LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 23 Απριλίου 2024 19:46

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ

Όλες οι δράσεις του οργανισμού για τη διάδοση της ιδέας της εμβολιαστικής πρόληψης απέναντι στις μεγάλες ασθένειες διαχρονικά.

Εμβολιασμός - παιδιά

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO/Europe), και πραγματοποιείται φέτος από τις 21 έως τις 27 Απριλίου 2024.

Τα κράτη-μέλη ενώνουν τις προσπάθειές τους υιοθετώντας το κοινό σύνθημα: «Προστατεύοντας όλες τις γενεές» (Protecting Generations), το οποίο αναδεικνύει τη διαχρονική αξία του εμβολιασμού και έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού για την πρόληψη ασθενειών και την προστασία της ζωής.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του οργανισμού, «η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς συμπίπτει με την 50ή επέτειο του Διευρυμένου Προγράμματος Εμβολιασμού [Expanded Programme on Immunisation (EPI)]. Σε αυτό το πλαίσιο, θα αναδειχθούν τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα του EPI τις τελευταίες 5 δεκαετίες και η συμβολή τους στην προστασία πολλών γενεών από σοβαρές ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού απέτρεψε τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια θανάτους στην Ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ και συνεχίζει να προστατεύει ακόμα περισσότερα εκατομμύρια ανθρώπων καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Η σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 σημειώθηκε ανησυχητική παγκόσμια μείωση των ποσοστών εμβολιασμού με αποτέλεσμα να υπάρχει επιτακτική ανάγκη να καλυφθούν τα εμβολιαστικά κενά που δημιουργήθηκαν από τυχόν χαμένες δόσεις και να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στον εμβολιασμό. Επιπλέον, η υγειονομική θωράκιση της Ευρώπης δέχθηκε σοβαρά πλήγματα όπως η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, καθώς περισσότερα από 58.000 κρούσματα καταγράφηκαν σε 41/53 χώρες της Ευρωπαϊκής περιοχής του ΠΟΥ το έτος 2023. Κατά συνέπεια απαιτείται διαρκής μέριμνα για την εφαρμογή των προγραμμάτων εμβολιασμού με στόχο την επίτευξη υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης (?95% με δύο δόσεις του εμβολίου ιλαράς) και με έμφαση στον εμβολιασμό ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, όπως οι Ρομά, οι πρόσφυγες/μετανάστες κλπ.

Ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αποτελεί σημαντικό δημόσιο αγαθό. Από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από λοιμώδη νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α και Β, γρίπη, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Για τα περισσότερα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, χρειάζονται περισσότερες από μία δόσεις εμβολίου για την επίτευξη και τη διατήρηση της βέλτιστης προστασίας. Κάθε δόση είναι οριοθετημένη χρονικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, προκειμένου να δημιουργήσει ή να διατηρήσει την προστασία. Η έλλειψη ή η καθυστέρηση οποιασδήποτε δόσης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του νοσήματος καθώς μειώνει τη συλλογική ανοσία στον πληθυσμό.

Οι εμβολιασμοί αποτελούν βασικό μέτρο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα, για την κάλυψη του παιδικού, του εφηβικού και του ενήλικου πληθυσμού, των εγκύων και των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών».

Εβδομάδα Εμβολιασμών

O ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο των στρατηγικών του στόχων για την προστασία της δημόσιας υγείας, επιδιώκει την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, την αποτροπή της διάδοσης ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό και την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου των μεταδοτικών νοσημάτων στην κοινωνία. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΕΟΔΥ

α. συνεργάζεται με την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) προκειμένου να καταγράψει την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για όλα τα εμβόλια, τα οποία περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

β. σχεδιάζει οροεπιδημιολογικές μελέτες για την ακριβή αποτύπωση της ανοσίας του πληθυσμού της χώρας μας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες

γ. διαμορφώνει στοχευμένες δράσεις για την διάδοση των εμβολιασμών ως μέσων πρόληψης και την αντιμετώπιση του φαινομένου της διστακτικότητας έναντι των εμβολιασμών. Η ορθή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον εμβολιασμό και η διαμόρφωση σωστών αντιλήψεων σχετικά με τη χρησιμότητα των εμβολίων αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας

δ. εκτελεί προγράμματα παρέμβασης με διενέργεια εμβολιασμών σε περιοχές που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως προσφάτως στην περιοχή της Θεσσαλίας καθώς και σε ευάλωτους πληθυσμούς σε όλη την επικράτεια (Ρομά, μετανάστες κλπ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την τοπική αυτοδιοίκηση. Μετά από την ολοκλήρωση των εμβολιασμών στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ ήδη διενεργούν εμβολιασμούς στον νομό Αττικής ενώ από τις αρχές Μαΐου θα υλοποιηθεί παρέμβαση στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιασθεί πάνω από 600 παιδιά 1-14 ετών με το εμβόλιο της ιλαράς

Περισσότερες πληροφορίες για τη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ μπορούμε να βρίσκουμε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.who.int/europe/event/european-immunization-week-2024 .

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μπορούμε να βρίσκουμε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: www.eody.gov.gr και του Υπουργείου Υγείας: https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/emboliasmoi  .

Ειδήσεις σήμερα:

Ανακάλυψη: Ο τάφος του Πλάτωνα εντοπίστηκε στην Ακαδημία Πλάτωνος

Καναδάς: Φλεγόμενο τρένο περνάει από το κέντρο του Λονδίνου στο Οντάριο (βίντεο)

“Daniel” και “Elias” - Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δις το κόστος αποκατάστασης των ζημιών (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕκρήξεις σε Νέο Κόσμο - Πειραιά: Τα βίντεο - ντοκουμέντα που βοήθησαν στην εξιχνίαση των υποθέσεωνΣήμερα 17:54 | Ειδήσεις

Βίντεο που βοήθησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1. Παράλληλα οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Έξοδος εκδρομέων: Κίνηση και ουρές στα διόδια της ΑττικήςΣήμερα 13:53 | Ειδήσεις

Καθυστερήσεις στα διόδια εξόδου από την Αττική. Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τον Πειραιά και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ από Κηφισό και Λιόσια.

Ηράκλειο: Στη φυλακή ο νονός που βίαζε το βαφτιστήρι τουΣήμερα 15:09 | Τοπικά Νέα

Ομολόγησε ο άνδρας που συνελήφθη για ασέλγεια κατά του παιδιού που έχει βαπτίσει.

Θεσσαλονίκη: Η περιφορά του πρώτου Επιταφίου από τον Άγιο Μηνά (βίντεο)Σήμερα 20:06 | Τοπικά Νέα

Σε κλίμα κατάνυξης και με πλήθος πιστών η περιφορά του πρώτου Επιταφίου από τον Άγιο Μηνά

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Η περιφορά του πρώτου Επιταφίου από τον Άγιο Μηνά (βίντεο)20:21Εκρήξεις σε Νέο Κόσμο - Πειραιά: Τα βίντεο - ντοκουμέντα που βοήθησαν στην εξιχνίαση των υποθέσεων20:07Πάσχα: Αύξηση στις πληρότητες των νησιών (βίντεο)19:53Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά του Πρωθυπουργού και πολιτικών προσώπων από συγγενείς θυμάτων19:39Πνευμονική εμβολή: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε19:24Σπέτσες: Θαλαμηγός χτύπησε στην προβλήτα λόγω των ισχυρών ανέμων (βίντεο)19:10ΟΟΣΑ – Χατζηδάκης: Οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών στο Παρίσι18:56Νέες απειλές των Χούθι: Στο στόχαστρο όλα τα πλοία που κατευθύνονται στο Ισραήλ18:43Ρόδος: Θα πούλαγε δεκάδες χιλιάδες πυροτεχνήματα παράνομα18:29Pricefox: Πόσα θα πληρώσεις φέτος για το πασχαλινό τραπέζι18:14Κορωπί: Συνελήφθησαν ανήλικοι με εκατοντάδες κροτίδες18:00Βρετανία – Δημοτικές εκλογές: Πρώτη ηχηρή νίκη για τους Εργατικούς 17:46Κέιτ Μίντλετον: Γιατροί του “Νοσοκομείου του Πάπα” την χειρούργησαν 17:31Καιρός - Μεγάλο Σάββατο: βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας17:17Αλεξανδρούπολη: Οδηγός φορτηγού διακινούσε παράνομα μετανάστες - Πώς συνελήφθη 17:03ΟΗΕ: Αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως τον Απρίλιο16:50Amber Alert για 47χρονο που εξαφανίστηκε από την Κυψέλη16:36Σάμος - Δολοφονία 75χρονου: Σε κατ' οίκον περιορισμό ο φερόμενος δράστης 16:23Masters 1000: Ο Αλκαράθ αποσύρθηκε από το τουρνουά της Ρώμης16:09ΗΠΑ - Πανεπιστήμια: Η αρχή της “έκρηξης” και οι πολιτικές αντιδράσεις 15:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο