Πανώλη αιγοπροβάτων: Ανησυχία για ελλείψεις στην αγορά (βίντεο)
Του Βαγγέλη Κοκολάκου
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι κτηνοτρόφοι για ελλείψεις σε αρνιά και κατσίκια τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς οι σφαγές έχουν απαγορευτεί εδώ και περίπου δύο εβδομάδες λόγω των κρουσμάτων πανώλης που καταγράφηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά.
Τελειώνουν τα αποθέματα των αμνοεριφίων στα ψυγεία των κρεοπωλείων. Αν δεν αρθεί άμεσα η απαγόρευση σφαγών, θα έχουμε ελλείψεις σε αρνιά, κατσίκια και πρόβειο κρέας, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.
Ο Δημήτρης Μπαλούκας, Πρόεδρος κτηνορόφων Θεσσαλίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι συνάδελφοι υπολογίζανε στο εισόδημα του κρέατος τον Δεκαπενταύγουστο. Καταλαβαίνουμε ότι για να μην γίνει η διασπορά, γίνεται αυτό, αλλά να μεριμνήσει η κυβέρνηση για τους συναδέλφους που χάνουν αυτό το εισόδημα, να μην μείνουν στο έλεος των κλειστών σφαγείων».
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου ελληνικής κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, δήλωσε: «Δεν είναι μόνο η οικονομική ζημιά. Έχουμε μπει σε μια λογική με απολυμάνσεις, με πλύσιμο ζώων στους στάβλους, κατανάλωση ζωοτροφών οι οποίες έχουν μπει για να εξασφαλίσουμε τον χειμώνα. Αυτό είναι ένα τεράστιο κόστος για την κτηνοτροφία και σε αυτό η κυβέρνηση δεν απαντάει».
«Ανησυχούμε για τα κοπάδια μας, φαίνεται η κατάσταση να είναι κάπως καλύτερα, αναμένουμε να βγουν και τα υπόλοιπα αποτελέσματα για να βγούμε από αυτόν τον εφιάλτη που ζούμε».
Συνεχίζοντας είπε: «Δεν κατανοούμε γιατί δεν μπορούν να σφαχτούν τα ελληνικά και σφάζονται στη Ρουμανία που είναι το ίδιο καθεστώς. Αυτό είναι το ουσιαστικό. Χτυπιέται και η τοπική παραγωγή και η κτηνοτροφία στην Ελλάδα»
Οι κτηνοτρόφοι αντιδρούν ακόμα στο γεγονός, πως παρότι φαίνεται ότι στη Ρουμανία υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα με την εξάπλωση της πανώλης από ότι στην Ελλάδα, επιτρέπονται εισαγωγές από αυτή, για ελληνική κατανάλωση και δεν επιτρέπονται σφαγές σε όλες τις περιοχές της χώρας μας
Ο Δημήτρης Μπαλούκας, ανέφερε ακόμη: «Γίνεται εισαγωγή σφαγμένων, ευελπιστούμε ότι θα γίνουν όλοι οι έλεγχοι αυστηροί έλεγχοι υπηρεσίες, οιαδήποτε έρθει να είναι ελεγμένο εγγυημένο 100%»
Ο Αύγουστος είναι μια περίοδος που ούτως ή άλλως δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε αμνοερίφια, καθώς δεν υπάρχουν πολλές γέννες, με την τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 8,7 ευρώ το κιλό από 7,5 ευρώ που ήταν την περίοδο του Πάσχα. Τα λιγοστά ελληνικά κρέατα που πωλούνται στα κρεοπωλεία κοστίζουν ακόμα και 14 ευρώ το κιλό, μία τιμή που μπορεί να αυξηθεί κι άλλο.
Επισημοποιήθηκε το πρώτο κρούσμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Ηλεία, ενώ ανακοινώθηκαν ακόμα τρία στην Αιτωλοακαρνανία και πιο συγκεκριμένα σε Βόνιτσα, Αγρίνιο και Αστακό. Η περιοχή βρίσκεται από χθες σε αυξημένη επιτήρηση επικινδυνότητας, ενώ πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ο Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθησύχασε τους κτηνοτρόφους και είπε: «Να μην ανησυχούν οι κτηνοτρόφοι , θα αποζημιωθούν, θα είμαστε στο πλευρό τους. Στο μητρώο του υπουργείου υπάρχουν 15 εκ. αμνοερίφια, έχουν θανατωθεί 16 χιλιάδες. Είναι σχετικά μικρό νούμερο. Θέλουμε να συντομεύσουμε να περιορίσουμε και να εκριζώσουμε τη νόσο το συντομότερο δυνατό».
Κτηνοτρόφοι αλλά και κρεοπώλες επισημαίνουν την ανάγκη για διενέργεια αυστηρών ελέγχων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και τη λήψη αυστηρών μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας.
Κουρταλιώτικο Φαράγγι: Τραγική κατάληξη για τον 32χρονο αγνοούμενο
Θεσσαλονίκη – τροχαίο δυστύχημα: “Καρφώθηκε” σε κολώνα φωτισμού
Κασσελάκης - Γεωργιάδης: Κόντρα με αφορμή βίντεο του Υπουργού με υγειονομικούς