LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 26 Μαρτίου 2024 20:51

Βαλτιμόρη - Γέφυρα: Οι τραυματίες, οι αγνοούμενοι και η ανακατασκευή της (βίντεο)

To SOS από το μοιραίο πλοίο που φέρεται να έσωσε πολλές ζωές. Πόσοι άνθρωποι έχουν "χαθεί" στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Βαλτιμόρης.

Βαλτιμόρη - πλοιο - γέφυρα

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που προσέκρουσε σε γέφυρα στη Βαλτιμόρη νωρίς σήμερα το πρωί, είχε προλάβει να εκπέμψει σήμα κινδύνου, γεγονός που επέτρεψε να περιοριστεί η κυκλοφορία και να σωθούν ζωές, ανέφερε ο κυβερνήτης του Μέριλαντ.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι ήρωες. Έσωσαν ζωές την περασμένη νύχτα», είπε ο Γουές Μουρ αναφερόμενος στο πλήρωμα του πλοίου Dali το οποίο κατάφερε να ενημερώσει τις αρχές ότι αντιμετώπιζε μηχανικό πρόβλημα ενώ έπλεε με ταχύτητα οκτώ κόμβων στον ποταμό Πατάπσκο.

Μετά την πρόσκρουση, η γέφυρα Φράνσις Σκοτ Κι κατέρρευσε στον ποταμό και έχει αποκλειστεί η πρόσβαση στο λιμάνι της Βαλτιμόρης. Ο κολοσσός των θαλάσσιων μεταφορών Maersk ανακοίνωσε ότι λόγω του συμβάντος αυτού τα πλοία του θα αποφεύγουν στο προσεχές μέλλον το λιμάνι της Βαλτιμόρης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα των ΗΠΑ. Το Dali, με σημαία Σιγκαπούρης, ήταν ναυλωμένο από την εταιρεία Maersk όμως το πλήρωμά του δεν ανήκει στην εταιρεία.

Βαλτιμόρη - πλοιο - γέφυρα

Από την κατάρρευση της γέφυρας των τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, αυτοκίνητα και άνθρωποι κατέληξαν στα νερά του ποταμού. Οι διασώστες ανέσυραν δύο επιζώντες, ο ένας εκ των οποίων παραμένει στο νοσοκομείο. Αναζητούν ακόμη τουλάχιστον έξι άτομα.

«Η προκαταρκτική έρευνα υποδηλώνει ότι επρόκειτο για ατύχημα», είπε ο κυβερνήτης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη ένδειξη ότι ήταν τρομοκρατική ενέργεια.

Πάνω στη γέφυρα τη στιγμή του ατυχήματος βρίσκονταν οκτώ άνθρωποι και οι έξι από αυτούς αγνοούνται, ανακοίνωσε η υπηρεσία μεταφορών της Πολιτείας αρκετές ώρες μετά την κατάρρευση. Τη στιγμή της κατάρρευσης, στη 1.27 τοπική ώρα, εργάτες επισκεύαζαν το οδόστρωμα της γέφυρας. Τα σόναρ εντόπισαν οχήματα στο βυθό του ποταμού, σε βάθος περίπου 50 μέτρων, είπε ο Πολ Γουίντφιλντ, ο γραμματέας Μεταφορών του Μέριλαντ.

Σύμφωνα με τον Μουρ η γέφυρα πληρούσε τις προδιαγραφές και δεν είχε δομικά προβλήματα.

Βαλτιμόρη - πλοιο - γέφυρα

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε αμέσως για το περιστατικό, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καταβάλει το πλήρες κόστος για την ανοικοδόμηση της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη, μιας από τις πιο πολυσύχναστες αρτηρίες της χώρας, η οποία κατέρρευσε την Τρίτη αφού χτυπήθηκε από ένα τεράστιο φορτηγό πλοίο.  «Πρόθεσή μου είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πληρώσει ολόκληρο το κόστος της ανακατασκευής αυτής της γέφυρας και περιμένω από το Κογκρέσο να στηρίξει την προσπάθειά μου», δήλωσε ο Μπάιντεν, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο πριν από ένα ταξίδι στη Βόρεια Καρολίνα.

Το πλοίο «έχασε το προωθητικό σύστημα» καθώς έφευγε από το λιμάνι και το πλήρωμα ενημέρωσε τις τοπικές αρχές ότι δεν μπορούσε να το ελέγξει, μετέδωσε το ABC News, επικαλούμενο μια αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Το λιμάνι της Βαλτιμόρης έκλεισε μέχρι νεωτέρας. Πρόκειται για το σημαντικότερο λιμάνι των ΗΠΑ όσον αφορά τα φορτία αυτοκινήτων. Μόνο το 2022 πέρασαν από εκεί περισσότερα από 750.000 οχήματα, σύμφωνα με στοιχεία της λιμενικής αρχής. Είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές άνθρακα. Το κλείσιμο αυτού του μεγάλου λιμανιού στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ θα μπορούσε να διαταράξει την αλυσίδα εφοδιασμού προϊόντων - από αυτοκίνητα μέχρι άνθρακα ή και ζάχαρη, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι καθυστερήσεις και το κόστος τους.

Η σημερινή καταστροφή ίσως είναι η χειρότερη κατάρρευση γέφυρας για τις ΗΠΑ από το 2007, όταν η γέφυρα I-35W έπεσε στον ποταμό Μισισιπί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι. Είναι επίσης το χειρότερο ατύχημα σε γέφυρα από πρόσκρουση πλοίου τα τελευταία 40-50 χρόνια, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Νάιτ, εμπειρογνώμονα του Ινστιτούτου Πολιτικών Μηχανικών.

Το Dali είχε εμπλακεί και άλλο ατύχημα στην Αμβέρσα

Βαλτιμόρη - πλοιο - γέφυρα

Το πλοίο που προκάλεσε την κατάρρευση της γέφυρας Φράνσις Σκοτ Κι είχε εμπλακεί και σε ένα ατύχημα στο λιμάνι της Αμβέρσας το 2016. Σύμφωνα με τις βελγικές λιμενικές αρχές, στις 11 Ιουλίου 2016 είχε προσκρούσει στην προβλήτα ενώ προσπαθούσε να αποπλεύσει από τον τερματικό σταθμό των εμπορευματοκιβωτίων στη Βόρεια Θάλασσα.

Η λιμενική αρχή δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για τα αίτια του ατυχήματος αλλά ανέφερε ότι το πλοίο παρέμεινε αγκυροβολημένο για επισκευές για κάποιο διάστημα μετά την πρόσκρουση.

«Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα ατυχήματα αυτά ερευνώνται και τα πλοία επιτρέπεται να αποπλεύσουν μόνο αφού οι ειδικοί κρίνουν ότι είναι ασφαλές», είπε ένας εκπρόσωπος του λιμανιού της Αμβέρσας στο πρακτορείο Reuters. Το Dali ανήκει στην Grace Ocean Pt Ltd και τη διαχείρισή του έχει αναλάβει η Synergy Marine Corp.

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη - ΝΔ: Διαγράφηκε ο Ταμήλος μετά τις δηλώσεις για τα θύματα

Τέμπη - Σύμβαση 717: Ελεύθερος με εγγύηση 700000 ευρώ αφέθηκε κατηγορούμενος (βίντεο)

Τουρκία - Κουρούμ: Η Κωνσταντινούπολη φθάνει μέχρι την... Ξάνθη!

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητσοτάκης: Η ανάρτηση για την ανασκόπηση του 2025 - Ένα έτος με μεγάλα έργα, νέες αποφάσεις και αλλαγές20:49Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Επεισόδια στα Εξάρχεια - Μολότοφ και προσαγωγές (βίντεο)20:35Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:21ANT1 Sports: Η FIFA τίμησε τον Τραμπ με το πρώτο Βραβείο Ειρήνης στην κλήρωση του Μουντιάλ20:09Συμβαίνει Τώρα: Πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στο κέντρο της Αθήνας (βίντεο)19:55Ο ΠΑΟΚ ανέβασε ταχύτητα και λύγισε τον Κολοσσό19:41Ναυάγιο με μετανάστες στην Κρήτη - 18 νεκροί19:27Πρωταθλητής χειμώνα ο Ολυμπιακός μετά το 3-0 επί του ΟΦΗ19:24Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επικοινώνησε με Γουίκοφ και Κούσνερ για διαπραγματεύσεις19:10Στα μπλόκα οι αγρότες στην Κρήτη με επ' αόριστον κινητοποιήσεις18:56Missing alert για την εξαφάνιση 20χρονης18:42Σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις για τον Γρηγορόπουλο - 32 προσαγωγές και 2 συλλήψεις18:28Παναθηναϊκός: Εκτός προπόνησης ο Κέντρικ Ναν18:14Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη18:00Τα χτυπήματα στα τάνκερ του ρωσικού σκιώδους στόλου και οι κίνδυνοι για το Αιγαίο17:46Ζάκυνθος: Πώς συνέβη η φονική επίθεση σκύλου που κόστισε τη ζωή σε 2χρονο παιδί17:3217η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Κλειστοί οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο17:18Κακοκαιρία Byron: Ξεκίνησαν οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στη Δυτική Αττική17:04Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας προχώρησαν οι αγρότες της Φθιώτιδας16:50Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο