Καύσιμα: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ περιοχών και πρατηρίων
Οι λιανικές τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να αντιστέκονται στην παγκόσμια τάση του Brent, με αποτέλεσμα οι πρόσφατες μειώσεις να είναι ελάχιστες και να μη γίνονται αισθητές από τον τελικό καταναλωτή.
Ακόμη και σε περιοχές όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου θεωρητικά ο ανταγωνισμός λειτουργεί καλύτερα, η τιμή της βενζίνης έχει μόλις πέσει κάτω από τα 1,9 ευρώ το λίτρο.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η μέση τιμή στην Αττική, συγκριτικά με τις Κυκλάδες, παρουσιάζει σημαντική διαφορά, ξεπερνώντας τα 30 λεπτά το λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη των 96 οκτανίων και 28 λεπτά για το diesel κίνησης.
Συγκεκριμένα, η μέση τιμή στις Κυκλάδες για τη βενζίνη είναι 2,185 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Αττική 1,884 ευρώ το λίτρο. Αντίστοιχα, οι τιμές για το diesel κίνησης είναι 1,879 ευρώ και 1,602 ευρώ το λίτρο.
Αυξημένη η ζήτηση
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μετά το Πάσχα παρατηρείται μικρή πτώση στις τιμές καυσίμων στην ελληνική αγορά, ενώ η ζήτηση αυξάνεται σταθερά από τον Απρίλιο, καθώς οι μετακινήσεις κορυφώνονται προς το καλοκαίρι.
Τον Απρίλιο, η κατανάλωση βενζίνης αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το diesel κίνησης κατέγραψε αύξηση 20%. Ο Μάιος φαίνεται να κλείνει ικανοποιητικά, με τις αγροτικές εργασίες να συνεισφέρουν σημαντικά στην αύξηση της ζήτησης για diesel κίνησης.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης είναι 1,925 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης 1,639 ευρώ το λίτρο.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η ανησυχία για την πορεία της ζήτησης θα διατηρήσουν βραχυπρόθεσμα τις τιμές στα τρέχοντα επίπεδα.
Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν έντονη πτώση την περασμένη εβδομάδα, με το αργό να φτάνει σε χαμηλά πολλών μηνών την Πέμπτη. Αυτή η πτώση αποδίδεται στις ανησυχίες για τα υψηλά επιτόκια στις ΗΠΑ, τα οποία ενδέχεται να αναστείλουν την ανάπτυξη της ζήτησης στη μεγαλύτερη αγορά πετρελαίου του κόσμου. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ανέφερε μια απροσδόκητη αύξηση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια, υποδεικνύοντας μειωμένη ζήτηση.
Η πολιτική του ΟΠΕΚ+ συνεχίζει να επηρεάζει την πορεία των τιμών, ιδίως ενόψει της επερχόμενης συνάντησής τους στις 2 Ιουνίου. Ο Tamas Varga, αναλυτής της πετρελαϊκής PVM, σχολίασε ότι «οι μακροοικονομικές εξελίξεις δεν κατάφεραν να προσφέρουν ουσιαστική υποστήριξη στο πετρέλαιο, το οποίο αντιμετωπίζει δικά του προβλήματα». Επισημαίνει επίσης την αυξημένη παραγωγή της Ρωσίας, παρά τις δεσμεύσεις για μείωση της παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ+. Προς το παρόν, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ διατηρούν εκτός αγοράς 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για να στηρίξουν τις τιμές.
Καιρός: Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τη Δευτέρα
Παναθηναϊκός – Σλούκας: Μπορείτε να μου πείτε μια καλύτερη ιστορία;
Ράφα: Το Ισραήλ παραδέχθηκε ότι “έκανε κακό” σε αμάχους