LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 19 Ιουνίου 2024 12:59

Χατζηδάκης: Οι 6 άξονες της οικονομικής πολιτικής και το μήνυμα της κάλπης

Για μείωση φόρων σε συνάρτηση με την πάταξη της φοροδιαφυγής, έκανε λόγο σε ομιλία του ο "τσάρος της οικονομίας", αναφερόμενος και στο μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις Ευρωεκλογές.

Κωστής Χατζηδάκης

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έξι άξονες πολιτικής για ακόμη πιο ανταγωνιστική οικονομία παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του σήμερα στο 22ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών με θέμα «Modern CFO-Strategy, Innovation, Leadership» που διοργάνωσε η KPMG.

Ο υπουργός τόνισε ότι μετά τις ευρωεκλογές η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων περιμένουν από την κυβέρνηση να γίνει ακόμη περισσότερο αποτελεσματική σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής: Ασφάλεια, Υγεία, Δικαιοσύνη και, βεβαίως, την Οικονομία. «Τα τελευταία πέντε χρόνια σημειώνουμε πολύ θετικές επιδόσεις: Με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης πολλαπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, ενίσχυση της απασχόλησης. Ταυτόχρονα, όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο ο ρυθμός υλοποίησης του σωστού μείγματος οικονομικής πολιτικής για το οποίο μιλάω. Θα ήταν τεράστιο λάθος να θεωρήσουμε ότι το μήνυμα των πολιτών προς την κυβέρνηση ήταν η ακινησία ή επιστροφή στις εποχές των ελλειμμάτων και του κρατισμού», σημείωσε ο υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό οι βασικοί πυλώνες της οικονομικής πολιτικής περιλαμβάνουν:

  1. Περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους και της φορολογίας ώστε να ενισχυθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας. «Έχουμε δεσμευτεί για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή επιπλέον μονάδα από 1/1/2025 και κατά μια συνολικά έως το τέλος της τετραετίας. Ενώ ετοιμάζουμε και νομοσχέδιο το οποίο θα παρέχει φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης που προωθούν την καινοτομία», ανέφερε. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι οι δυνατότητες για μειώσεις φόρων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με μια δέσμη 11 διαφορετικών μέτρων που εφαρμόζεται με ταχύτητα και χωρίς παρεκκλίσεις και εκτιμάται ότι στην πλήρη εφαρμογή της μέχρι το 2027 θα αποφέρει επιπλέον έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
  2. Ενδυνάμωση και βελτίωση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, τόσο στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών όσο και συνολικά στην οικονομία. Έχουμε περάσει διάταξη για τη δυνατότητα λειτουργίας και μη τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία μπορούν να δίνουν, όχι μόνο καταναλωτικά, αλλά και στεγαστικά και κάποιων μορφών επιχειρηματικά δάνεια. Παράλληλα, θα εντείνουμε την προσπάθεια ενίσχυσης του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα με την δημιουργία του λεγόμενου 5ου πυλώνα. Και στο προσεχές διάστημα θα φέρουμε προς ψήφιση και νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της κεφαλαιαγοράς ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν ακόμη περισσότερες επιλογές για την άντληση κεφαλαίων», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
  3. Βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Στόχος είναι η στήριξη του παραγωγικού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας, με έμφαση στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, της καινοτομίας, της ανάπτυξης οικονομιών κλίμακας και της εξωστρέφειας.
  4. Μεγέθυνση των επιχειρήσεων, μέσω της ενθάρρυνσης συγχωνεύσεων και οι εξαγορών, και υποστήριξη της καινοτομίας. «Κατά τεκμήριο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, προσφέρουν ποιοτικότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και έχουν αυξημένη ικανότητα να επενδύουν και να καινοτομούν. Προχωράμε λοιπόν τους επόμενους μήνες στην απλοποίηση του διάσπαρτου και αποσπασματικού νομοθετικού πλαισίου για τις συγχωνεύσεις το οποίο περιλαμβάνει νόμους ηλικίας πολλών δεκαετιών», ανέφερε ο υπουργός.
  5. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης στο σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε χθες για την υιοθέτηση ενός νέου πιο σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του, και τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου για τη δημιουργία του οποίου το Υπερταμείο θα διαθέσει αρχικά 300 εκατομμύρια ευρώ. Το Επενδυτικό Ταμείο όπως είπε θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς που δεν καλύπτονται επαρκώς αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία, άρα και σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Υπενθύμισε ακόμη ότι τους τελευταίους 11 μήνες ολοκληρώθηκαν 10 αποκρατικοποιήσεις και συμβάσεις παραχώρησης, οι οποίες απέφεραν στα δημόσια ταμεία έσοδα της τάξης των 7,1 δισ ευρώ.
  6. Δημοσιονομική σταθερότητα, που θα αποτυπωθεί και στο Fiscal Structural Plan της χώρας το οποίο θα υποβληθεί εντός των επόμενων μηνών. 

«Όχι μόνο γιατί αυτό απαιτούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ. Αλλά γιατί γνωρίζουμε ότι τα υγιή δημόσια οικονομικά είναι προϋπόθεση για όλα τα άλλα και ότι ο δημοσιονομικός λαϊκισμός εντοπίζεται και τιμωρείται άμεσα από τις αγορές», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε:

«Τα τελευταία πέντε χρόνια η ελληνική οικονομία έχει αναδειχθεί σε μια ευχάριστη έκπληξη για την Ευρώπη. Και αυτό γιατί εφαρμόσαμε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις -ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος- που έφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα: αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, μείωση της ανεργίας, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το πατριωτικό μας καθήκον είναι να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια, να μην συμβιβαστούμε με το λαϊκισμό, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσουμε σταθερά μπροστά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της κοινής λογικής και της επιτυχίας για την πατρίδα μας. Οι λαϊκιστές δεν είναι ποτέ λύση για καμία κοινωνία, είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα, Ο δύσκολος δρόμος μπορεί να έχει προσωρινά αντιδράσεις, οδηγεί όμως σε αποτελέσματα. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά για να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες των τελευταίων πέντε ετών και οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Και να ανέβουμε όλοι μαζί ακόμη ψηλότερα».

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγελία - Αχαΐα: Έβγαλαν ζευγάρι από αυτοκίνητο και βίασαν την γυναίκα

Κούγιας: Στην Ελλάδα εγκαθιδρύθηκε χούντα ομοφυλόφιλων

Θεσσαλονίκη: Κατήγγειλε τον πατέρα της για βιασμό

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟυκρανία – Μητσοτάκης: Πάγια θέση της Ελλάδας το απαραβίαστο των συνόρωνΧθες 16:39 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός, συμμετείχε στις τηλεδιασκέψεις των ηγετών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Έγκλημα Χαλάνδρι - 28χρονος: Ήθελα να την εκφοβίσω, αλλά θόλωσαΧθες 19:12 | Ειδήσεις

Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε ο κατηγορούμενος για την δολοφονία της 47χρονης έξω από το σπίτι της στο Χαλάνδρι.

Εγνατία Οδός – Κουτσούκος: Το 90% των τροχαίων οφείλεται αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγονταΧθες 19:15 | Ειδήσεις

Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού, για το πολύνεκρο δυστύχημα που έγινε την Δευτέρα, λίγο πριν από σταθμό διοδίων.

Νέα Χαλκηδόνα: Εκτροπή πυροσβεστικού οχήματος (εικόνες)Χθες 16:31 | Ειδήσεις

Το Πυροσβεστικό όχημα, εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε τοίχο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας από τους 4 πυροσβέστες που έπεσε στο οδόστρωμα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ – Χάρλεμ: Πέντε νεκροί από λεγεωνέλλωση23:59Αφγανιστάν: Τροχαίο με περισσότερους από 70 νεκρούς23:44Αντιμέτωπος με 10 χρόνια φυλάκιση ο Πρίγκιπας της Νορβηγίας23:29Ο Καραλής πήρε την πρώτη του νίκη σε σειρά Diamond League23:13Ιταλία: Λιώνει ραγδαία ο παγετώνας - Αλλάζει μετά από 130 χρόνια ο τρόπος μέτρησης22:58ΝΑΤΟ: Η Σύνοδος Κορυφής του 2026 θα διεξαχθεί στην Άγκυρα22:42Ιστιοφόρο πήρε φωτιά κοντά στην Δήλο22:27Φοιτητική Στέγη: Αναζητούν συγκάτοικο οι φοιτητές, λόγω ακρίβειας ενοικίων22:11Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη21:56Φοροαπαλλαγές για πολύτεκνες οικογένειες στο πακέτο της ΔΕΘ – Στο επίκεντρο το δημογραφικό πρόβλημα21:40ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Σεπτεμβρίου21:25Φωτιά στην Κερατέα (βίντεο)21:10Σητεία: Ημιβύθιση φορτηγού πλοίου που είχε πέσει σε ύφαλο20:54Δημογραφικό: Απειλή για το μέλλον της χώρας - 30.000 λιγότερα παιδιά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα20:38Ισχυρή καταιγίδα έπληξε την Αττική20:23Έγκλημα Χαλάνδρι - 28χρονος: Ήθελα να την εκφοβίσω, αλλά θόλωσα20:07ΠΑΟΚ: Οι φίλαθλοι μας να μην πλησιάσουν το γήπεδο της Ριέκα19:52Εγνατία Οδός – Κουτσούκος: Το 90% των τροχαίων οφείλεται αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα19:35Χίος: 33χρονος συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της πρώην συντρόφου του19:19Τραγωδία στην Εγνατία - Αυτόπτες μάρτυρες στον ΑΝΤ1: Φώναζαν "σώστε μας"19:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο