Ρόδος: “Κατάληψη” στο Μαντράκι από δεκάδες παράτυπους μετανάστες (εικόνες)
Ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ρόδο, με το κέντρο της πόλης να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο υπαίθριο camp, ενώ η δημοτική αρχή σφυρίζει αδιάφορα. Οι ροές είναι καθημερινές προς τα γύρω νησιά και κάθε τόσο καταφθάνουν στη Ρόδο πολυάριθμα γκρουπ. Την ίδια στιγμή, οι μεταγωγές πραγματοποιούνται με το σταγονόμετρο, καθώς δεν είναι εύκολο τα πλοία της γραμμής να δέχονται σε κάθε δρομολόγιο μεγάλο αριθμό αλλοδαπών, η αστυνομική δύναμη είναι περιορισμένη, ενώ τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης γεμάτα.
Έντονη είναι πλέον η ανησυχία όλων, καθώς η εικόνα της πόλης δεν είναι η καλύτερη δυνατή με τους μετανάστες να έχουν καταλάβει κάθε υπαίθριο χώρο. Έχουν κατασκηνώσει στο πάρκο δίπλα στο Ταχυδρομείο, μπροστά από την Αστυνομική Διεύθυνση και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ εθεάθησαν και στο παλιό Νοσοκομείο, δίπλα στο νέο Κτηματολόγιο. Η εικόνα των εξαθλιωμένων αλλοδαπών που διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες στο δρόμο εκθέτει τη Ρόδο στα μάτια των επισκεπτών της χωρίς να έχει πάρει το παραμικρό μέτρο η δημοτική αρχή για την προστασία της φήμης του νησιού. Περιττό να σημειωθεί ότι και στα χωριά υπάρχουν αρκετοί μετανάστες που παραμένουν αρκετές μέρες εκεί μέχρι να …βρουν το δρόμο προς την πόλη. Στον Αρχάγγελο συγκεκριμένα, ένα μεγάλο γκρουπ παράτυπων μεταναστών είχε κατασκηνώσει για περισσότερες από 10 ημέρες!
Στο μεταξύ, ασφυκτικές είναι οι συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ., όπου κρατούνται αρκετοί μετανάστες μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.
Στα όριά τους δηλώνουν ότι έχουν έρθει οι αστυνομικοί υπάλληλοι καθώς συνεχώς, (παρά την έλλειψη αστυνομικής δύναμης) πραγματοποιούνται μεταγωγές από τη Ρόδο (και άλλα νησιά) προς τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης της Κω, της Λέρου και της Μαλακάσας.
Στο μεταξύ, έχουν σταματήσει σύμφωνα με πληροφορίες (τουλάχιστον για την ώρα) οι μεταγωγές στο ΚΥΤ της Κω και της Λέρου, καθώς δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο φιλοξενίας νέων μεταναστών. Στην Κω, μετά τα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, καταστράφηκαν κάποιοι οικίσκοι και η μέγιστη χωρητικότητά του κέντρου μειώθηκε στα 1750 άτομα από τα 3000! Οι περισσότεροι αλλοδαποί οδηγούνται πλέον απευθείας στην Αθήνα.
Η λήψη μέτρων για την διαχείριση του φαινομένου, το οποίο εκτιμάται ότι θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, είναι επιτακτική. Έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή του έτους περίπου 7.500 μεταγωγές, έναντι 6.500 χονδρικά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023. Ειδικότερα τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν 1980 μεταγωγές έναντι 915 τον Αύγουστο του 2023!
«Είμαστε απογοητευμένοι. Έχουμε βάλει πλάτη προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στο νησί και αντ΄ αυτού εισπράττουμε αδιαφορία και τρικλοποδιές. Τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και η κεντρική διοίκηση αδιαφορούν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου, Μανώλης Ανδρουλάκης.
Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι πρόκειται να συγκαλέσει σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν οι βουλευτές του νομού και ο περιφερειάρχης προκειμένου να ακολουθήσουν όλοι μία κοινή γραμμή διαχείρισης του φαινομένου και να ασκήσουν πίεση στην κεντρική διοίκηση να απαντήσει ποια μέτρα προτίθεται να αναλάβει και να εφαρμόσει για το μεταναστευτικό. Μέχρι σήμερα όχι απλά δεν έχει πραγματοποιηθεί η σύσκεψη, αλλά δεν έχει λάβει κανένα άλλο μέτρο η δημοτική αρχή για την προστασία της εικόνας της Ρόδου.
Υπενθυμίζεται ότι ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε πρόσφατα ότι απαιτείται η ενίσχυση της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, ενώ τόνισε ότι πρέπει η Frontex και η Ε.Ε. να αποκτήσουν πιο παρεμβατικό ρόλο.
Πηγή: dimokratiki.gr
Θεσσαλονίκη: Φονική παράσυρση πεζού στη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής
Τζέιμς Ερλ Τζόουνς: Έφυγε από τη ζωή η φωνή του Νταρθ Βέιντερ
Κακοκαιρία “Atena”: Προβλήματα σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα (βίντεο)