LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 02 Ιουλίου 2024 16:03

Μαύρος: Η ενεργειακή ασφάλεια συναρτάται με επενδύσεις

Τι επεσήμανε ο Αν. Διεθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ της ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μαύρος, για την ενεργειακή ασφάλεια στην ΝΑ Ευρώπη και τις αναγκαίες επενδύσεις σε ΑΠΕ, μπαταρίες και δίκτυα.

Κωνσταντίνος Μαύρος

Στη σημασία των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μονάδες αποθήκευσης και ενεργειακά δίκτυα για την ενεργειακή ασφάλεια αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος στο 28ο ετήσιο συνέδριο «Economist Government Roundtable» που πραγματοποιείται στην Αθήνα μεταξύ 2 και 4 Ιουλίου.

Συνομιλώντας με τον Daniel Franklin, executive editor του Economist, ο κ. Μαύρος αναφέρθηκε στα θέματα που επηρεάζουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στη στρατηγική του ομίλου ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση, οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ενεργειακή ασφάλεια είναι πολλαπλοί και περιλαμβάνουν από τους πιο προφανείς, όπως η γεωπολιτική αστάθεια και η εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και άλλους, όπως η κυβερνοασφάλεια, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ελλείψεις διασυνδέσεων, πρόσβαση σε πρώτες ύλες, πολιτικές κ.α.

Όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, ο οποίος είναι και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, της 100% θυγατρικής της ΔΕΗ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, όλοι οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να έχουν αντίκτυπο στον ενεργειακό τομέα τόσο όσον αφορά στην διαθεσιμότητα της ενέργειας όσο και στις τιμές, καθώς και στην εξάρτηση από συγκεκριμένες πηγές ή και χώρες.

Ο υπεύθυνος των ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ έδειξε τις πράσινες τεχνολογίες ως το μέσο για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας. «Στην Ελλάδα προχωράμε με ταχείς ρυθμούς στην πράσινη μετάβαση, είμαστε μέσα στις 5 χώρες με την ταχύτερη ανάπτυξη ΑΠΕ» τόνισε χαρακτηριστικά. Όμως, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ πρέπει να ακολουθούνται και από επενδύσεις σε μονάδες αποθήκευσης για να καλυφθεί το «κενό» ανάμεσα στις ώρες που οι ΑΠΕ παράγουν ενέργεια και στις ώρες που υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση.

Απαραίτητες είναι και οι επενδύσεις στα ενεργειακά δίκτυα καθώς αφενός η παραγωγή ενέργειας δεν γίνεται πλέον σε λίγες μεγάλες μονάδες αλλά σε δεκάδες χιλιάδες σημεία απομακρυσμένα μεταξύ τους, αλλά και αφετέρου γιατί διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές έχουν διαφορετικές ώρες που πετυχαίνουν τη μεγαλύτερη παραγωγή τους από ΑΠΕ. Ειδική αναφορά έγινε και στην  πρόσφατη μελέτη «Grids for Speed» της Eurelectric, σύμφωνα με την οποία οι απαιτήσεις για επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθουν σε έως και €67 δισ. ευρώ ετησίως μεταξύ 2025 και 2050, σχεδόν διπλάσιες από την τρέχουσα περίοδο.

Η μεγάλη διασπορά και η ασταθής παραγωγή των ΑΠΕ κάνει απαραίτητες και τις επενδύσεις σε ψηφιακοποίηση των δικτύων ώστε να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα. Όπως τονίστηκε, τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις σε όλη την αλυσίδα της ενέργειας για να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση που, όμως, θα έχει δύο πολύ σημαντικά αποτελέσματα, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργειακή ασφάλεια.

Ο κ. Μαύρος περιέγραψε τη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ για την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία μπορεί να γίνει στρατηγικό πλεονέκτημα για την ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι και γίνεται μία τοπική υπερδύναμη της ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή της  Νοτιοανατολικής Ευρώπης» τόνισε ο κ. Μαύρος.

Στόχος της διοίκησης είναι ο Όμιλος ΔΕΗ να γίνει ενεργειακός ηγέτης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σημαντικός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή. Η ΔΕΗ στοχεύει στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται. Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, με διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, ο Όμιλος ΔΕΗ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή.

Με πρώτη σημαντική κίνηση την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, ο Όμιλος ΔΕΗ βγήκε εκτός ελληνικών συνόρων. Η PPC Romania, όπως ονομάζονται πλέον οι δραστηριότητες της ΔΕΗ στη Ρουμανία, είναι ένας από τους πιο βασικούς παίκτες ενέργειας της χώρας. Ήδη, ο Όμιλος ΔΕΗ προχωρά δυναμικά με τη δημιουργία χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή, από την Ιταλία και την Κροατία μέχρι τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Κλείνοντας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι πολίτες να κατανοήσουν ότι η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος. Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή, οι πράσινες κιλοβατώρες είναι οι φθηνότερες κιλοβατώρες που μπορούμε να παράξουμε. Χρειάζεται συνεχής δουλειά για να εξηγήσουμε στους ανθρώπους ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος μπροστά».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: 14000 κεραυνοί έπεσαν σε δέκα ώρεςΣήμερα 18:46 | Ειδήσεις

Μεγάλος όγκος νερού έπεσε στην Αττική την Πέμπτη, ενώ καταγράφηκε πλήθος κεραυνών, οι οποίοι μάλιστα προκάλεσαν και φωτιές.

Υπάλληλος αεροδρομίου: Ο Αυγενάκης, με απείλησε και με έβρισεΣήμερα 16:44 | Ειδήσεις

Η κατάθεση που έδωσε ο υπάλληλος στις Αρχές για το περιστατικό που προκάλεσε την παρέμβαση εισαγγελέα και τη διαγραφή του βουλευτή από την ΚΟ της ΝΔ.

Έρευνα σε γνωστό τραγουδιστή για φοροδιαφυγή και ξέπλυμαΣήμερα 18:05 | Ειδήσεις

Η Αρχή για το Ξέπλυμα έχει προχωρήσει σε δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του τραγουδιστή έπειτα από πολύμηνη έρευνα από την οποία προκύπτουν υπόνοιες για φοροδιαφυγή και αντίστοιχα ξέπλυμα παράνομου χρήματος, σε ποσό που αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Athens Energy Summit - Τζέφρι Πάιατ: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδος στην ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής ΜεσογείουΣήμερα 16:42 | Ειδήσεις

Στο πλαίσιο του 13ου Athens Energy Summit, ο κ. Πάιατ, χαρακτήρισε την χώρα μας ως θετικό παράδειγμα στην διεθνή προσπάθεια προς την πράσινη μετάβαση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κακοκαιρία: 14000 κεραυνοί έπεσαν σε δέκα ώρες18:49Συνέδριο Economist - Χατζηδάκης: Εξορθολογισμός στα επιδόματα χωρίς αλλαγή του προϋπολογισμού18:36Έρευνα σε γνωστό τραγουδιστή για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα18:22Ανατολική Αττική: Καρέ - καρέ η δράση της εγκληματικής οργάνωσης που έκλεβε σπίτια και αμάξια (βίντεο)18:09Αρθρογράφος Χουριέτ: Όσοι προσπαθήσουν να κατεβάσουν τη σημαία μας θα πυροβοληθούν όπως ο Σολωμού17:55Υπάλληλος αεροδρομίου: Ο Αυγενάκης, με απείλησε και με έβρισε17:42Athens Energy Summit - Πράσινη μετάβαση: Ο ρόλος του φυσικού αερίου και του υδρογόνου 17:28Διαρρήκτης προσπάθησε να βιάσει 13χρονη που κοιμόταν στο σπίτι της17:15Athens Energy Summit - Τζέφρι Πάιατ: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδος στην ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου17:04Κορονοϊός: Δεκάδες θάνατοι και μεγάλη αύξηση στα κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα16:53ΗΠΑ: Έκρηξη και φωτιά σε τροχόσπιτο προκάλεσαν τρόμο και τραυματισμούς (βίντεο)16:40Διορισμοί εκπαιδευτικών: 10000 θέσεις ανοίγουν το νέο σχολικό έτος16:26Αθήνα: Ξεκίνησαν οι κοινές περιπολίες Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛΑΣ (εικόνες)16:13Γαλλία - Βερσαλλίες: Συναγερμός στο Παλάτι16:00e-ΕΦΚΑ: Στο Gov.gr Wallet η Ασφαλιστική Ικανότητα των ασφαλισμένων 15:47Ο Ερντογάν θα παρακολουθήσει από κοντά το Τουρκία - Ολλανδία15:34Αντιτρομοκρατική: 7 συλλήψεις για εμπρησμούς σε συναγωγή και επιχειρήσεις15:20Η ΔΕΗ στέλνει ένα δυνατό μήνυμα για την ισότητα και τη συμπερίληψη (εικόνες)15:07Κασσελάκης σε εργαζόμενους Αυγής: Δεν πρέπει να την πληρώσετε για οφειλές το κόμματος 14:53ΙΕΛΚΑ: Σε πτωτική πορεία οι τιμές των προϊόντων τον Ιούνιο14:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο