LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 02 Ιουλίου 2024 16:03

Μαύρος: Η ενεργειακή ασφάλεια συναρτάται με επενδύσεις

Τι επεσήμανε ο Αν. Διεθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ της ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μαύρος, για την ενεργειακή ασφάλεια στην ΝΑ Ευρώπη και τις αναγκαίες επενδύσεις σε ΑΠΕ, μπαταρίες και δίκτυα.

Κωνσταντίνος Μαύρος

Στη σημασία των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μονάδες αποθήκευσης και ενεργειακά δίκτυα για την ενεργειακή ασφάλεια αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος στο 28ο ετήσιο συνέδριο «Economist Government Roundtable» που πραγματοποιείται στην Αθήνα μεταξύ 2 και 4 Ιουλίου.

Συνομιλώντας με τον Daniel Franklin, executive editor του Economist, ο κ. Μαύρος αναφέρθηκε στα θέματα που επηρεάζουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στη στρατηγική του ομίλου ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση, οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ενεργειακή ασφάλεια είναι πολλαπλοί και περιλαμβάνουν από τους πιο προφανείς, όπως η γεωπολιτική αστάθεια και η εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και άλλους, όπως η κυβερνοασφάλεια, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ελλείψεις διασυνδέσεων, πρόσβαση σε πρώτες ύλες, πολιτικές κ.α.

Όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, ο οποίος είναι και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, της 100% θυγατρικής της ΔΕΗ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, όλοι οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να έχουν αντίκτυπο στον ενεργειακό τομέα τόσο όσον αφορά στην διαθεσιμότητα της ενέργειας όσο και στις τιμές, καθώς και στην εξάρτηση από συγκεκριμένες πηγές ή και χώρες.

Ο υπεύθυνος των ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ έδειξε τις πράσινες τεχνολογίες ως το μέσο για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας. «Στην Ελλάδα προχωράμε με ταχείς ρυθμούς στην πράσινη μετάβαση, είμαστε μέσα στις 5 χώρες με την ταχύτερη ανάπτυξη ΑΠΕ» τόνισε χαρακτηριστικά. Όμως, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ πρέπει να ακολουθούνται και από επενδύσεις σε μονάδες αποθήκευσης για να καλυφθεί το «κενό» ανάμεσα στις ώρες που οι ΑΠΕ παράγουν ενέργεια και στις ώρες που υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση.

Απαραίτητες είναι και οι επενδύσεις στα ενεργειακά δίκτυα καθώς αφενός η παραγωγή ενέργειας δεν γίνεται πλέον σε λίγες μεγάλες μονάδες αλλά σε δεκάδες χιλιάδες σημεία απομακρυσμένα μεταξύ τους, αλλά και αφετέρου γιατί διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές έχουν διαφορετικές ώρες που πετυχαίνουν τη μεγαλύτερη παραγωγή τους από ΑΠΕ. Ειδική αναφορά έγινε και στην  πρόσφατη μελέτη «Grids for Speed» της Eurelectric, σύμφωνα με την οποία οι απαιτήσεις για επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθουν σε έως και €67 δισ. ευρώ ετησίως μεταξύ 2025 και 2050, σχεδόν διπλάσιες από την τρέχουσα περίοδο.

Η μεγάλη διασπορά και η ασταθής παραγωγή των ΑΠΕ κάνει απαραίτητες και τις επενδύσεις σε ψηφιακοποίηση των δικτύων ώστε να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα. Όπως τονίστηκε, τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις σε όλη την αλυσίδα της ενέργειας για να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση που, όμως, θα έχει δύο πολύ σημαντικά αποτελέσματα, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργειακή ασφάλεια.

Ο κ. Μαύρος περιέγραψε τη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ για την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία μπορεί να γίνει στρατηγικό πλεονέκτημα για την ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι και γίνεται μία τοπική υπερδύναμη της ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή της  Νοτιοανατολικής Ευρώπης» τόνισε ο κ. Μαύρος.

Στόχος της διοίκησης είναι ο Όμιλος ΔΕΗ να γίνει ενεργειακός ηγέτης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σημαντικός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή. Η ΔΕΗ στοχεύει στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται. Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, με διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, ο Όμιλος ΔΕΗ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή.

Με πρώτη σημαντική κίνηση την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, ο Όμιλος ΔΕΗ βγήκε εκτός ελληνικών συνόρων. Η PPC Romania, όπως ονομάζονται πλέον οι δραστηριότητες της ΔΕΗ στη Ρουμανία, είναι ένας από τους πιο βασικούς παίκτες ενέργειας της χώρας. Ήδη, ο Όμιλος ΔΕΗ προχωρά δυναμικά με τη δημιουργία χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή, από την Ιταλία και την Κροατία μέχρι τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Κλείνοντας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι πολίτες να κατανοήσουν ότι η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος. Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή, οι πράσινες κιλοβατώρες είναι οι φθηνότερες κιλοβατώρες που μπορούμε να παράξουμε. Χρειάζεται συνεχής δουλειά για να εξηγήσουμε στους ανθρώπους ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος μπροστά».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Σήμερα 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο