Κυπριακό: Ο Τατάρ θέλει το ψευδοκράτος στην ΕΕ μέσω... ομοσπονδιακής δημοκρατίας
Για συμφωνία ‘δύο κρατών’ τα οποία στη συνέχεια θα συμφωνήσουν για ‘ομοσπονδιακή δημοκρατία’ δίνοντας τη δυνατότητα στον βορρά να είναι μέλος της ΕΕ, έκανε λόγο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. «Πλέον αυτό που ονομάζουμε σήμερα νέα πολιτική είναι η πολιτική των δύο κρατών», είπε ο Τατάρ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου. «Αν είναι να υπάρξει συμφωνία, μπορεί να είναι συμφωνία με τη συνεργασία δύο κρατών, δηλαδή ο βορράς να είναι μέσα σε μια τέτοια ομοσπονδιακή δημοκρατία που να είναι ανοιχτός να ζήσουν μειονότητες και όταν θα είναι εντός της ΕΕ – επειδή δεν θα υπάρχουν σύνορα –να γίνονται επενδύσεις σε ολόκληρο τον βορρά και εγκατάσταση των ανθρώπων», είπε ο Ερσίν Τατάρ.
Ο Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε σημαντική τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκικών Κρατών στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν λέγοντας ότι «με το μεγάλο θάρρος του Ιλχά, Αλιέβ, Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, προσκληθήκαμε σε αυτή τη Σύνοδο και πήραμε τη θέση μας εκεί».
Ιστορική συνάντηση
Σε συνέντευξή του στο εθνικιστικό κανάλι Ουλουσάλ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε για τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκικών Κρατών στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν: « Ήταν τιμή για μένα που βρέθηκα σε μια τόσο ιστορική συνάντηση σε έναν τόσο ιστορικό χώρο. Ως ‘πρόεδρος’ του ‘Τουρκικού Κράτους της Βόρειας Κύπρου’, ήμασταν προσκεκλημένοι εκεί, μπορέσαμε να φωτογραφηθούμε σε αυτά τα εδάφη εκεί και με άλλους Προέδρους τουρκικών κρατών, μοιραστήκαμε το ίδιο τραπέζι μαζί τους, κάναμε τις ομιλίες μας στην ίδια αίθουσα συνεδριάσεων, παρουσία των σημαιών μας, όπως μπορείτε να δείτε. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και ιστορικό γεγονός για εμάς να μπορούμε να απευθυνθούμε σε όλα τα τουρκικά κράτη εκεί και φυσικά στο ευρύ κοινό και να εκπροσωπηθούμε εκεί με το συνταγματικό μας όνομα, ‘τδβκ’, με τη σημαία και το όνομά μας, σε επίσημη συνάντηση. Γιατί αυτό είναι το πρώτο. Δεν είναι κάτι που συνηθίζεται για την ‘τδβκ’ να γίνεται σεβαστή, να φιλοξενείται και να εκπροσωπείται με αυτόν τον τρόπο σε κράτος διαφορετικό από τη Δημοκρατία της Τουρκίας».
«Ο βορράς σε ομοσπονδιακή δημοκρατία»
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι «πλέον αυτό που ονομάζουμε σήμερα νέα πολιτική είναι η πολιτική των δύο κρατών». «Αν είναι να υπάρξει συμφωνία, μπορεί να είναι συμφωνία με τη συνεργασία δύο κρατών, δηλαδή ο βορράς να είναι μέσα σε μια τέτοια ομοσπονδιακή δημοκρατία που να είναι ανοιχτός να ζήσουν μειονότητες και όταν θα είναι εντός της ΕΕ – επειδή δεν θα υπάρχουν σύνορα –να γίνονται επενδύσεις σε ολόκληρο τον βορρά και εγκατάσταση των ανθρώπων».
Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως «η υπόθεσή μας λέει ότι αν θα υπάρξουν δύο κράτη και αυτά τα δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη κάνουν μια συμφωνία συνεργασίας, δηλαδή το κράτος μας θα είναι κυρίαρχο, το κράτος μας θα είναι τουρκικό. Θα έχει ανεξαρτησία, θα έχει ελευθερία, θα έχει σύνταγμα, θα έχει δημοκρατία. Και αν είναι να υπάρξει συμφωνία, αυτή η συμφωνία θα είναι σίγουρα μέρος αυτής της συμφωνίας. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό. Γιατί αν το κράτος είναι μέρος της συμφωνίας και αυτό το κράτος είναι κυρίαρχο…. Μπορεί να συνεχίσει και να αναπτύξει τη δική του ζωή στο βορρά όπως θέλει. Φυσικά, μπορούν να γίνουν διαβουλεύσεις για ορισμένα θέματα, αυτό είναι φυσιολογικό σε ένα πολύ μικρό νησί. Έχουμε όμως μεγάλα συμφέροντα όχι μόνο στη γη αυτού του νησιού, αλλά και στις θάλασσες γύρω του, στη Γαλάζια Πατρίδα, στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας, στα χωρικά μας ύδατα, στην υφαλοκρηπίδα μας. Υπάρχει μια οικονομία σε αυτό, υπάρχει φυσικό αερίου και πετρέλαιο, αναφέρονται πολύ μεγάλοι πόροι. Ταυτόχρονα, τα λιμάνια έχουν εμπορικές και στρατιωτικές δυνατότητες. Όλα αυτά, σε όλες τους τις μορφές, έχουν φυσικά αυξήσει τη σημασία της Κύπρου διαχρονικά».
Για ΕΕ: «Πολύ ατυχής δήλωση»
Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της ΕΕ στις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους κατά την Σύνοδο Κορυφής των Τουρκικών Κρατών στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν, ο Τουρκοκύπριοε ηγέτης είπε ότι πρόκειται για «μια πολύ ατυχή δήλωση». «Στην πραγματικότητα, η πρόθεση τους είναι όλη η Κύπρος να γίνει ελληνικό νησί.. Γιατί από την άλλη πλευρά, οι Ελληνοκύπριοι, που είναι γνωστοί ως δήθεν Κυπριακή Δημοκρατία, εμφανίζονται να εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί. Έχουν ακόμα την ίδια νοοτροπία με την οποία είπαν ‘όχι’ στο Σχέδιο Ανάν. Εμείς είπαμε ‘ναι’ για τη συμφιλίωση, αλλά δυστυχώς, το εμπάργκο και η απομόνωση συνεχίζονται εναντίον μας. Και δυσκολεύει η ζωή από οικονομική άποψη. Υπάρχουν κάθε είδους περιορισμοί. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε με κανέναν».
Ο Τατάρ είπε πως ωστόσο, με την υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας και με το μεγάλο θάρρος του Ιλχά, Αλιέβ, Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, προσκληθήκαμε σε αυτή τη Σύνοδο και πήραμε τη θέση μας εκεί. Γιατί τελικά τα τουρκικά κράτη μάς έκριναν άξιους αφού είμαστε το κράτος της ‘τδβκ΄, είμαστε ‘κράτος’ και είμαστε ανεξάρτητο τουρκικό ‘κράτος’. Και μας δέχτηκαν στην οργάνωσή τους με καθεστώς παρατηρητή. Αυτόν τον δρόμο βαδίζουμε με το δικό μας κράτος εδώ και 60 χρόνια. Είμαστε ένας ξεχωριστός ‘λαός’, με τη δική μας θρησκεία, τη δική μας γλώσσα, τη μοίρα μας, τον αγώνα μας, κάθε είδους παραδόσεις, πολιτισμό και πνευματικότητα», υποστήριξε.
Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «τελικά, στόχος τους είναι να καταρρεύσει ο λαός, να μας αναγκάσουν σε μια λύση, δηλαδή σε μια Ομοσπονδία. Αυτό που λένε Ομοσπονδία όμως είναι πρώτα από όλα μηδέν στρατιώτες και μηδέν Εγγυήσεις. Η Εγγύηση της Τουρκίας θα πάψει να υφίσταται, επειδή η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της, αφού δεν υπάρχει χώρος για τουρκικά στρατεύματα στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία λοιπόν θα αποκλειστεί έτσι εντελώς από την Ανατολική Μεσόγειο».
"Λανθασμένες οι δηλώσεις Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου"
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «αυτές οι δηλώσεις του (Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου) είναι εξαιρετικά λανθασμένες, διαστρεβλώνουν το θέμα. Οι Τουρκοκύπριοι πάντα ήθελαν μια συμφωνία, αλλά οι προϋποθέσεις έχουν μεγάλη σημασία. Μετά από όλο αυτό το διάστημα προϋπόθεση θα είναι φυσικά τα δύο κράτη, κυριαρχική η ισότητά μας, το ισότιμο διεθνές καθεστώς. Γιατί αλλιώς οι Τουρκοκύπριοι θα εξαφανιστούν».
Σε άλλη ερώτηση ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι «οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι φυσικά πολύ σημαντικές. «Όταν η Βρετανία αποχώρησε από εδώ, έλαβε δύο κυρίαρχες βάσεις σε αντάλλαγμα. Η μία από αυτές βρίσκεται στη Λεμεσό, Βάση Ακρωτηρίου, και η άλλη στη Λάρνακα, Βάση Δεκέλειας. Σε αυτές τις δύο κυρίαρχες βάσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φέρει αεροπλάνα και πλοία όποτε και όπως θέλει. Μπορεί να διεξαγάγει κάθε είδους δραστηριότητες προς τη Μέση Ανατολή και να την ελέγχει. Επομένως, ο Τουρκοκύπριος είναι εδώ το θύμα. Γιατί ακόμα συζητούν αν έχουμε κυριαρχία ή όχι. Φυσικά, είμαστε εξίσου κυρίαρχοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι. Στη Συρία, όπως γνωρίζετε, έχει επιρροή η Ρωσία, όπως και η Αμερική έχει επιρροή, αλλά το σημαντικό για μένα είναι η θέση της Τουρκίας», ανέφερε.
Λευκάδα: σορός γυναίκας επέπλεε στη θάλασσα
Μητσοτάκης: Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και η συνάντηση με τον Ερντογάν