LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 29 Αυγούστου 2024 12:33

Μεταμοσχεύσεις: Όλες οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο

Ποιες θα είναι οι νέες διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθούνται για τη μεταμόσχευση οργάνων σε ασθενείς. Γιατί δημιουργούνται ελπίδες για γρηγορότερο και πιο αποτελεσματικό σύστημα.

Μεταμόσχευση - δωρεά οργάνων

Το επόμενο διάστημα θα εφαρμοστούν σημαντικές αλλαγές στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων, αυτό το ιδιαίτερο πεδίο της υγείας το οποίο ήδη σημειώνει σχετική αύξηση συμμετοχής.

Οι αλλαγές

Α Η λήξη της πανδημίας κορωνοϊού σηματοδότησε την υλοποίηση ενός σχετικού έργου με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο στηρίζεται σε δύο πυλώνες:

  • στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Μεταμοσχεύσεις και
  • στην οικοδόμηση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου.

Β Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη διπλή ενημερωτική καμπάνια, στα σχολεία (πρόγραμμα “Οργανούληδες”), και στην κοινωνία (“Organmeetings”).

Γ Παράλληλα, κομβικός είναι ήδη και ο ρόλος των 7 τοπικών Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί από το 2022 σε 7 νοσοκομεία. Μάλιστα αυτή η ουσιαστική ομάδα επιστημόνων ενισχύθηκε με άλλους 29 Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε ισάριθμα νοσοκομεία άμεσα και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

Δ Τέλος η ψηφιοποίηση των δεδομένων, των διοικητικών διαδικασιών του ΕΟΜ και η διασύνδεση όλων των μεταμοσχευτικών μονάδων των νοσοκομείων της χώρας που υλοποιούνται από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι θα επιφέρουν ταχύτητα, καλύτερη οργάνωση όλων των εμπλεκόμενων αλλά και αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων.

Τα σημερινά στατιστικά στοιχεία

Οι μεταμοσχεύσεις ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αναφορικά με τις δωρεές οργάνων την τελευταία τριετία αξιολογούνται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς ο αριθμός των δοτών κινείται σταθερά ανοδικά κάθε έτος:

  • Το 2022 ολοκληρώθηκε με 69 δότες.
  • Το 2023 με 87 δότες.
  • Με δεδομένο ότι μέσα στο πρώτο 8μηνο του 2024 οι δότες είναι 70, γίνεται αντιληπτή η δυναμική που θα αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του έτους. Από την αρχή του έτους 2024 και μέχρι την περασμένη Παρασκευή 23.09, 70 οικογένειες έχουν συναινέσει στη δωρεά οργάνων των αγαπημένων τους που κατέληξαν, δίνοντας σε μία τόσο σκληρή στιγμή, δώρα ζωής σε 151 ανθρώπους. Συνολικά βέβαια, οι μεταμοσχεύσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο 8μηνο είναι 225, καθώς πέραν των παραπάνω δωρεών από οικογένειες θανόντων δοτών, έχουν γίνει επίσης και πολλές μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες, κυρίως νεφρού και ήπατος.
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟμαδικός βιασμός στη Γαλλία: Το ντοκουμέντο που “αποκάλυψε” την φρίκη (βίντεο)Σήμερα 15:16 | Ειδήσεις

Το βίντεο, το οποίο ήταν η αρχή, για να φτάσουν οι Αρχές στην αποκάλυψη της φρικτής υπόθεσης βιασμού της Ζιζέλ Πελικό από δεκάδες άγνωστους άνδρες, ενώ την είχε υπνωτίσει ο άνδρας της.

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 46χρονος οδηγός που παρέσυρε γονείς και παιδίΣήμερα 13:48 | Ειδήσεις

Απολογούμενος στην ανακρίτρια ο 46χρονος φέρεται να παραδέχθηκε ότι είχε πιει ένα ποτήρι τσίπουρο κατά τη διάρκεια γεύματος που είχε προηγηθεί της τριπλής παράσυρσης.

Δολοφονία - Νέα Σμύρνη: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος της 44χρονης που σκότωσε τον αδερφό τηςΣήμερα 12:49 | Ειδήσεις

Η γυναίκα που φέρεται να αντιμετωπίζει νοητικά και ψυχιατρικά προβλήματα παραπέμφθηκε σε ανακριτή για να απολογηθεί, από τον οποίο ζήτησε και πήρε προθεσμία.

Χανιά: Έκλεισε ραντεβού με κοπέλα μέσω instagram και βρήκε...6 κουκουλοφόρουςΣήμερα 13:11 | Ειδήσεις

Ο 25χρονος πήγε στο σημείο συνάντησης, αλλά αντί της κοπέλας που είχε γνωρίσει εμφανίστηκαν 6 νεαροί κουκουλοφόροι.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μεντβέντεφ: Μπορούμε να καταστρέψουμε το Κίεβο και χωρίς πυρηνικά15:59Ομαδικός βιασμός στη Γαλλία: Το ντοκουμέντο που “αποκάλυψε” την φρίκη (βίντεο)15:45Διπλή φορολογία: Στη Βουλή η σύμβαση Ελλάδας - Ιαπωνίας για την αποφυγή της 15:32Τροχαίο στο Χαλάνδρι: Έχασε τον έλεγχο και “καρφώθηκε” σε κολώνα (εικόνες) 15:18Γεραπετρίτης: Υπάρχουν οι συνθήκες για να προχωρήσουμε στο Κυπριακό15:05Γιάννενα: Τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό (βίντεο)14:51Super League: Επιστροφή στην δράση με ντέρμπι 14:37Προαστιακός: Πώς αποφεύχθηκε η σύγκρουση των τρένων στο σταθμό των Αγίων Αναργύρων14:24Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 46χρονος οδηγός που παρέσυρε γονείς και παιδί14:10“Porto Heli Night Run”: Συνεχίζεται για έκτη χρονιά η αθλητική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Μίνωα Κυριακού 13:56 Τεντόγλου: Αποχωρώ από το μήκος αν...13:42Χανιά: Έκλεισε ραντεβού με κοπέλα μέσω instagram και βρήκε...6 κουκουλοφόρους 13:29Ερυθρά Θάλασσα - “Sounion”: Κρίσιμη για την αποφυγή περιβαλλοντικής καταστροφής η διάσωση του13:15Δολοφονία - Νέα Σμύρνη: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος της 44χρονης που σκότωσε τον αδερφό της 13:02Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι: Η Ουγκάντα αποχαιρετά τη μαραθωνοδρόμο που την έκαψε ζωντανή ο πρώην σύντροφός της 12:48ΚΤΕΛ: Οδηγός... κλείδωσε κατά λάθος επιβάτη στην μπαγκαζιέρα του λεωφορείου12:35Κλειστά τα φαρμακεία το Σάββατο του Τιμίου Σταυρού12:21Βραδεμβούργο - Γερμανία: Προβάδισμα της ακροδεξιάς στις δημοσκοπήσεις12:08Ο Ζελένσκι κατηγορεί ΗΠΑ και Λονδίνο... ότι αποθρασύνουν τον Πούτιν 11:54Πάτρα: Ανήλικος έδειρε 14χρονο ... για τα μάτια μιας κοπέλας (βίντεο)11:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο