LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 29 Ιουνίου 2024 12:29

Ιράν: Σε δεύτερο γύρο οδηγούνται οι προεδρικές εκλογές

Οι εκλογές αυτές οργανώθηκαν εσπευσμένα μετά το θάνατο του συντηρητικού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί στις 19 Μαΐου σε δυστύχημα ελικοπτέρου.

Ιράν - Εκλογές

Ο μεταρρυθμιστής υποψήφιος Μασούντ Πεζεσκιάν και ο υπερσυντηρητικός Σαΐντ Τζαλιλί προκρίνονται για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών μετά τον πρώτο γύρο που διεξήχθη χθες, Παρασκευή.

«Κανένας από τους υποψηφίους δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία» κατά τον πρώτο γύρο και «κατά συνέπεια ο πρώτος και ο δεύτερος υποψήφιος» θα μονομασήχουν στο δεύτερο γύρο στις 5 Ιουλίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μοχσέν Εσλαμί, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του υπουργείου που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Πεζεσκιάν έλαβε 10.415.991 ψήφους από τις 24.535.185 που έχουν καταμετρηθεί, ενώ ο Τζαλιλί 9.473.298 ψήφους.

Περίπου 61 ιρανοί εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνταν χθες να εκλέξουν το διάδοχο του σκληροπυρηνικού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί μετά το θάνατό του, το Μάιο, σε δυστύχημα ελικοπτέρου.

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του Ιράν ήταν περίπου στο 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο των Εσωτερικών στην Τεχεράνη.

Το ποσοστό αυτό, είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απηύθυνε κάλεσμα για υψηλή συμμετοχή, αφού είχε ψηφίσει ο ίδιος την Παρασκευή.

Ιράν - Εκλογές

Οι εκλογές αυτές οργανώθηκαν εσπευσμένα μετά το θάνατο του συντηρητικού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί στις 19 Μαΐου σε δυστύχημα ελικοπτέρου.

Το προφίλ των υποψηφίων

Ηλικίας 69 ετών και χειρουργός στο επάγγελμα, ο Μασούντ Πεζεσκιάν είναι βουλευτής της Ταμπρίζ, της μεγάλης πόλης του βορειοδυτικού Ιράν, και έχει περιορισμένη κυβερνητική πείρα, η οποία συνοψίζεται σε μια θέση υπουργού Υγείας από το 2001 ως το 2005 στη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Μοχαμάντ Χαταμί.

Ο Πεζεσκιάν δεν δίστασε να επικρίνει την εξουσία στη διάρκεια του κινήματος διαμαρτυρίας που προκλήθηκε από το θάνατο της Μαχσά Αμινί το Σεπτέμβριο του 2022 ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Υποστηρίζει επίσης μια αναθέρμανση των σχέσεων του Ιράν με τις δυτικές χώρες, με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να αρθούν οι κυρώσεις που πλήττουν σκληρά την οικονομία.

Ιράν - Εκλογές

Αντιθέτως ο 58χρονος Σαΐντ Τζαλιλί, υποστηρίζει μια άκαμπτη πολιτική έναντι της Δύσης και το έδειξε στη διάρκεια των έξι ετών που διεξήγε τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από το 2007 ως το 2013.

Στη διάρκεια της καριέρας του, ο Τζαλιλί κατείχε θέσεις κλειδιά στους κόλπους της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχοντας την εμπιστοσύνη του ανώτατου ηγέτη, του αγιατολάχ Χαμενεΐ. Αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους δύο αντιπροσώπους του στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας, τον κορυφαίο θεσμό ασφαλείας της χώρας.

Ιράν - Εκλογές

Ειδήσεις σήμερα:

Κωστής Νομικός: “Έφυγε” από τη ζωή ο ηθοποιός

Τροχαίο: Νεκρός 29χρονος μοτοσικλετιστής

Κοινωνικός Τουρισμός: Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤανάγρα: Σώα η πιλότος του Μιράζ - Δεν έπιασαν τα φρένα του αεροσκάφουςΣήμερα 15:49 | Ειδήσεις

Τα άμεσα αντανακλαστικά της γυναίκας πιλότου του μαχητικού αεροσκάφους έσωσαν τη ζωή της. Η ανακοίνωση του ΓΕΑ για το ατύχημα.

Κερατέα: Κάηκε το σπίτι εθελοντή πυροσβέστη την ώρα που έσωζε περιουσίες άλλωνΣήμερα 16:34 | Ειδήσεις

Την ώρα που ο ίδιος έδινε μάχη με τις φλόγες για να καταφέρει να σώσει τις περιουσίες των ανθρώπων, το δικό του σπίτι είχε παραδοθεί στις φλόγες.

Εκλογές - Γαλλία: Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις των κομμάτων για τον β' γύροΣήμερα 15:18 | Ειδήσεις

Μετά τον πρώτο γύρο της Κυριακής σε περίοδο διαβουλεύσεων και επεξεργασιών έχουν εισέλθει τα κόμματα ενόψει του β γύρου.

Η φωτιά στην Ύδρα, το πάρτι των ολιγαρχών στην Ισπανία και τα βεγγαλικά των 125000 ευρώ!Σήμερα 14:04 | Ειδήσεις

Ο Χάρης Καρανίκας επισημαίνει αναφορές σε έγγραφα από διαρροές τόσο για τους “αφανείς” επιβάτες της θαλαμηγού που φέρεται να σχετίζονται με την φωτιά στην Ύδρα, όσο και την λατρεία τους για τα πυροτεχνήματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ναυάγιο των Αντικυθήρων 2024: Τι δείχνουν τα νέα ευρήματα (εικόνες)18:52Λουτράκι: Σύλληψη άνδρα για πυρκαγιά από πρόθεση18:38Καιρός: Ζέστη και τοπικές βροχές την Τρίτη18:25Απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους: Η γραμμή για τις καταγγελίες18:12Τσίπρας: Αντιδράσεις στην Τουρκία για την ομιλία του σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο 17:58Νότια Κορέα: Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς - Νεκροί και τραυματίες17:45Φωτιά στην Ύδρα: Τι ισχυρίζεται ο Καζάκος επιχειρηματίας που ναύλωσε την θαλαμηγό “Περσεφόνη” 17:32Κερατέα: Κάηκε το σπίτι εθελοντή πυροσβέστη την ώρα που έσωζε περιουσίες άλλων 17:18Εκλογές - Γαλλία: Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις των κομμάτων για τον β' γύρο17:05Φυλακές Ιωαννίνων – Αστυνομική επιχείρηση: Αστυνομικός και σωφρονιστικοί στο επίκεντρο16:52Και ο Ιούνιος... ο πιο ζεστός! Ο Ιούλιος;16:38Pricefox: Χρυσά βραβεία στα Sales Excellence Awards 202416:25Νίκαια - Φωτιά στην Πέτρου Ράλλη: Ξεκίνησε από μηχανάκι και επεκτάθηκε...16:11Colourday Festival: Το φαντασμαγορικό drone show της Sprite πρασίνισε τον ουρανό!15:59Τανάγρα: Σώα η πιλότος του Μιράζ - Δεν έπιασαν τα φρένα του αεροσκάφους15:47Σπέτσες - Άγγλος ιστιοπλόος: Απαντήθηκαν τα αίτια του θανάτου του15:35Ηγουμενίτσα - Ασέλγεια σε 4χρονη: Χειροπέδες σε αλλοδαπό, μετά από καταγγελία του πατέρα15:22Μονεμβασιά: Φωτιά στον Άγιο Ελισσαίο15:08Ουράλογλου: Η “Γαλάζια Πατρίδα” ενισχύεται με νέα συστήματα14:55Η φωτιά στην Ύδρα, το πάρτι των ολιγαρχών στην Ισπανία και τα βεγγαλικά των 125000 ευρώ!14:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο