντά στα σύνορα με τη Νορβηγία) όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια.

Ο Σουηδός υπήρξε ένας από τους κορυφαίους προπονητές της Ευρώπης τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 και το 2001 έγινε ο πρώτος ξένος τεχνικός που ανέλαβε την εθνική Αγγλίας, με την οποία έφτασε ως τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2002 και το 2006, αλλά και του EURO 2004.

Σβεν Γκόραν Έρισκον - Κηδεία

Σβεν Γκόραν Έρισκον - Κηδεία

Στην τελετή παρέστησαν εκατοντάδες άτομα, απ' όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών η πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, με τον οποίο είχε στενή φιλία. Στις αρχές του χρόνου, ο Ερικσον είχε ανακοινώσει ότι πάσχει από καρκίνο τελικού σταδίου στο πάγκρεας, ενώ πρόσφατα αποχαιρέτησε τους φιλάθλους με ένα συγκινητικό βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σβεν Γκόραν Έρισκον - Κηδεία

Σβεν Γκόραν Έρισκον - Κηδεία

Γεννημένος στις 5 Φεβρουαρίου 1948 στην πόλη Σούνε της Σουηδίας, ο Σβεν Γκόραν Ερικσον είχε μία μάλλον αδιάφορη καριέρα ως ποδοσφαιριστής και εγκατέλειψε τα γήπεδα σε ηλικία 25 ετών. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο, όμως, τον οδήγησε να ασχοληθεί με την προπονητική, ξεκινώντας ως βοηθός προπονητής της Ντάγκερφορς, στην 3η κατηγορία του σουηδικού πρωταθλήματος και το 1979 έκανε το μεγάλο «άλμα» στην καριέρα του και ανέλβε προς γενική έκπληξη την Γκέτεμποργκ, όπου και αρχίζει να «φτιάχνει» το όνομά του.

Κατέκτησε δύο φορές το κύπελλο Σουηδίας και το 1982 αφήνει άφωνη την ποδοσφαιρική Ευρώπη, οδηγώντας την ομάδα του στην κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA, με δύο νίκες στον τελικό απέναντι στο Αμβούργο (την ομάδα δηλαδή που ένα χρόνο αργότερα κέρδισε στην Αθήνα το Κύπελλο Πρωταθλητριών!).

Ο ευρωπαϊκός θρίαμβος της Γκέτεμποργκ υπήρξε το «διαβατήριο» για την... εκτόξευση του Ερικσον. Το ίδιο καλοκαίρι αναλαμβάνει την Μπενφίκα, με την οποία κατακτά σε δύο χρόνια ισάριθμα πρωταθλήματα και ένα κύπελλο Πορτογαλίας, ενώ έφτασε ξανά ως τον τελικό του Κυπέλλου UEFA, χάνοντας αυτή τη φορά το τρόπαιο από την Άντερλεχτ.

Επόμενος «σταθμός» της καριέρας του ήταν το καμπιονάτο και η Ρόμα, στην οποία έμεινε τρία χρόνια και πανηγύρισε ένα κύπελλο Ιταλίας, για να ακολουθήσει μία μέτρια διετία στη Φιορεντίνα και η επιστροφή στην Μπενφίκα, την οποία οδήγησε ως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1990 (ηττήθηκε 1-0 από την ανυπέρβλητη Μίλαν του Αρίγκο Σάκι), ενώ κατέκτησε άλλο ένα πρωτάθλημα.

Σβεν Γκόραν Έρικσον - προπονητής

Το 1992 επέστρεψε στη Ιταλία για λογαριασμό της Σαμπντόρια, που μόλις είχε φτάσει «μια ανάσα» από τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης (χάνοντας τον τελικό από την Μπαρτσελόνα).

Έμεινε πέντε χρόνια στη Γένοβα, αλλά δεν μπόρεσε να οδηγήσει τους «μπλουτσερκιάτι» σε ανάλογες επιτυχίες, με εξαίρεση την κατάκτηση του κυπέλλου το 1994. Το 1997 ανέλαβε τη Λάτσιο, όπου πανηγύρισε πολύ μεγάλες επιτυχίες: δύο κύπελλα και δύο σούπερ καπ Ιταλίας, το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Σούπερ Καπ Ευρώπης το 1999 και κυρίως το πρωτάθλημα του 2000, μόλις το δεύτερο -και τελευταίο μέχρι σήμερα- στην ιστορία του συλλόγου της Ρώμης.

Πριν καν αποχωρήσει από τη Λάτσιο, απ' όπου απολύθηκε τον Ιανουάριο του 2001, ο Έρικσον είχε συμφωνήσει να αναλάβει την εθνική Αγγλίας, αντικαθιστώντας τον Κέβιν Κίγκαν.

Στη συνέχεια ανέλαβε τη Μάντσεστερ Σίτι. Ακολούθως είχε ένα αποτυχημένο πέρασμα από την εθνική ομάδα του Μεξικού, ανέλαβε για ένα διάστημα τεχνικός διευθυντής στη Νοτς Κάουντι και επανήλθε στους πάγκους ως ομοσπονδιακός τεχνικός της Ακτής Ελεφαντοστού για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Κοουτσάρισε για ένα χρόνο τη Λέστερ στην Τσάμπιονσιπ και ολοκλήρωσε την προπονητική σταδιοδρομία του σε ομάδες της Κίνας (Γκουανγκζού R&F, Σανγκάη SIPG, Σενζέν) και στην εθνική ομάδα των Φιλιππίνων.

Ερυθρά Θάλασσα - “Sounion”: Επιχείρηση διάσωσης από ελληνικό πλοίο

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης, ο “εμφύλιος διαρκείας” και η νέα διάσπαση στον ορίζοντα

Τουρκία: Η “Γαλάζια Πατρίδα” επίσημα στα σχολικά βιβλία (εικόνες) 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘεσσαλονίκη: Φωτιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ στο κέντρο της πόληςΣήμερα 11:04 | Ειδήσεις

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Δόμνα Μιχαηλίδου: Το "Σπίτι μου 2", η Κάρτα Αναπηρίας και το επίδομα των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχος (βίντεο)Σήμερα 08:56 | Ειδήσεις

Όσα είπε η κ. Μιχαηλίδου τα αποτελέσματα των προγραμμάτων Στέγασης.

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την Τρίτη - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούνΣήμερα 12:18 | Ειδήσεις

Οι βροχοπτώσεις εκτός της μεγάλης έντασης θα έχουν και μεγάλη διάρκεια.

Ιθάκη - Αλέξης Τσίπρας για Βαρουφάκη: Η αυτοκριτική, οι επιλογές και το παρασκήνιο της κρίσιμης περιόδουΣήμερα 10:18 | Ειδήσεις

Ο πρώην Πρωθυπουργός περιγράφει πως ο Βαρουφάκης, που αρχικά αντιμετωπιζόταν ως πολύτιμο «asset» με διεθνή αναγνωρισιμότητα, μετατράπηκε σύντομα σε αρνητικό πρωταγωνιστή. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χαλκίδα: Μητέρα παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ πήγαινε τον 10χρονο γιο της στο σχολείο13:34Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες ανεβάζουν το κόστος - Καταναλωτές επιλέγουν να τα φτιάξουν μόνοι τους13:20Ιθάκη - Αλέξης Τσίπρας για Αχτσιόγλου: Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε13:06Ζελένσκι για συνομιλίες Γενεύης: Έχει σημειωθεί πρόοδος - Τώρα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή 12:52Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την Τρίτη - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν12:38Ομπράντοβιτς: Ο Παναθηναϊκός έχει το καλύτερο ρόστερ στην Euroleague12:24Συνάντηση Μητσοτάκη-Τασούλα: Τι είπαν για ακρίβεια, ενεργειακά και κακοκαιρία στην Ήπειρο12:10Αυστραλία: Η γερουσιαστής Πολίν Χάνσον εμφανίστηκε με μπούρκα μέσα στο κοινοβούλιο ζητώντας την απαγόρευσή της11:56Καταβάλλεται σήμερα η ετήσια οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους11:42Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ στο κέντρο της πόλης11:28Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Καρδίτσα11:14Βέλγιο: Παραλύει από σήμερα η χώρα - Τριήμερη απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεταρρυθμίσεις11:00Έσπασε αγωγός της ΕΥΔΑΠ στο κέντρο της Αθήνας10:46Ιθάκη - Αλέξης Τσίπρας για Βαρουφάκη: Η αυτοκριτική, οι επιλογές και το παρασκήνιο της κρίσιμης περιόδου10:32Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν διαβουλεύσεις για την Ουκρανία στο περιθώριο της συνόδου ΕΕ- Αφρικανικής Ένωσης10:18Ληστές δήλωναν άστεγοι και έπαιρναν επιδόματα - Εμπλέκονται σε δεκάδες διαρρήξεις με τεράστια λεία10:04Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς09:50Σοκ στο Πέραμα: Σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε 12χρονο έξω από σχολείο09:36Δόμνα Μιχαηλίδου: Το "Σπίτι μου 2", η Κάρτα Αναπηρίας και το επίδομα των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχος (βίντεο)09:22Η Ρωσία ανακοίνωσε πως κατέρριψε 93 drones της Ουκρανίας τη νύχτα09:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο