LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 21 Ιουνίου 2024 15:06

Παλαιστίνη: Η ιστορία της αναγνώρισης του κράτους

Παλαιστίνη - Αναγνώριση - Αμπάς - Αραφάτ

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των χωρών μελών του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης που ανακηρύχθηκε από την παλαιστινιακή ηγεσία πριν από 35 χρόνια. Τελευταία χώρα που αναγνώρισε, σήμερα, το παλαιστινιακό κράτος είναι η Αρμενία, ενώ ο πολύμηνος πόλεμος του Ισραήλ στην Γάζα ενισχύει τις τοποθετήσεις υπέρ της επίσημης αναγνώρισης.

Σύμφωνα με τον κατάλογο που έχει καταρτίσει η Παλαιστινιακή Αρχή και τις τελευταίες ανακοινώσεις των κυβερνήσεων των χωρών, 147 χώρες από τα 193 μέλη του ΟΗΕ έχουν πλέον αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Πριν από την Αρμενία, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Σλοβενία, και τέσσερις χώρες της Καραϊβικής, η Τζαμάικα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, τα Μπαρμπέιντος και οι Μπαχάμες, προστέθηκαν στον κατάλογο από τον οποίο απουσιάζουν οι περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Στα μέσα του Απριλίου, οι ΗΠΑ πρόβαλαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην απόφαση για την ένταξη της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους στον διεθνή οργανισμό.

1988 και πρώτες αναγνωρίσεις

Στις 15 Νοεμβρίου 1988, λίγους μήνες μετά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα, ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ προχωρεί στην ανακήρυξη «του Κράτους της Παλαιστίνης» με πρωτεύουσά του την Ιερουσαλήμ από το Αλγέρι και το βήμα του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου που λειτουργεί ως εξόριστο παλαιστινιακό κοινοβούλιο. Λίγα λεπτά αργότερα, η Αλγερία αναγνώριζε επισήμως το νέο κράτος.

Παλαιστίνη - Αναγνώριση - Αμπάς - Αραφάτ

Μία εβδομάδα αργότερα, 40 χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία και οι περισσότερες αραβικές χώρες αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος. Θα ακολουθήσουν σχεδόν το σύνολο των χωρών της Αφρικής και του σοβιετικού μπλοκ.

Το 2010 και 2011, ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της κεντρικής και της λατινικής Αμερικής, παίρνοντας τις αποστάσεις τους στην διεθνή σκηνή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεγάλο σύμμαχο του Ισραήλ.

2012, με το ένα πόδι στον ΟΗΕ

Υπό την προεδρία του Μαχμούντ Αμπάς, του διαδόχου του Γιάσερ Αραφάτ που πέθανε το 2004, η Παλαιστινιακή Αρχή, που θεσμοθετήθηκε από τις συμφωνίες του Οσλο (1993) για την παλαιστινιακή αυτονομία, εξαπολύει διπλωματική επίθεση σε επίπεδο διεθνών θεσμών.

Παλαιστίνη - Αναγνώριση - Αμπάς - Αραφάτ

Με μία ιστορική ψηφοφορία τον Νοέμβριο 2012, το κράτος της Παλαιστίνης εξασφαλίζει το στάτους του παρατηρητή στα Ηνωμένα Εθνη. Απουσία του στάτους του πλήρους μέλους με δικαίωμα ψήφου, αυτό του δίνει πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και στις διεθνείς συνθήκες.

Ετσι, το 2015, οι Παλαιστίνιοι εισέρχονται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, γεγονός που επιτρέπει την διεξαγωγή ερευνών για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καταγγέλλουν την απόφαση αυτή.

Η Unesco κάνει δεκτό το κράτος της Παλαιστίνης τον Οκτώβριο 2011 ως πλήρες μέλος. Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούν από τον οργανισμό το 2018. ΟΙ ΗΠΑ θα επιστρέψουν το 2023.

2014, η Σουηδία στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η Σουηδία γίνεται το 2014 η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης. Η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κύπρος έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση πριν ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η απόφαση της Στοκχόλμης, η οποία ελήφθη σε μία στιγμή που οι προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους βρίσκονται σε αδιέξοδο, οδηγεί σε επιδείνωση των σχέσεων της Σουηδίας με το Ισραήλ.

2024, συντονισμένη κίνηση ευρωπαϊκών χωρών

Για πολλά χρόνια εθεωρείτο ότι η επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα μίας ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ. Αλλά σε μία συντονισμένη κίνηση στο τέλος του Μαΐου, η Ιρλανδία και η Ισπανία, δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί με την Νορβηγία ακολουθούν τον δρόμο της Σουηδίας, εξοργίζοντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Γάζα - ΟΗΕ

Η Σλοβενία κάνει το ίδιο στις αρχές του Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι «η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους δεν αποτελεί ταμπού για την Γαλλία». Αλλά στις αρχές του Ιουνίου, η γαλλική κυβέρνηση απορρίπτει την άμεση αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους με το αιτιολογικό ότι αυτό πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή.

Η Μάλτα άφησε ανοικτή τον Μάρτιο την πιθανότητα αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, το ίδιο και η Αυστραλία τον Απρίλιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Ενδοοικογενειακή βία: Γνωστός δικηγόρος φέρεται να ξυλοκόπησε την ασκούμενη και σύντροφό του

Τροχαίο: 20χρονος σκοτώθηκε μετά από γλέντι

Κλιματική αλλαγή: Ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤο ντιμπέιτ Μπάιντεν - Τραμπ με ελληνικούς υπότιτλους (βίντεο)Σήμερα 11:45 | Ειδήσεις

Παρακολουθήστε με ελληνικούς υπότιλους όλη την τηλεμαχία Τραμπ - Μπάιντεν. Το debate ήγειρε πληθώρα αντιδράσεων στις ΗΠΑ και είναι πιθανό να προκαλέσει καταιγιστικές εξελίξεις στην κούρσα για την ανάδειξη του νέου "πλανητάρχη".

Κερατσίνι: Θρίλερ με τη νεκρή γυναίκαΣήμερα 13:46 | Ειδήσεις

Ανατροπή στα αρχικά ευρήματα των Αρχών που μετέβησαν στο διαμέρισμα που βρέθηκε νεκρή μία γυναίκα.

Σιλιάνοφσκα: Η “αλυτρωτική διάθεση” και η απάντηση του ΥΠΕΞΣήμερα 13:25 | Ειδήσεις

Την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ προκάλεσε η αναφορά της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας στους "Μακεδόνες του Αιγαίου". 

Δημοσιογράφος ΕΡΤ στο "Πρωινό": Η σύντροφος είδε φωτογραφίες μου με την πρώην σύζυγο μου και... (βίντεο)Σήμερα 12:21 | Ειδήσεις

Τι δηλώνει στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Το Πρωινό" ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ που δικάζεται για απειλές και έχει καταγγελθεί για ξυλοδαρμό από την σύντροφο του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αισχροκέρδεια - Θεοδωρικάκος: Τριπλασιάζονται τα πρόστιμα για παραβάσεις - Αυξάνονται από τα 2 στα 6 εκατ. ευρώ14:28Το ντιμπέιτ Μπάιντεν - Τραμπ με ελληνικούς υπότιτλους (βίντεο)14:14Σιλιάνοφσκα: Η “αλυτρωτική διάθεση” και η απάντηση του ΥΠΕΞ14:03Κερατσίνι: Θρίλερ με τη νεκρή γυναίκα13:50Απόστολος Λύτρας: Άρση απορρήτου των επικοινωνιών ζητεί η σύζυγος του ποινικολογου13:38Ενδοοικογενειακή βία - Δημοσιογράφος ΕΡΤ: Όλα έγιναν πάνω σε έναν διαπληκτισμό (βίντεο)13:25Μεσσηνία: Φωτιά στο Πεταλίδι13:11Ύδρα: Οι “εξαφανισμένοι” Καζάκοι12:59Colourday Festival 2024 by Coca-Cola: ακόμη μία επική μουσική εμπειρία12:46Κερατσίνι: Βρέθηκε νεκρή σε διαμέρισμα12:34Πανελλαδικές 2024 - Βαθμολογίες: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους υποψήφιους12:22ΔΕΔΔΗΕ: Σε ποιες περιοχές της Αττικής θα γίνουν διακοπές ρεύματος σήμερα12:09Τροχαίο με εγκατάλειψη: Πέθανε οδηγός που είχε τραυματιστεί το Πάσχα11:55Ελλάδα - Σαουδική Αραβία: Στη Βουλή οι συμβάσεις στρατιωτικής συνεργασίας11:41Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο “Lord Byron” σε απόγονο του Λόρδου Βύρωνα11:28Κατερίνη: Τραγικός επίλογος σε εξαφάνιση άνδρα11:16Ενδοοικογενειακή βία - Δημοσιογράφος ΕΡΤ: Του ζήτησαν να κάνει ρεπορτάζ για την καταγγελία... σε βάρος του (βίντεο)11:02Ψάλτης και ιδιοκτήτης λούνα παρκ διακινούσαν ναρκωτικά (εικόνες)10:49Γάζα - Στην Αίγυπτο παιδιά με καρκίνο: Σπαρακτικοί αποχωρισμοί από τους γονείς τους (βίντεο)10:35Καταγγελία - Ρόδος: Βιντεοσκοπούσε την 18χρονη κόρη του την ώρα που έκανε μπάνιο!10:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο