LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 19 Ιουνίου 2024 12:59

Χατζηδάκης: Οι 6 άξονες της οικονομικής πολιτικής και το μήνυμα της κάλπης

Για μείωση φόρων σε συνάρτηση με την πάταξη της φοροδιαφυγής, έκανε λόγο σε ομιλία του ο "τσάρος της οικονομίας", αναφερόμενος και στο μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις Ευρωεκλογές.

Κωστής Χατζηδάκης

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έξι άξονες πολιτικής για ακόμη πιο ανταγωνιστική οικονομία παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του σήμερα στο 22ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών με θέμα «Modern CFO-Strategy, Innovation, Leadership» που διοργάνωσε η KPMG.

Ο υπουργός τόνισε ότι μετά τις ευρωεκλογές η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων περιμένουν από την κυβέρνηση να γίνει ακόμη περισσότερο αποτελεσματική σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής: Ασφάλεια, Υγεία, Δικαιοσύνη και, βεβαίως, την Οικονομία. «Τα τελευταία πέντε χρόνια σημειώνουμε πολύ θετικές επιδόσεις: Με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης πολλαπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, ενίσχυση της απασχόλησης. Ταυτόχρονα, όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο ο ρυθμός υλοποίησης του σωστού μείγματος οικονομικής πολιτικής για το οποίο μιλάω. Θα ήταν τεράστιο λάθος να θεωρήσουμε ότι το μήνυμα των πολιτών προς την κυβέρνηση ήταν η ακινησία ή επιστροφή στις εποχές των ελλειμμάτων και του κρατισμού», σημείωσε ο υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό οι βασικοί πυλώνες της οικονομικής πολιτικής περιλαμβάνουν:

  1. Περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους και της φορολογίας ώστε να ενισχυθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας. «Έχουμε δεσμευτεί για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή επιπλέον μονάδα από 1/1/2025 και κατά μια συνολικά έως το τέλος της τετραετίας. Ενώ ετοιμάζουμε και νομοσχέδιο το οποίο θα παρέχει φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης που προωθούν την καινοτομία», ανέφερε. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι οι δυνατότητες για μειώσεις φόρων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με μια δέσμη 11 διαφορετικών μέτρων που εφαρμόζεται με ταχύτητα και χωρίς παρεκκλίσεις και εκτιμάται ότι στην πλήρη εφαρμογή της μέχρι το 2027 θα αποφέρει επιπλέον έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
  2. Ενδυνάμωση και βελτίωση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, τόσο στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών όσο και συνολικά στην οικονομία. Έχουμε περάσει διάταξη για τη δυνατότητα λειτουργίας και μη τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία μπορούν να δίνουν, όχι μόνο καταναλωτικά, αλλά και στεγαστικά και κάποιων μορφών επιχειρηματικά δάνεια. Παράλληλα, θα εντείνουμε την προσπάθεια ενίσχυσης του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα με την δημιουργία του λεγόμενου 5ου πυλώνα. Και στο προσεχές διάστημα θα φέρουμε προς ψήφιση και νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της κεφαλαιαγοράς ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν ακόμη περισσότερες επιλογές για την άντληση κεφαλαίων», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
  3. Βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Στόχος είναι η στήριξη του παραγωγικού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας, με έμφαση στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, της καινοτομίας, της ανάπτυξης οικονομιών κλίμακας και της εξωστρέφειας.
  4. Μεγέθυνση των επιχειρήσεων, μέσω της ενθάρρυνσης συγχωνεύσεων και οι εξαγορών, και υποστήριξη της καινοτομίας. «Κατά τεκμήριο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, προσφέρουν ποιοτικότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και έχουν αυξημένη ικανότητα να επενδύουν και να καινοτομούν. Προχωράμε λοιπόν τους επόμενους μήνες στην απλοποίηση του διάσπαρτου και αποσπασματικού νομοθετικού πλαισίου για τις συγχωνεύσεις το οποίο περιλαμβάνει νόμους ηλικίας πολλών δεκαετιών», ανέφερε ο υπουργός.
  5. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης στο σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε χθες για την υιοθέτηση ενός νέου πιο σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του, και τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου για τη δημιουργία του οποίου το Υπερταμείο θα διαθέσει αρχικά 300 εκατομμύρια ευρώ. Το Επενδυτικό Ταμείο όπως είπε θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς που δεν καλύπτονται επαρκώς αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία, άρα και σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Υπενθύμισε ακόμη ότι τους τελευταίους 11 μήνες ολοκληρώθηκαν 10 αποκρατικοποιήσεις και συμβάσεις παραχώρησης, οι οποίες απέφεραν στα δημόσια ταμεία έσοδα της τάξης των 7,1 δισ ευρώ.
  6. Δημοσιονομική σταθερότητα, που θα αποτυπωθεί και στο Fiscal Structural Plan της χώρας το οποίο θα υποβληθεί εντός των επόμενων μηνών. 

«Όχι μόνο γιατί αυτό απαιτούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ. Αλλά γιατί γνωρίζουμε ότι τα υγιή δημόσια οικονομικά είναι προϋπόθεση για όλα τα άλλα και ότι ο δημοσιονομικός λαϊκισμός εντοπίζεται και τιμωρείται άμεσα από τις αγορές», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε:

«Τα τελευταία πέντε χρόνια η ελληνική οικονομία έχει αναδειχθεί σε μια ευχάριστη έκπληξη για την Ευρώπη. Και αυτό γιατί εφαρμόσαμε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις -ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος- που έφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα: αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, μείωση της ανεργίας, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το πατριωτικό μας καθήκον είναι να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια, να μην συμβιβαστούμε με το λαϊκισμό, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσουμε σταθερά μπροστά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της κοινής λογικής και της επιτυχίας για την πατρίδα μας. Οι λαϊκιστές δεν είναι ποτέ λύση για καμία κοινωνία, είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα, Ο δύσκολος δρόμος μπορεί να έχει προσωρινά αντιδράσεις, οδηγεί όμως σε αποτελέσματα. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά για να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες των τελευταίων πέντε ετών και οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Και να ανέβουμε όλοι μαζί ακόμη ψηλότερα».

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγελία - Αχαΐα: Έβγαλαν ζευγάρι από αυτοκίνητο και βίασαν την γυναίκα

Κούγιας: Στην Ελλάδα εγκαθιδρύθηκε χούντα ομοφυλόφιλων

Θεσσαλονίκη: Κατήγγειλε τον πατέρα της για βιασμό

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραμπ: Δεν θα αφήσω έναν δολοφόνο να μου επιβάλει αλλαγή του προγράμματοςΧθες 22:31 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε σε ανάρτησή του μετά την δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Η φωτογραφία με τη σφαίρα δίπλα στο πρόσωπό τουΧθες 18:48 | Ειδήσεις

Ένα συγκλονιστικό "κλικ" κατέγραψε τη σφαίρα να περνά δίπλα από το κεφάλι του Ντόναλντ Τραμπ, όταν δέχτηκε δολοφονική επίθεση σε ομιλία του στην Πενσιλβάνια.

Πλατεία Βικτωρίας: Το ντοκουμέντο από την αιματηρή συμπλοκή και οι μαρτυρίες (βίντεο)Χθες 18:23 | Ειδήσεις

Ένα βιντεο ντοκουμέντο από την στιγμή της επίθεσης στην πλατεία Βικτωρίας, εξασφάλισε ο ΑΝΤ1. Τι αναφέρουν για το περιστατικό αυτόπτες μάρτυρες.

Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία - Μητέρα θύματος: Τη ζήλευε πολύ... τη χτυπούσε (βίντεο)Χθες 20:00 | Ειδήσεις

Όπως περιγράφει η μητέρα του θύματος, ο δράστης της είχε πει πως σκεφτόταν να σκοτώσει τη μοναχοκόρη της και να βάλει τέλος στη ζωή του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Euro 2024: Η Ισπανία στην κορυφή της Ευρώπης (εικόνες)23:59Αργολίδα: Ανήλικη τραυματίστηκε σοβαρά κάνοντας θαλάσσια σπορ23:46Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ - FBI: αντιμετωπίζεται ως εγχώρια τρομοκρατία23:33Euro 2024: Ο Γιαμάλ... έκλεψε ρεκόρ από τον Πελέ23:19Τραμπ: Δεν θα αφήσω έναν δολοφόνο να μου επιβάλει αλλαγή του προγράμματος23:05Ηράκλειο: Σορός σε προχωρημένη σήψη βρέθηκε κοντά στο Παγκρήτιο22:51Πάτρα - ΟΣΕ: Ο καύσωνας προκάλεσε στρέβλωση σιδηροδρομικής γραμμής22:37Υπερδιέγερση ωοθηκών: ένας κίνδυνος που πλέον εκλείπει22:23Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής22:09Μπάιντεν: Διάγγελμα μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ21:55Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Εθελοντής πυροσβέστης ο νεκρός άνδρας21:41Γουίμπλεντον: Ο Αλκαράθ νίκησε τον Τζόκοβιτς και κέρδισε τον τίτλο21:27Γαλλία: Πυροβολισμοί με νεκρούς σε πάρτι γενεθλίων21:13Φωτιά: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα (χάρτης)20:59Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία - Μητέρα θύματος: Τη ζήλευε πολύ... τη χτυπούσε (βίντεο)20:45Πυροσβεστική: 26 αγροτοδασικές πυρκαγιές διαχειρίστηκε το τελευταίο 24ωρο 20:31Υπόθεση Novartis: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτική κόντρα για τους μάρτυρες20:17Φωτιά στον Όλυμπο στην περιοχή Κορομηλιά20:04Πλατεία Βικτωρίας: Το ντοκουμέντο από την αιματηρή συμπλοκή και οι μαρτυρίες (βίντεο)19:49Μπελέρης: Εγκρίθηκε η άδεια για την ορκωμοσία του19:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο