LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 24 Ιουλίου 2024 11:40

Επίτροπος ΕΕ - Μητσοτάκης: Ποιο χαρτοφυλάκιο θέλει η Ελλάδα

Τι ζητά από την Κομισιόν ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στο Politico, το οποίο του αποδίδει αναβαθμισμένη ισχύ στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Κομισιον

«Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα οικονομικά, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Politico.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα επιδιώκει τη θέση του επιτρόπου για τη Μεσόγειο ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν μπορώ να το πω αυτό, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που ανταποκρίνονται σε αυτό που θα θέλαμε. Σίγουρα πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε έναν επίτροπο για τη Μεσόγειο. Υποθέτω ότι τελικά θα προέρχεται από μια μεσογειακή χώρα. Δεν δηλώνω προτίμηση όμως επειδή υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα για εμάς και στο τέλος της ημέρας είναι μια επιλογή της προέδρου».

Το Politico αναφέρεται σε πληροφορίες για το ότι για τη θέση του επιτρόπου ακούγονται ονόματα όπως αυτό του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και της υπουργού Εργασίας Νίκη Κεραμέως. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι μετά την αποδυνάμωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και την αποχώρηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Ρούτε και ντε Κρόο, ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να αναδειχθεί σε πρώτη θέση ως «ηγέτης των ηγετών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη επεσήμανε ότι προσπαθεί πάντα να μιλά όχι μόνο εκ μέρους της Ελλάδας αλλά βλέποντας και τη μεγαλύτερη εικόνα και προσπαθώντας να λαμβάνει αποφάσεις που ενισχύουν την Ευρώπη. Επίσης υπερασπίστηκε την «ανοιχτή» του προσέγγιση στη διαχείριση του σκανδάλου των υποκλοπών, όπως σημειώνει το Politico.

Σχετικά με την πενταετία που έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έχει μπροστά της δύσκολες συζητήσεις για το κλίμα, την ανταγωνιστικότητα και τις φιλοδοξίες της στον τομέα της άμυνας, επισημαίνοντας πως υπάρχει απόσταση ανάμεσα στους στόχους και τα μέσα που έχει στη διάθεσή της.

«Ειδικά τώρα με αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ, δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε αφελείς όσον αφορά όχι μόνο τη στρατηγική μας αυτονομία, αλλά την ικανότητά μας να χρηματοδοτούμε έργα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της άμυνας», είπε.

«Πέντε χρόνια είναι περισσότερο από ένας αιώνας στην πολιτική», απάντησε κληθείς να σχολιάσει φήμες που τον έφεραν ακόμη και ως εναλλακτική επιλογή της κ. Φον Ντερ Λάιεν αν εκείνη δεν εξασφάλιζε υποστήριξη για μια δεύτερη θητεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Φάλαινα πήδησε πάνω σε σκάφος και έριξε στον ωκεανό τους επιβαίνοντες (βίντεο)

Τροχαίο: Νεκρός οδηγός μηχανής

Γκραμπόφσκι - Ακρίτα: Άρση ασυλίας εισηγείται η Επιτροπή της Βουλής

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τουρνουά τένις Σανγκάης 2025 – Αποσύρθηκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς23:59Θεσσαλονίκη: Πήγε στην Τροχαία να υποβάλλει ένσταση για κλήση και κατέληξε με χειροπέδες23:44Ηνωμένες Πολιτείες: Εντοπίστηκαν 29 αρχαιότητες, που επέστρεψαν στην Ελλάδα, χάρη στον αποκαλούμενο, ως Έλληνα "Ιντιάνα Τζόουνς"23:29Πανιώνιος – Περιστέρι: Καθίζηση στο δεύτερο μέρος και ήττα για τους “κυανέρυθρους”23:14Νετανιάχου: Ελπίζει ότι όλοι οι όμηροι θα απελευθερωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα22:59Λάρισα – Βόλος: Συντριβή της ΑΕΛ στα θεσσαλικό ντέρμπι22:43Κύκλωμα απάτης με επιστροφή ΦΠΑ – Πέρασαν το κατώφλι του ανακριτή οι 9 από τους 17 συλληφθέντες22:28Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 10 Οκτωβρίου22:14Ρούτσι: Μην τολμήσουν να πειράξουν τον τάφο του παιδιού μου22:00Ηρακλής – Προμηθέας Πατρών: Πανηγύρια στο κατάμεστο Ιβανώφειο21:46Η καταιγίδα Έιμι πλήττει τη βορειοδυτική Γαλλία21:31Missing Alert για την εξαφάνιση 50χρονης21:17“Εξαφανίζονται” οι Έλληνες - Καμπανάκι για ασφαλιστικό και οικονομία 21:02ΟΦΗ – Άρης: “Κρητική καταιγίδα” και πρώτη ήττα για Χιμένεθ20:48Γερμανία: Γιόρτασε την 35η επέτειο της επανένωσής της20:35Θάνατος Μαίρης Χρονοπούλου: Η έρευνα περνάει στο τμήμα Ανθρωποκτονιών20:21Πανσερραϊκός – Αστέρας Τρίπολης: Έσπασαν το ρόδι… τα λιοντάρια20:07Ξεκινάει ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης19:53Τσίπρας: Ο διάλογος με φοιτητή στη Σορβόννη για τη δημιουργία νέου κόμματος19:39Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή19:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο