LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 27 Μαΐου 2024 14:25

Θάνατος ανήλικης στον ΒΟΑΚ - Μητροπολίτης Γεράσιμος: Δεν κάναμε κάτι που εκφεύγει των κανόνων της Εκκλησίας

Τι δήλωσε ο Μητροπολίτης Γεράσιμος για την άρνηση να κηδευτεί η ανήλικη που έχασε τη ζωή της σε γέφυρα στον ΒΟΑΚ.

Δυστύχημα - ΒΟΑΚ

«Η Εκκλησία αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Η μη τέλεση της συνηθισμένης τελετής κηδείας γίνεται παιδαγωγικά από την Εκκλησία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι που φεύγει…Ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που 17χρονα παιδιά οδηγούνται στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει» δήλωσε μεταξύ άλλων μέσω του Cretalive ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα δέχεται καταιγισμό πυρών αλλά και κοινωνική κατακραυγή για την απόφαση του να μη τελεστεί η καθιερωμένη τελετή κηδείας στην περίπτωση της 17χρονης Νικολέτας, στο Μοχό.

Το μήνυμα του Μητροπολίτη προς όλους είναι το ακόλουθο:

«Δεν κάναμε κάτι το οποίο εκφεύγει των κανόνων και των αποφάσεων της Εκκλησίας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι, το οποίο φεύγει. Γι’ αυτό και αυτό που τελέστηκε το Σάββατο, στο κοιμητήριο του Μοχού, ήταν η προσευχή της Εκκλησίας και η συγχωρητική ευχή που είναι και η ουσία της κηδείας. Στο τρισάγιο διαβάστηκε η ευχή. Είναι η ευχή της Εκκλησίας να αναπαύσει και να κατατάξει την ψυχή του παιδιού του κεκοιμημένου μετά των Αγίων και Δικαίων. Δεν είναι ότι δεν προσευχηθήκαμε.

Γιατί η Εκκλησία και οι Κανόνες ορίζουν ότι δε γίνεται η συνηθισμένη τελετή της κηδείας; Γιατί αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Δηλαδή στα παιδιά που έχουν παρόμοιους λογισμούς και παρόμοιες συμπεριφορές που είναι πάρα πολλά, δεν θα τους πούμε «αυτοκτονήστε και δεν τρέχει τίποτα. Ο Θεός είναι αγάπη. Κάντε και εσείς το ίδιο;»

Η εκκλησία έρχεται παιδαγωγικά και λέει ότι δεν τελούμε την τέλεση της κηδείας για να δείξει ότι δεν μπορεί κανείς να στερήσει ζωή και κυρίως τη δική του ζωή γιατί είναι το τέλος. Η κρίση βέβαια ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Θεό. Δεν ξέρω αν μπορείτε να καταλάβετε το θεολογικό υπόβαθρο και περιεχόμενο. Μη μου πείτε όμως ότι αγαπάει ο οποιοδήποτε τους ανθρώπους περισσότερο από την Εκκλησία. Και ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που οδηγεί αυτά τα 17χρονα παιδιά στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο από κάθε τι άλλο.

Η Εκκλησία προσεύχεται για όλους τους ανθρώπους και γι’ αυτούς που στερούν από μόνοι τους τη ζωή, οι οποίοι υπόκεινται στην απόλυτη κρίση του Θεού. Δεν ερχόμαστε εμείς να αντικαταστήσουμε το Θεό. Προσευχόμαστε και ευχόμαστε και για την ανάπαυση της ψυχής αλλά και για την παρηγοριά στους οικείους. Η μη τέλεση τελετής κηδείας είναι παιδαγωγικός τρόπος που η Εκκλησία από αιώνος το έχει θεσπίσει και το έχει ρυθμίσει με τους κανόνες και τις αποφάσεις και της Επισκοπικής μας Εκκλησίας της Κρήτης».

Ειδήσεις σήμερα: 

Euroleague - Παναθηναϊκός: Πλήθος κόσμου για την υποδοχή του “επτάστερου” (βίντεο) 

F-35: Οι κρυφές προσπάθειες της Τουρκίας για “επιστροφή” στο πρόγραμμα, το lobbying επί πληρωμή και η... εγγονή του Μπάιντεν

Μητσοτάκης προς Βόρεια Μακεδονία: Ο λαϊκισμός δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα



Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δυστύχημα στην Πέτρου Ράλλη: Συνελήφθη ο οδηγός που παρέσυρε και σκότωσε 44χρονο με πατίνι10:53Σοκ στο Διδυμότειχο: Βρέφος 11 μηνών μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο10:39Παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τον ΣΥΡΙΖΑ - "Δεν παραιτούμαι όμως από την πολιτική δράση"10:25Ωρωπός: 47χρονος χτύπησε τον σύντροφο της πρώην του και την απήγαγε10:20Δευτέρα 6 Οκτωβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας 10:06Κύκλωμα ΦΠΑ: Προσωρινά κρατούμενοι οι 9 από τους 17 κατηγορούμενους09:52Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο ανήλικη μετά από κατανάλωση αλκοόλ09:39Κωνσταντοπούλου: Ο Πάνος Ρούτσι ζητάει το αυτονόητο09:25Χανιά: Θα παραμείνει κλειστό το Φαράγγι της Σαμαριάς09:10"Πολυβόλο" το Αμβούργο διέλυσε τη Μάιντς08:55Τροχαίο στο Ηράκλειο: Διανομέας προσπάθησε να αποφύγει μια γάτα και…βρέθηκε στο οδόστρωμα08:41Παραμένει στο Σύνταγμα ο Πάνος Ρούτσι – Βρίσκεται στην 22η ημέρα απεργίας πείνας08:27Ινδονησία: Στους 54 οι νεκροί από το σχολείο που κατέρρευσε – Δέκα άτομα αγνοούνται08:14Νέος ΚΟΚ: Βαριές “Καμπάνες” για οδήγηση χωρίς κράνος08:00Βρετανία: Πυρκαγιά σε τέμενος στο Πισχέβεν: Για "έγκλημα μίσους" μιλούν οι αρχές07:47Αυστραλία: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε πολυσύχναστο δρόμο07:33Τραμπ: Μέσα στην εβδομάδα η πρώτη φάση του σχεδίου, αλλιώς θα ακολουθήσει μαζική αιματοχυσία07:20Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 10 Οκτωβρίου07:06Ζάκυνθος: Μια σύλληψη για την απόπειρα δολοφονίας στη Δροσιά06:52Τέξας: Μητέρα πυροβόλησε τα 4 παιδιά της και σκότωσε τα 206:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο